ESTA aanvragen - reisverleden

06-02-2018 12:54, door

Heeft mijn reisverleden invloed op het verkrijgen van een reistoestemming? Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Een zeer terechte vraag ook, want de VS heeft haar inreisvoorwaarden de laatste jaren aangescherpt.

Kan ik naar de VS als ik in Iran of Irak ben geweest? 

Wanneer u naar de Verenigde Staten wilt reizen moet u in het bezit zijn van een ESTA. Bent u in het verleden naar Iran of Irak gereisd of heeft u een Iraaks of Iraans paspoort, of u heeft u dit in het verleden gehad, dan is het niet altijd mogelijk om een ESTA aan te vragen. Hetzelfde geldt ook als u in andere landen zoals Syrië, Jemen, Soedan, Somalië en Libië bent geweest of van deze landen een paspoort hebt, of hebt gehad. Voor paspoorthouders van deze landen is een ESTA aanvragen sowieso onmogelijk, voor reizigers zonder een paspoort van deze landen, geldt dat dit niet meer mogelijk is, als u deze landen na 1 maart 2011 heeft bezocht. 

Reizen naar Iran en Irak na 1 maart 2011

Als u geen Iraans of Iraaks paspoort hebt, maar u bent wel voor 2011 in één van deze landen geweest, dan is er geen probleem en kunt u gewoon een ESTA aanvragen. Een ESTA aanvragen als u deze landen na 1 maart 2011 bezocht heeft, gaat niet meer. En dit geldt ook weer voor de landen Syrië, Jemen, Soedan, Somalië en Libië.

Paspoort van Iran en Irak

Als u dus een paspoort heeft, of heeft gehad van de landen Iran, Irak, Syrië, Jemen, Soedan, Somalië of Libië dan is het onmogelijk om een ESTA aan te vragen en naar de Verenigde Staten te reizen. Wanneer u in het bezit bent van een paspoort van de landen van het Visa Waiver Program, waar ook Nederland en België onder vallen en tevens in het bezit bent van een paspoort uit één van voorgaande landen, zult u ook geen ESTA aan kunnen vragen. 

Toch nog naar de Verenigde Staten reizen?

Het is mogelijk om toch naar de Verenigde Staten te reizen als u in het verleden naar Iran, Irak of de overig genoemde landen bent gereisd of een paspoort van deze landen hebt. Dit zal alleen niet kunnen via een ESTA aanvraag. Voor deze andere route moet u zich melden bij een consulaat van de Verenigde Staten. U kunt daar dan een non-immigrant visum aanvragen. Wel moet u er dan rekening mee houden dat u uw reisverleden naar betreffende landen uitgebreid moet toelichten.


Reacties