beschermde of cantonmentgebieden van India

Visum voor bijzondere gebieden in India

Een visum voor een bezoek aan kleurrijk India is in veel gevallen betrekkelijk eenvoudig te verkrijgen. De aanvraag voor een e-visum India kan online worden gedaan, geheel in het Nederlands. U heeft de keuze uit verschillende soorten visums: voor vakantie, voor zaken of voor medische doeleinden. Het gewone e-visum India geeft echter geen toegang tot alle gebieden in India. Er zijn in India zogenaamde beschermde of cantonmentgebieden en deze gebieden kunt u alleen bezoeken als u in het bezit bent van een speciaal visum.

Wat zijn beschermde of cantonmentgebieden

Beschermde gebieden in India zijn natuurgebieden die worden beschermd vanwege hun natuurlijk waarde. In deze gebieden zijn bijvoorbeeld natuurlijke hulpbronnen aanwezig, ontbreekt de menselijke invloed of wordt een bepaalde biodiversiteit in stand gehouden. Hoewel juist een bezoek aan dergelijke gebieden natuurlijk heel erg bijzonder is, moet ook worden voorkomen dat mensen hier zomaar rondlopen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn in verband met de aanwezigheid van wilde dieren.
Een cantonmentgebied is een militaire zone. Deze gebieden zijn vaak permanent ingericht als regio waar militairen verblijven en/of oefenen. Er zijn bijvoorbeeld winterkwartieren waar eenheden langere periodes kamperen. Een bezoek aan deze gebieden is niet toegestaan.
Sommige beschermde of cantonmentgebieden kunnen echter wel worden bezocht met een speciaal visum.

Visum voor een bezoek aan Sikkim

Sikkim ligt bij de uitlopers van de Himalaya en grenst in het westen aan Nepal, in het noorden en oosten aan China en in het zuidoosten aan Bhutan. Een bezoek aan Sikkim laat zich dan ook heel goed combineren met een uitstapje naar een van deze landen. Sikkim zelf is vanwege de prachtige, ongerepte natuurschoonheid een van meest bezochte gebieden in India.

Om Sikkim te mogen bezoeken heeft u een zogenaamde Permit nodig, voluit een Inner Line Permit (ILP). Een ILP is 30 dagen geldig en is gratis. Met de Inner Line Permit mag u nog steeds niet alle delen van Sikkim bezoeken. Voor bepaalde delen van Sikkim (het centrale deel en het noorden) heeft u een PAP (Protected Area Permit) of een RAP (Restricted Area Permit) nodig. Deze kunt u niet zelf aanvragen. Een RAP en PAP kunnen alleen worden aangevraagd door geregistreerde touroperators.

Een ILP voor een bezoek aan Sikkim aanvragen

De manier waarop u een ILP voor een bezoek aan Sikkim aanvraagt, hangt af van het soort visum dat u heeft. Heeft u een e-visum India dan kunt u het ILP direct, gratis, verkrijgen bij de grenspost in Rango. Let er wel op dat u daarvoor extra informatie moet afgeven en dus bij u moet hebben:


Een extra copie van uw e-visum
Een kleurencopie van uw paspoort
Twee officiële pasfoto’s.

Beschikt u niet over een e-visum maar over een fysiek visum India, dan kunt u voordat u naar India reist het Inner Line Permit (ILP) aanvragen bij de Ambassade van India in Nederland. U maakt hiervoor een afspraak bij de ambassade (070-346.97.71). Het adres van de ambassade is Buitenrustweg 2, 2517 KD Den Haag.

Informatie over reizen naar Mizoram, Manipur, Nagaland of Arunachal Pradesh

De regels in verband met het bezoeken van verschillende gebieden in India zijn per 1 april 2018 enigszins veranderd. Sommige regels zijn gewijzigd, andere regels zijn versoepeld. Zo zijn de vergunningen voor Sikkem en Arunachal Predesh (ILP en PAP) iets eenvoudiger te krijgen.

Voor een bezoek aan Mizoram, Manipur of Nagaland geldt dat reizigers die in het bezit zijn van een e-visum zich binnen 24 uur na aankomst moeten melden. Zij kunnen zich melden bij een zogenaamd Foreigner Regional Registration Office, kortweg FRRO genoemd. Bij het FRRO worden de paspoortgegevens, de aankomstdatum en de geplande vertrekdatum geregistreerd.

Wilt u Arunachal Pradesh bezoeken, dan heeft u een PAP (Protected Area Permit) nodig. Een PAP kent een geldigheid van 30 dagen. Indien u een e-visum heeft dan kunt u de PAP aanvragen wanneer u aankomt in India bij het Deputy Resident Commissioner Office van Arunachal Pradesh. Het adres is
R.G. Baruah Road, 781021 Guwahati (in de staat Assam). Tel: +91 361 222 9506. U kunt alleen een PAP aanvragen voor groepen met een minimum van 2 personen en alleen op werkdagen tussen 10.00 tot 17.00 uur. Doorgaans ontvangt u de reistoestemming binnen 2 dagen.  

Beschikt u niet over een e-visum maar over een fysiek visum dan dient u de PAP voor Arunachal Pradesh voor vertrek aan te vragen bij de ambassade van India in Nederland.

Algemene informatie over het e-visum India

Een e-visum India kan onder meer worden aangevraagd door reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van een fysiek visum. U hoeft namelijk niet naar de ambassade maar kunt een e-visum online aanvragen. Ook betalen van het visum (€114,95 per persoon) kan online en het aanvraagformulier is geheel in het Nederlands. U heeft geen creditcard nodig.

Er is een toeristenvisum (eTourist), een zakenvisum (eBusiness) en een medisch visum (eMedical) beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor een e-visum moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo dient uw paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Houd er rekening mee dat elke reiziger een eigen paspoort en visum nodig heeft, ook kleine kinderen. Ook mag u alleen op bepaalde luchthavens aankomen. Er is een aparte pagina over alle voorwaarden voor een e-visum India beschikbaar.  

Geldigheid e-visum India

Een e-visum India kent een geldigheid van 120 dagen vanaf het moment van uitgifte. In deze periode van 120 dagen mag u maximaal 60 dagen in India verblijven. Tijdens uw verblijf mag u eenmaal het land uitreizen en opnieuw binnen reizen. Handig als u overweegt een buurland te bezoeken. Wilt u langer in India verblijven dan dient u een fysiek visum aan te schaffen. Hiervoor moet u een afspraak maken bij de ambassade.

Uw aanvraag voor een e-visum India

U vraagt een e-visum aan voor een bezoek aan India door een formulier in te vullen dat geheel in het Nederlands is. Er is een uitgebreide toelichting beschikbaar bij het formulier maar u kunt ook altijd bellen of mailen als u hulp nodig heeft. De aanvraag neemt maximaal 4 werkdagen in beslag, meestal ontvangt u het e-visum al binnen 2 werkdagen. Vraag een e-visum India minimaal 4 werkdagen voor vertrek aan.
De gegevens in uw paspoort moeten volledig overeenstemmen met de gegevens in het e-visum. Deze twee documenten zijn aan elkaar gekoppeld zodat wanneer uw paspoort verloopt, ook uw e-visum verloopt. Ga dus tijdig na of uw paspoort nog lang genoeg geldig is. Het e-visum ontvangt u per e-mail en dient u uit te printen. Neem twee of meer prints mee zodat u een reserve exemplaar heeft. Indien u een permit voor een beschermd of cantonmentgebied wilt aanschaffen dan dient u eveneens een extra exemplaar van het e-visum mee te nemen.