Amerika en Turkije verstrekken weer beperkt visa aan elkaar

09-11-2017 14:46, door

Maandag jl. heeft de Amerikaanse ambassade in Turkije bekend gemaakt weer beperkt visa te verstrekken aan Turken. De Turkse ambassade in Washington reageerde daarop door te laten weten ook weer beperkt visa uit te gaan geven aan Amerikanen.

De problemen tussen Amerika en Turkije spelen al langer. Begin oktober werd een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul opgepakt. Deze medewerker wordt ervan verdacht banden te hebben met Fethullah Gülen. Politicus en Islamitische denker Gülen wordt ervan verdacht achter de mislukte militaire staatsgreep van juli vorig jaar te zitten. 

Op 9 oktober werd daarom in Ankara en Washington besloten geen visa meer aan elkaars inwoners te verstrekken.


De Amerikaanse ambassade besloot weer beperkt visa aan Turken te verstrekken, nadat zij garanties hebben ontvangen dat lokale medewerkers niet zullen worden opgepakt voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Ze achten de situatie daarom weer voldoende veilig. "We maken ons nog wel zorgen over de bestaande zaken tegen opgepakte lokale medewerkers van onze vertegenwoordiging in Turkije", aldus de ambassade in een verklaring.


Binali Yilidirim, de Turkse premier bezoekt de Verenigde State deze week om de relatie te verbeteren. Hij ontmoette vice-president Mike Pence woensdag in het Witte Huis .Reacties