Met minderjarigen naar Kenia reizen

Met minderjarigen naar Kenia reizen wordt eenvoudiger

Als reizigers naar Kenia willen reizen met kinderen moeten zij op dit moment nog voldoende documenten meenemen om te bewijzen dat de personen die gezag over de kinderen hebben toestemming voor de reis hebben gegeven. Zo moeten zij bijvoorbeeld een eigen paspoort hebben en mogen ze niet staan bijgeschreven op het paspoort van de ouders. Wanneer zij hier niet aan voldoen wordt de toegang tot Kenia geweigerd. Deze maatregelen worden genomen om mogelijk internationale kinderontvoeringen te voorkomen. De Keniaanse overheid gaat de immigratiewet nu zo aanpassen dat het eenvoudiger wordt om met kinderen naar Kenia te reizen. De versoepeling van de immigratiewet gaat mogelijk nog voor kerst in werking treden.

De economie van Kenia is afhankelijk van toerisme, de actuele eisen voor een visum heeft nadelige effecten op het toerisme in het land. Het kabinet heeft hiertoe besloten om reizen met kinderen naar Kenia aantrekkelijker te maken. Dit houdt in dat minderjarige reizigers met een visum voor Kenia niet meer meteen worden geweigerd als de documenten niet in orde zijn. In plaats daarvan, wil de Keniaanse overheid ervoor zorgen dat de toestemming van de ouders voldoende is om het land binnen te reizen.

Veranderingen in het visum voor minderjarigen

De belangrijkste verandering is dat kinderen toestemming van beide ouders moeten hebben, nu moeten kinderen nog een eigen paspoort en visum voor Kenia hebben. In de toekomst wordt er niet meer meteen gevraagd naar de benodigde documenten voor de kinderen maar kunnen de ouders alleen hun eigen paspoort en visum laten zien en verklaren dat de kinderen bij hun horen. Het blijft echter wel verstandig om minderjarigen met een visum en eigen paspoort te laten reizen. Het blijft medewerkers van de immigratie namelijk wel toegestaan om naar de documenten van een kind te vragen als zij daar aanleiding voor zien.

Het Kenia visum

Iedereen die naar Kenia wilt reizen dient voor het vertrek naar Kenia een visum te hebben aangevraagd, via onze website kunt u deze eenvoudig aanvragen. U dient het visum uiterlijk een week voor vertrek aan te vragen.
U kunt bij ons een toeristisch of een zakelijke visum voor Kenia aanvragen. Voor beide geldt een maximaal verblijf van negentig dagen.

Om het visum aan te vragen vult u het online aanvraagformulier in. De benodigde documenten voor de aanvraag zijn: een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is, een pasfoto in kleur en waarop het gezicht volledig zichtbaar is en een document waaruit uw reis naar Kenia duidelijk wordt. Dit kan een kopie zijn van uw vluchtschema, een bevestiging van een hotel of resort of een uitnodigingsbrief van een bedrijf.

Reizen met kinderen: visum Kenia noodzakelijk?

Minderjarigen t/m 15 jaar hebben geen eigen visum nodig, mits ze met hun ouder(s) reizen. 
Bovendien is het belangrijk te weten dat wanneer men reist met kinderen, de kinderen toestemming van beide ouders moeten hebben om Nederland te mogen verlaten. Er wordt naar deze toestemming gevraagd op de luchthaven in Nederland. De Koninklijke Marechaussee houdt strenge controles, om zo eventuele kindontvoeringen tegen te houden. Reist u met een kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Dit formulier kunt u gebruiken om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.