Wijzigingen visum India

Wijzigingen visum India

De overheid van India heeft recent een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het e-visum India. De wijzigingen maken het reizen naar India gemakkelijker en in sommige gevallen ook goedkoper. Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort moeten in het bezit zijn van een visum India voordat zij naar India afreizen. De wijzigingen hebben betrekking op zowel het toeristenvisum als het zakenvisum, ook wel e-Tourist visum en e-Business visum genoemd. We zetten de wijzigingen hieronder voor u op een rijtje.

Om welke wijzigingen gaat het

De wijzigingen die de regering van India heeft doorgevoerd met betrekking tot het e-visum India:

- U mag vaker reizen op hetzelfde visum
- U mag vaker een visum India aanvragen dan voorheen
- De geldigheid van het e-visum is langer
- Enkele wijzigingen met betrekking tot het e-Business visum
- Extra luchthavens
- Afschaffing speciaal visum voor bijwonen bruiloft
- In sommige gevallen is geen e-Medical visum meer nodig.

U ziet dat het om heel wat wijzigingen gaat. De overheid van India vindt het belangrijk dat er meer toeristen naar India komen en probeert met deze wijzigingen een en ander te bevorderen.

Ad 1 Vaker reizen op hetzelfde visum
Het e-visum India is een zogenaamd een multiple entry visum geworden. Dit betekent dat u zo vaak als u wilt met hetzelfde visum India mag binnen reizen. Uiteraard mag u niet langer in India verblijven dan is toegestaan: maximaal 90 dagen per verblijf. Reist u vaker naar India dan betekent dit dat u minder geld kwijt bent aan de kosten voor het visum voor India. Immers, u moest voorheen vaker een visum aanvragen waardoor u dus meer kosten moest maken.

Ad 2 U mag vaker een visum aanvragen
Voorheen was het toegestaan om maximaal driemaal een visum voor een verblijf in India aan te vragen. De overheid van India heeft deze beperking nu opgeheven.

Ad 3 De geldigheid van het visum is langer
De geldigheid van het e-visum bedroeg voorheen 120 dagen en binnen deze periode mocht u maximaal 60 dagen in India verblijven. De wijziging die de regering van India heeft doorgevoerd betekent dat het e-visum nu 180 dagen geldig is en u maximaal 90 dagen in India mag verblijven.

Ad 4 Enkele wijzigingen e-Business visum
Reizen in verband met zaken naar India wordt ook gemakkelijker. Zo mogen reizigers met een zakenvisum maximaal 180 dagen met het visum in India verblijven. In sommige gevallen is zelfs een ontheffing van de aanvraag van een visum mogelijk.

Ad 5 Extra luchthavens
U mag met een e-visum India alleen via bepaalde luchthavens binnen reizen. Recent zijn er twee extra luchthavens opengesteld voor reizigers met een e-visum. Het totaal aantal luchthavens waarvan u gebruik kunt maken is nu 28. De nieuwe luchthavens zijn Bhubaneswar en Port Blair.

Ad 6 Afschaffen speciaal visum voor bruiloft
Buitenlanders die in India een bruiloft wilden bijwonen dienden hiervoor een apart visum aan te vragen. Dit is nu niet meer nodig. Wilt u een bruiloft in India bijwonen, dan kunt u volstaan met de aanvraag van het gewone e-Tourist visum.

Ad 7 Soms heeft u geen e-medical visum meer nodig
Het kan voorkomen dat u tijdens uw reis naar India ziek wordt. In dergelijke gevallen was het nodig om een speciaal medisch visum aan te vragen om in aanmerking te komen voor een medische behandeling in India. Dat is nu niet meer nodig: wordt u tijdens uw reis naar India ziek, dan kunt u met het gewone e-Tourist visum een medische behandeling ondergaan in India. Een voorwaarde daarvoor is wel dat er sprake is van een noodsituatie.

Informatie over het aanvragen van een visum India

Als u naar India reist, dan dient u vooraf een visum aan te vragen voor uw bezoek aan het land. Reizigers met een Belgisch of Nederlands paspoort komen in de meeste gevallen in aanmerking voor de vereenvoudigde aanvraag van het e-visum. De aanvraag kan geheel online en u ontvangt het visum per e-mail. U heeft de keuze uit een toeristenvisum (e-Tourist visum), een zakenvisum (e-Business visum) of een medisch visum (e-Medical). Bij de aanvraag dient u bepaalde gegevens mee te sturen over uw verblijf. Zo is voor een zakenvisum onder meer een visitekaartje nodig en voor een toeristisch verblijf dient u onder meer de gegevens over uw verblijfplaats en verblijfsduur op te geven. Op de website leest u meer informatie over de vraag welke gegevens u precies moet meesturen.

Het toeristenvisum is voor vakantie en het bezoeken van vrienden of familie. Wilt u vrienden of familie bezoeken in India, dan dient u een uitnodigingsbrief mee te sturen. Lees hierover meer op onze website. Het zakenvisum kunt u gebruiken voor het bezoeken van klanten en leveranciers of om een zakelijke bijeenkomst zoals een symposium bij te wonen. U mag met het zakenvisum niet gaan werken in India. Het medisch visum is bedoeld voor reizen naar India met als doel medische behandelingen te ondergaan in het land.

Het is niet toegestaan naar de zogenaamde beschermde- en cantonmentgebieden te reizen!!!

De kosten van het e-visum India bedragen €114,95 en kunnen eveneens online worden voldaan via iDEAL, PayPal of per overschrijving. Houd er rekening mee dat uw paspoort bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en uw paspoort nog minimaal 2 lege visumpagina’s moet bevatten. Kinderen hebben een eigen visum en eigen paspoort nodig. U dient het e-visum uitgeprint mee te nemen. Neem voor de zekerheid een extra kopie mee bij uw bagage.