toeristenbelasting Indonesië

Mogelijk toeristenbelasting in Indonesië

Indonesië is een enorm populair land bij toeristen en dat is niet zo gek want Indonesië is een prachtig land. De witte stranden, de rijstvelden en de tempels, de schitterende natuur zijn allemaal stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken en te ervaren. Indonesië mocht in 2017 maar liefst bijna 6 miljoen bezoekers verwelkomen. Dit brengt natuurlijk ook veel werkzaamheden met zich mee voor overheid en bevolking. Het doet de werkgelegenheid weliswaar goed, zoveel toeristen, maar de toeristen vormen ook een aanslag op de infrastructuur en de natuur. Het aantal toeristen is zo groot dat Indonesië zelfs spreekt van overtoerisme. Om de kosten van de toeristische sector enigszins in de hand te kunnen houden overweegt de regering van Indonesië toeristenbelasting op Bali te gaan heffen. Reizigers naar Indonesië moeten in de toekomst misschien rekening houden met extra kosten, naast de kosten die zij eventueel voor hun visum Indonesië moeten maken.

Wetsvoorstel in de maak

Omdat Indonesië, het meest bezochte land in Zuidoost-Azië, de toestroom van toeristen bijna niet meer aankan is een wetsvoorstel gemaakt om toeristenbelasting in te gaan voeren. Deze informatie was te lezen op de Indonesië website Jakarta Post. Ook was hier te lezen hoeveel de toeristenbelasting zou gaan bedragen: omgerekend 10 Amerikaanse dollar per buitenlandse toerist. Gelukkig valt dit bedrag mee en veel toeristen vinden het geen probleem om deze toeristenbelasting te betalen. Sterker, de meeste toeristen vinden het terecht dat er toeristenbelasting wordt geheven. Het is immers vooral in het belang van de toeristen dat de infrastructuur, omgeving en cultuur in stand wordt gehouden en hiervoor is nu eenmaal geld nodig. Mocht de toeristenbelasting op enig moment inderdaad moeten worden ingevoerd dan zal betaling ervan plaatsvinden op het moment dat de toerist Indonesië verlaat.
Er zijn meer landen die toeristenbelasting hebben ingevoerd. Ook in Japan moet toeristenbelasting worden betaald, ook wel de vertrektax genoemd. Ook in Japan dient men bij het verlaten van het land toeristenbelasting te betalen, omgerekend 9 Dollar per toerist. De toeristenbelasting in Japan is bedoeld voor het onderhouden van de toeristische infrastructuur.

Informatie over het visum Indonesië

U heeft voor een bezoek aan Indonesië geen visum nodig als u maximaal 30 dagen in het land verblijft. Omdat Indonesië ver weg is en er veel te zien en te beleven is in Indonesië, zijn er veel toeristen die langer dan 30 dagen in Indonesië willen verblijven. In dat geval heeft men wel een visum nodig. Veel mensen ervaren de aanvraag van het fysieke visum voor Indonesië als ingewikkeld en tijdrovend. Gelukkig is er nu de mogelijkheid een elektronisch visum voor Indonesië aan te vragen, het e-visum. De aanvraag van het e-visum is heel eenvoudig en kan geheel online. U hoeft er dus niet voor naar de Indonesische Ambassade of naar het consulaat. Met een e-visum mag u maximaal 60 dagen in Indonesië verblijven. U vraagt het e-visum aan door een vragenformulier in te vullen. Dit kan geheel in het Nederlands en kost u slechts 5 minuten. Betaling geschiedt eveneens online, via iDEAL, overschrijving of met PayPal. De kosten van een e-visum Indonesië bedragen vanaf €89,95. U ontvangt het visum per email en kunt het visum uitgeprint meenemen op reis.

Toeristenvisum en zakenvisum

Er zijn twee soorten e-visums voor een bezoek aan Indonesië: het toeristenvisum en het zakenvisum. Met een toeristenvisum mag u zoals hiervoor gezegd maximaal 60 dagen in Indonesië verblijven. Het betreft een single entry visum en dat betekent dat u met het visum eenmaal Indonesië mag binnen reizen. Een buurland bezoeken tijdens uw verblijf is dus niet mogelijk. Bij uw aanvraag dient u een kleurenpasfoto mee te sturen, een vluchtbevestiging en een machtigingsbrief. Voor kinderen onder de 12 jaar gelden nog aanvullende regels. Op de speciale pagina over het visum toerisme Indonesië vindt u uitgebreide informatie over de voorwaarden.

Ook met het zakenvisum Indonesië mag u maximaal 60 dagen in Indonesië verblijven. Het zakenvisum is een single of een multiple entry visum. Wanneer u voor een multiple entry visum kiest mag u meerdere keren het land binnen reizen met hetzelfde e-visum. U dient wel binnen de geldigheid van het visum te reizen en het maximale aantal toegestane dagen verblijf van 60 dagen niet te overschrijden. Op de speciale pagina over het zakenvisum Indonesië leest u alles over de voorwaarden voor het zakenvisum Indonesië.

Paspoort en levertijd

Houd er rekening mee dat u uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u Indonesië binnen reist.  Verloopt uw paspoort eerder dan dient u eerst een nieuw paspoort aan te vragen alvorens een e-visum u een e-visum aanvraagt.
De geldigheidsduur van het e-visum Indonesië is 3 maanden vanaf het moment van afgifte.
De levertijd van het in Indonesië bedraagt minimaal 6 werkdagen. Het is belangrijk dat u tijdig uw e-visum Indonesië aanvraagt, minimaal 2 weken voor vertrek.

Visum Indonesië