Naar Canada en de paspoortcontrole

Naar Canada en de paspoortcontrole

Als u naar Canada reist, dan heeft u een paspoort nodig omdat u buiten het Schengengebied reist. Daarnaast heeft u ook een visum nodig als u naar Canada wilt, meestal een eTA Canada. Reizigers naar Canada krijgen te maken met extra maatregelen ten opzichte van reizigers die naar een Schengenland reizen. Reizigers naar een Schengenland hoeven niet door de paspoortcontrole. Zij kunnen met hun identiteitskaart hun boarding pass opvragen bij een van de machines die daarvoor op Schiphol aanwezig zijn. Op het moment dat u de boarding pass via zo’n machine opvraagt is ook meteen uw identiteit gecontroleerd. U hoeft dan niet meer langs de paspoortcontrole. Reizigers naar Canada echter moeten met hun paspoort langs de paspoortcontrole.

Verschillende soorten paspoortcontrole

Moderne EU paspoorten zijn voorzien van een chip. Reizigers met een dergelijk paspoort kunnen er voor kiezen langs de zogenaamde eGate te lopen. Het passeren van de e-Gate gaat veel sneller en eenvoudiger en u hoeft dan alleen zelf de boardingpass en het paspoort te scannen. Reist u met kinderen jonger dan 16 jaar, dan kunt u niet door de eGate maar moet u naar een fysiek loket. De douane op het vliegveld controleert reizigers met kinderen niet alleen op paspoort en visum maar ook op de schriftelijke reistoestemming van de gezaghebbers van deze kinderen. Kinderen dienen ook een eigen eTA Canada te hebben.

Heeft u een paspoort dat nog niet is voorzien van zo’n chip, dan moet u langs de ouderwetse paspoortcontrole. Helaas krijgt u daar vaak te maken met lange wachtrijen dus houd hiermee rekening en zorg dat u ruimschoots voor vertrek op het vliegveld bent.

Wat wordt er precies gecontroleerd op het vliegveld

Als u naar Canada vliegt, dan wordt gecontroleerd of u in het bezit bent van een geldig paspoort en van een geldig visum voor Canada. Reizigers met een Belgisch of Nederlands paspoort komen doorgaans in aanmerking voor een eTA Canada. Dit is een elektronische reistoestemming die veel gemakkelijker is aan te vragen dan het fysieke visum. U hoeft er namelijk niet voor naar de ambassade maar kunt het eTA geheel online aanvragen. Naast uw paspoort en eTA worden natuurlijk ook uw vliegtickets gecontroleerd. Bent u niet in het bezit van een geldig eTA Canada of ander visum voor Canada dan kunt u niet mee met de vlucht. Vliegmaatschappijen zijn niet gerechtigd reizigers zonder geldig visum mee te nemen.

 eTA Canada aanvragen

Het aanvragen van een eTA Canada kost weinig tijd. U bent binnen 5 minuten klaar met het invullen van het aanvraagformulier. Elke Reiziger heeft een eigen eTA Canada nodig en u kunt direct voor meerdere personen en eTA aanvragen zonder steeds opnieuw de basis gegevens in te moeten vullen. Let er wel op dat u de gegevens uit het paspoort exact overneemt op het aanvraagformulier. De gegevens dienen 100% overeen te stemmen. U kunt het eTA Canada betalen met behulp van iDEAL, Mister Cash of per overboeking. De kosten van het eTA bedragen €19,95 per persoon. In veruit de meeste gevallen kunnen wij het eTA Canada nog dezelfde dag naar u toe sturen per e-mail. Houd er echter rekening mee dat het ook wat langer kan duren, maximaal 72 uur. Het is dus zaak om uw eTA Canada tijdig aan te vragen.

Voorwaarden ETA Canada

Het eTA Canada is bedoeld voor toeristische reizen. U mag met het eTA Canada ook familie en vrienden bezoeken, een korte studie volgen (korter dan 6 maanden) of voor zaken naar Canada. U mag niet gaan werken in Canada met een eTA. Voor de aanvraag van het eTA dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort en u heeft alleen een eTA nodig als u per vliegtuig naar Canada gaat. Reist u over land of over zee naar Canada, dan heeft hij geen eTA nodig. Bij aankomst in Canada beslist de douane hoelang u in het land mag blijven, doorgaans is dit maximaal 6 maanden.

Geldigheid ETA Canada

De geldigheid van een eTA Canada bedraagt 5 jaar vanaf het moment dat het eTA wordt toegekend. De exacte geldigheid vindt u op het document dat u van ons ontvangt. Met het eTA mag u maximaal 6 maanden aaneengesloten in Canada verblijven en u moet op het moment dat u in Canada aankomt in het bezit zijn van een retourticket of van een doorvlucht ticket. Houd er rekening mee dat uw paspoort voldoende lang geldig is. Uw paspoort moet op het moment dat u weer uit Canada vertrekt nog minimaal één dag geldig zijn. Verloopt uw paspoort tijdens uw verblijf dan zal de Canadese overheid passende maatregelen treffen.

Bezoekt u Canada alleen voor een overstap op een vliegveld op weg naar een andere bestemming? Ook dan heeft u een eTA Canada nodig.