ETA Canada aanvragen als oud-inwoner van Canada

ETA Canada aanvragen als oud-inwoner van Canada

Nederlanders die in het verleden enige tijd in Canada hebben gewoond ervaren soms problemen bij het aanvragen van een ETA Canada. Zij kunnen dan niet het land inreizen voor familiebezoek, zaken of voor een vakantie. Een ETA (Electronic Travel Authorization) is een document waarin door de overheid van Canada toestemming is verleend om het land in te reizen. Een visum is daarmee dan niet nodig en dat bespaart u veel tijd want het ETA kan volledig online worden aangevraagd. Waarom is het voor ex-inwoners van Canada lastig een ETA aan te vragen?

Oorzaak problemen ETA Canada

De oorzaak van het feit dat ex-inwoners van Canada problemen hebben met het verkrijgen van een ETA Canada is de oude immigratiestroom van na de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog besloten veel mensen naar Canada te emigreren, op zoek naar meer ruimte en mogelijkheden. Het ging destijds wel om één op de twintig Nederlanders die besloot te emigreren, naar verschillende welvarende landen waaronder dus ook Canada. Daarnaast werd vaak gekozen voor Nieuw-Zeeland en Australië.

De nieuwe inwoners van Canada kregen van de Canadese overheid de status “permanent resident”, een permanente verblijfsvergunning. Een flink deel van de emigranten besloot na verloop van tijd weer terug te keren naar Nederland. Probleem is nu dat deze groep vaak nog beschikt over de status “permanent resident”.

Nederlanders met de status “permanent resident”

Inwoners die over een paspoort beschikken dat is uitgegeven door een van de landen die tot het Visa Waiver Programma behoren, moeten een ETA Canada aanvragen. Ook Nederland en België behoren tot het Visa Waiver Programma. Om de ETA te verkrijgen dient u een vragenformulier in te vullen. Op het vragenformulier leest u: “Indien u Canadees staatsburger of Canadees permanent resident (PR) bent geweest en hier geen afstand van heeft gedaan, kunt u bij ons geen ETA aanvragen”.

Cruciaal is dus de vraag of u als ex-inwoner van Canada afstand heeft gedaan van uw “permanent resident”. Als dit niet het geval is, dan beschikt u vaak nog steeds over deze status en kunt u geen ETA aanvragen. Echter, in de meeste gevallen zult u ook niet (meer) over een geldig Canadees paspoort beschikken waarmee u naar Canada kunt reizen. Veel mensen vergeten als zij enige tijd in Canada hebben gewoond na terugkeer in Nederland hun status “permanent resident” in Canada op te zeggen.

Twee mogelijke oplossingen

Bent u van plan binnen afzienbare tijd naar Canada te reizen voor vakantie, voor zaken of familiebezoek? Het is dan zaak snel te handelen want de oplossingen die ertoe leiden dat u alsnog naar Canada kunt reizen zijn tijdrovend.

De eerste mogelijke oplossing is het aanvragen van een Canadees paspoort. U kunt dit regelen bij het Canadese consulaat. Nederlanders nemen contact op met de ambassade in Den Haag en Belgen met de ambassade in Brussel. Nadeel van deze oplossing is dat er kosten aan zijn verbonden, er extra voorwaarden kunnen worden gesteld en een en ander veel tijd kan kosten. Wilt u snel naar Canada vertrekken dan kan deze oplossing tot vertraging leiden.

De tweede mogelijkheid is er voor te kiezen uw status “permanent resident” te laten vervallen. U dient hiervoor twee formulieren in te vullen en er zijn verder geen kosten verbonden aan deze mogelijkheid. Nadeel echter hiervan is dat ook deze oplossing extra tijd kost. De Canadese overheid verwerkt de formulieren handmatig en dit kan daarom veel tijd nemen.

Wilt u op korte termijn Canada inreizen dan kan het dus een probleem zijn tijdig een ETA Canada te verkrijgen als u eerder inwoner van Canada was.

Zorg tijdig voor uw ETA Canada

Misschien heeft u niet direct plannen om naar Canada te gaan maar speelt u wel met de gedachte dit ooit te doen. Als u eerder in Canada woonde is het verstandig om na te gaan of u wellicht nog beschikt over de status “permanent resident”. Als dat het geval blijkt, dan heeft u nog tijd om afstand te doen van deze status waarna u het ETA Canada kunt aanvragen. Soms moet men toch onverwacht naar Canada: een van uw kinderen gaat daar werken, er is iemand overleden en u wilt naar de begrafenis in Canada of u moet onverwacht voor uw werk naar Canada. Het is dan natuurlijk erg vervelend als blijkt dat u het land helemaal niet in mag omdat u geen ETA Canada kunt aanvragen.

Het ETA Canada zelf vraagt u eenvoudig binnen 5 minuten aan en kost € 19,95 per persoon (inclusief consulaire kosten). U kunt betalen met iDEAL, overboeking of Bancontact/Mister Cash en krijgt het ETA per email toegezonden. U hoeft verder geen documenten mee te zenden. De geldigheid van het ETA is 5 jaar vanaf het moment van afgifte en korter als uw paspoort eerder verloopt. U dient over een ETA Canada te beschikken op het moment dat u incheckt op uw vlucht naar Canada.