De Verenigde Staten en Turkije verstrekken geen toeristenvisa meer aan elkaar.

11-10-2017 10:12, door

Een groot probleem voor Turken die naar Amerika willen of Amerikanen die naar Turkije willen, want beide landen hebben wegens een geschil besloten om elkaar geen toeristenvisa meer te verstrekken. Wat nu?

De Verenigde Staten en Turkije verstrekken geen toeristenvisa meer aan elkaar

Een groot probleem voor Turken die naar Amerika willen of Amerikanen die naar Turkije willen, want beide landen hebben wegens een geschil besloten om elkaar geen toeristenvisa meer te verstrekken. Wat nu?

Erg vervelend dat deze twee bondgenoten, allebei aangesloten bij de NAVO, nu een geschil hebben. Deze is ontstaan toen een medewerker van het consultaat van Amerika opgepakt werd in Istanbul. De ambassade in Ankara schrijft dat gebeurtenissen ervoor hebben gezorgd dat Amerika opnieuw wil gaan beoordelen of het wel veilig is voor het personeel van de ambassade om daar te zijn. De medewerkers van de ambassade willen voorlopig dan ook geen bezoek ontvangen. Alleen Turken die plannen hebben om te gaan emigreren naar Amerika kunnen momenteel terecht.

De ambassade van Turkije, die gevestigd is in Washington, was uiteraard niet blij met het nieuws van de visa. Zij gaven meteen aan Amerikanen ook geen visa meer te verstrekken.

Deze hele ruzie is ontstaan doordat medewerker van het Amerikaans consulaat Metin Topuz is opgepakt. Volgens de huidige regering van Erdogan wordt hij verdacht van terrorisme en heeft hij te maken met de coup, die overigens mislukt was, van de afgelopen zomer.

De ambassade van Amerika heeft al aangegeven dat zij erg verontrust zijn over het feit dat deze medewerker is opgepakt. Maar het is niet de eerste keer dat Turkije een medewerker van de Amerikaanse ambassade oppakt. Al eerder in dit jaar pakten de autoriteiten medwerkers van het consulaat in Adana op omdat zij ervan verdacht werden Koerdische militairen te steunen.

Gelukkig probeerde de justitieminister van Turkije, Abdulhamit Gül al om het geschil in bedwang te houden. Hij zei dat het feit dat deze man is opgepakt te wijten is aan de rechterlijke macht, hij zei dat de regering hier niks aan kon doen. Hij stelde voor dat de Amerikanen weer visa zouden gaan verstrekken en hoopte hiermee met hen in gesprek te blijven.

Men kan deze regels rondom visa ook wel zien als een soort dieptepunt in de relatie tussen Turkije en Amerika, die momenteel al vrij moeizaam verloopt. Dit komt omdat Trump ervoor gekozen heeft de Syrische Koerden wapens te geven in de strijd tegen IS. Dit is erg moeilijk voor Turkije, aangezien zij in hun eigen land ook problemen hebben met Koerden die in opstand komen.

Ook is er strijd om gevangenuitruil. In Penssylvania zit de Turk Gülen, maar Amerika weigert hem uit te leveren aan Turkije. Erdogan heeft voorgesteld in ruil voor Gülen de Amerikaan Brunson te bevrijden, maar Amerika wil niet akkoord gaan met deze ruil.

Verder is het geschil ook aangewakkerd door het bezoek van Erdogan in Washington (rond mei). Er was toen een protest gaande tegen hem en een aantal van zijn bodyguards ging het publiek hardhandig te lijf, hierbij negeerden zij orders van de Amerikaanse politie. Een aantal van deze bodyguards heeft zelfs een tijd vastgezeten.

Toch is het vrij bijzonder te noemen dat deze twee landen er nu voor gekozen hebben om geen visa meer te verstrekken. Zeker aangezien deze twee landen bondgenoten van elkaar zijn. Toch is het niet uitzonderlijk voor de VS, zij gebruikt deze diplomatieke wapens ook tegen Rusland.
De maatregel zal er in Amerika flink inhakken, aangezien meer dan veertigduizend Amerikanen ieder jaar Turkije bezoeken.


Reacties