Canada en het ETA

Canada en het ETA

Canada is de laatste tijd steeds meer in trek bij de Europese toerist. Geen wonder, want Canada is een ontzettend veelzijdig land.  Het is zelfs het één na grootste land ter wereld.  Canada is opgedeeld in tien zelfstandige provincies, die allemaal hun eigen identiteit hebben.

Juist omdat het land zo groot is en zo afwisselend, kiezen veel mensen voor een trektocht per camper.  Zo kunt u kiezen voor de Rocky Mountains, of helemaal naar het noorden reizen om ijsberen te zien, wanneer u niet opziet tegen barre omstandigheden tenminste. Vanuit New Foundland en Labrador, waar een ontzettend lange kustlijn is gelegen, kan men walvissen spotten, vogels bekijken en ijsbergen bewonderen. De Niagara Falls zijn voor bijna iedere toerist een “must”.

Wat u ook naar Canada brengt, familiebezoek of gewoon een fijne vakantie, het land zal u niet teleur stellen.

Reizen naar Canada begint thuis

Voordat u naar Canada afreist is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Ten eerste is er voor Canada een visumplicht. Iedereen die Canada bezoekt moet een visum hebben. Deze is van tevoren al aan te vragen. Nederland is één van de landen die deelneemt aan het visumontheffingsprogramma en dit houdt in dat voor Canada kan worden volstaan met een ETA aanvraag. ETA is een afkorting voor Electronic System for Travel Auhorization en geeft de houder het recht om te reizen naar het land dat op het formulier wordt vermeld. Voor een bezoek aan Canada is een paspoort verplicht, een ID-kaart wordt niet geaccepteerd. Controleer de geldigheid van uw paspoort en vraag op tijd een nieuwe aan. Houd er rekening mee dat dit enkele weken kan duren. Kinderen en ook baby’s moeten tegenwoordig zelf een paspoort hebben en ook een visum of ETA is voor hen verplicht.  Om op de hoogte te zijn van de laatste informatie over het visum en de geldigheid van een paspoort, bezoekt u de website van de consulaire afdeling van de Canadese ambassade.

Let op! Wanneer u in het verleden in Canada heeft gewoond, kunt u soms geen ETA aanvragen. Vaak is de toegekende permanent residence status nog van kracht, terwijl u geen Canadees paspoort meer bezit. Het opheffen van deze status kost veel tijd, maar wordt aangeraden wanneer u van plan bent Canada weer te bezoeken.

Wees eerlijk met invullen ETA

Zorg dat alle gegevens eerlijk worden ingevuld. In Canada gelden zware toelatingseisen. Wanneer u bijvoorbeeld een strafblad hebt, moet dat niet worden verzwegen. De kans is groot dat toegang alsnog wordt ontzegd. Geweldsmisdrijven en seksuele misdragingen kunnen leiden tot een inreisverbod. Neem hierover voor de zekerheid contact op met een immigratie-advocaat.  Bekijk hoe u ETA aanvraagt.

Het is verplicht een retourticket  of een doorreisticket te kopen wanneer u naar Canada reist. Wanneer u doorreist naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar een overstap hebt in Canada, moet u ook een ETA aanvragen. Hoe kort het verblijf op de luchthaven ook is, u verblijft in Canada en dus is de ETA verplicht!

Camper huren in Canada

Om een voertuig in Canada te kunnen huren, is het Nederlandse rijbewijs geldig. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk, hoewel er bedrijven zijn die ernaar vragen. U kunt voor de zekerheid een internationaal rijbewijs meenemen. (IRB) Deze is voor Nederlandse ingezetenen bij iedere ANWB winkel te koop.  Neem hiervoor uw rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Eigenlijk is een rijbewijs B in Canada officieel niet geldig voor het besturen van een camper tussen de 3500 en 7500 kg., maar de meeste verhuurbedrijven accepteren dit rijbewijs wel en ook de meeste verzekeringsmaatschappijen bieden hiervoor voldoende dekking.  Controleer wel vooraf alle voorwaarden en informeer naar de dekking van de verzekering. Zoek een betrouwbaar verhuuradres.

Let op! Verhuurbedrijven stellen soms specifieke eisen aan een bestuurder. Een minimumleeftijd van 21 jaar of ouder komt regelmatig voor, maar ook een maximum leeftijd kan worden gehanteerd.  Ook wordt soms gekeken naar het aantal jaren dat het rijbewijs al in het bezit is. Wanneer u een camper hebt geboekt en bij aankomst blijkt dat u niet aan de voorwaarden voldoet, bent u niet alleen het bedrag van verhuur kwijt, maar moet u ook op zoek naar andere vervoers- en overnachtingsmogelijkheden.

Waar moet u dus vooral op letten wanneer u een camper wilt huren? Zorg dat u de juiste documenten hebt en controleer de verzekering. Zorg ervoor dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs en een geldig paspoort en daarnaast hebt u een visum of ETA, een goede reisverzekering, routekaarten en een overzicht met camperplaatsen en campings nodig.

Naar Canada met kinderen

Canada is uitstekend geschikt voor een reis met kinderen, er zijn allerlei reizen speciaal voor gezinnen met kinderen. Slapen in een echte tipi of blokhut, logeren op een ranch, kajakken door de wildernis, beren spotten of gletsjers beklimmen, het kan allemaal. Wanneer niet beide ouders meereizen, is er toestemming nodig van de andere ouder om met minderjarige kinderen  te reizen. Er is een Engelstalig toestemmingsformulier nodig, dat ondertekend moet zijn door de ouders en een ambtenaar van het gemeentehuis. Neem ook een kopie van het paspoort van de andere ouder mee. rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Elk kind moet in het bezit zijn van een geldig paspoort en een visum of ETA, net zoals uzelf.  Gebruikt u of één van de kinderen medicijnen? Soms is hiervoor een medische verklaring nodig. Vraag hiernaar bij de huisarts, of kijk het na op de lijst van het CAK.  Houd er rekening mee dat er op plaatsen waar geen wifi is, de roamingkosten snel op kunnen lopen. Waarschuw de kinderen hiervoor of zorg dat de mobieltjes zo staan ingesteld dat ze niet ongevraagd op internet kunnen.

Maak kopieën

Tot slot; maak kopieën van al uw documenten en bewaar deze apart. Laat ook gegevens van uw reis achter bij mensen thuis, eventueel met kopieën van uw documenten. Zorg dat in uw mobieltje een ICE-nummer staat vermeld. Dit nummer wordt gezocht door hulpdiensten in geval van nood.

Heel veel plezier gewenst bij uw bezoek aan Canada.