Het e- Visitor visum en het E- visum

De online visa: het ESTA, het ETA, het eVisitor visum en het E-visum

Via deze website vraagt u een eVisitor visum of een Working Holiday visum aan en geen ETA Australië (Electronic Travel Authority). Nederlandse en Belgische reizigers kunnen gebruik maken van het eVisitor visum omdat de Australische overheid afspraken heeft gemaakt met deze (en een aantal andere) landen. Voldoet u niet aan de voorwaarden van het eVisitor visum dan dient u een ETA Australië aan te vragen bij de Australische overheid. 
Uit onze dagelijkse praktijk blijkt dat er veel onduidelijkheid bestaat omtrent de volgende vijf begrippen:

 • De ESTA
 • Het ETA Australië en het eVisitor visum
 • Het ETA Canada
 • Het E-visum
 • Het fysieke visum

Vier van de vijf bovenstaande begrippen hebben één gezamenlijke overeenkomst: het zijn alle vier elektronische reisautorisaties of visa die online aangevraagd kunnen worden, waardoor een bezoek aan de ambassade achterwege kan blijven. De Verenigde Staten noemen deze aanvraag een ESTA (Electronic System for Travel Authorization), Australië en Canada noemen deze aanvraag een ETA (Electronic Travel Authorization) waarbij Australië nog een variant kent : het eVisitor visum. Wij gebruiken de verzamelnaam E visum (Elektronisch visum).

Australische e-visums

Australië kent verschillende online aan te vragen visa.

 • Het eVisitor visum Australië, oftewel het toeristen- of zakenvisum, dat voor de vakantie- of zakenreis gebruikt kan worden door reizigers die eventueel ook vrijwilligerswerk of een beperkte studie willen gaan doen. Dit visum is alleen aan te vragen voor reizigers met een nationaliteit waarmee de Australische immigratiedienst afspraken heeft gemaakt zoals met de Nederlandse of Belgische autoriteiten. Via deze website kunt u dit visum aanvragen.
 • Het ETA Australië kan aangevraagd worden door reizigers uit landen waarmee geen afspraken zijn gemaakt. Het ETA Australië is de ietwat duurdere variant terwijl er geen extra voordelen zijn: beide zijn online aan te vragen reisautorisaties met dezelfde geldigheids- en verblijfsduur. Via deze website kunt u geen ETA Australië aanvragen.
 • Het Working Holiday visum. Deze is bedoelt voor reizigers die tijdens hun reis ook in Australië willen werken. Het hoofddoel van de reis dient toerisme te zijn. 

Indien u een dubbele nationaliteit bezit, adviseren wij u bij aanvraag van een eVisitor Visum het paspoort te gebruiken met een nationaliteit waarmee de Australische immigratiedienst afspraken heeft gemaakt.

De Australische overheid heeft het ETA Australië en haar variant het eVisitor visum vanaf 2018 verplicht voor alle zakelijke- en toeristische reizigers en hun meereizende kinderen. In navolging van vele andere landen heeft Australië deze online aanvragen ingevoerd. Motieven waren:

 • Ter verhoging van de veiligheid. De reiziger dient te verklaren dat hij/zij geen bedreiging vormt voor de Australische samenleving.
 • Voor een verbeterde controle op wie het land binnenkomt. De verstrekte gegevens van de reizigers met een goedgekeurde ETA Australië of een eVisitor visum worden voor vertrek gescreend.
 • Voor een vlotte en snelle afhandeling van de visa aanvragen. Een ETA of e- Visitor visum aanvraag heeft beduidend minder kosten dan de aanvraag van een fysiek visum. Goedkeuring van een aanvraag kan al binnen een aantal dagen gerealiseerd worden, waarna deze goedkeuring automatisch doorgestuurd wordt naar uw luchtvaartmaatschappij en de Australische douane.

Het fysieke visum dient bij de Australische ambassade aangevraagd te worden. U dient daarvoor een afspraak te maken bij de ambassade waarna u uitgenodigd wordt voor een gesprek. Dit visum dient u aan te vragen als er geen toestemming is voor de goedkeuring van uw aangevraagde visum omdat u niet voldoet aan de gestelde voorwaarden voor het verkrijgen van een eVisitor visum of Working Holiday visum. Leest u meer hierover op onze pagina over de voorwaarden.

eVisitor online aanvragen

Een eVisitor visum voor Australië online aanvragen is betrekkelijk eenvoudig. Gedurende 24 uur per dag kunt u een eVisitor visum aanvragen voor uzelf en uw andere medereizigers, mits u beschikt over de juiste informatie.  Wij adviseren u op tijd een eVisitor visum aanvraag te vragen: het liefst voordat u uw vlucht naar Australië boekt. De Australische douane adviseert de aanvraag in te dienen enkele weken voor vertrek. 

Wie heeft er een eVisitor visum nodig?

Gaat u in 2019 of 2020 op vakantie, zakenreis, kleine studiereis of gaat u op familiebezoek en heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit dan bent u verplicht een eVisitor visum aan te vragen. Indien u niet beschikt over een geldig visum dan kunt u niet inchecken op vliegreizen naar Australië: u wordt geweigerd en mag niet boarden op uw vlucht. 

eVisitor aanvraag afgewezen

In sommige gevallen wordt er door de Australische overheid gevraagd meer informatie aan te leveren (bijvoorbeeld over een eerdere reis naar Australië of wanneer in u aanraking met justitie bent gekomen). Als dit het geval is ontvangt u van ons bericht waarin staat welke informatie u dient te overleggen. Als u de gevraagde informatie naar ons verzendt, sturen wij dit door naar de Australische overheid, waar uw aanvraag wordt beoordeeld.

Er zijn reigers die geen toestemming krijgen voor een eVisitor visum. Zij dienen contact op te nemen met het Australische Global Service Centre. Vaak wordt u dan uitgenodigd voor een gesprek en naar aanleiding daarvan wordt er besloten of u alsnog naar Australië kunt reizen met een visum.

Wanneer u over een paspoort van één van onderstaande landen beschikt kunt u een eVisitor visum aanvragen:

Andorra Japan
België Liechtenstein
Brunei Luxemburg
Canada Monaco
Denenmarken Nederland
Duitsland Noorwegen
Finland Oostenrijk
Frankrijk Portugal
Griekenland Republiek Malta
Ierland San Marino
IJsland Singapore
Italië Zuid Korea

Visum Australië