Gaat Erdogan breken met Europa?

22-03-2017 14:14, door

President Recep Tayyip Erdogan gaat nog een stap verder in de diplomatieke rel die er is tussen Nederland, ons buurland Duitsland en Turkije. Hij wil namelijk de relatie tussen Turkije en Europa opnieuw evalueren.


Referendum
Op 16 april 2017 hebben de Turken het recht om naar de stembus te gaan. Dit geldt ook voor de Turken die in Nederland of Duitsland wonen. In Duitsland zijn dit er 1,4 miljoen. De Turken kunnen dan aangeven of ze voor of tegen de grondwetswijziging zijn die de macht van Erdogan aanzienlijk uitbreidt. Erdogan wilde hiervoor campagne voeren in Nederland en Duitsland, maar dit werd geweigerd. Het gevolg hiervan was een diplomatieke rel.

Terwijl Nederland en Duitsland met argumenten probeerden uit te leggen waarom ze liever geen campagne voor Erdogan in hun land wilden, werden ze omver geblazen door de woorden van president Erdogan. Hij vindt dat de Europese Unie fascistisch is en wreed en vergelijkt het weigeren van de Turkse campagne voor Erdogan met nazi-praktijken. Erdogan ziet veel overeenkomsten met de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. Duitsland heeft net als Nederland fel gereageerd op deze uitspraken. De Duitse politicus Volker Bouffier van het CDU zei: 'genoeg is genoeg'. Hij gaf aan dat Duitsland deze uitspraken niet tolereert en dat president Erdogan niet langer meer welkom is in Duitsland.

Na het referendum
President Erdogan heeft al een voorspelling gedaan over hoe de relatie tussen Europa en Turkije is na het referendum. Europa heeft haar kritiek op dit referendum al geuit. Zij vindt dat er veel te veel macht naar president Erdogan gaat. Terwijl Europa deze kritiek uit, geeft Erdogan aan wat hij gaat doen wanneer hij deze macht krijgt. Hij gaat de relatie met Europa heroverwegen. Dit zijn nu nog vage termen en het is niet duidelijk hoe dit er uit gaat zien, maar president Erdogan onderstreept zijn standpunt met ferme taal. Ooit begon hij de onderhandelingen over het toetreden van Turkije tot de Europese Unie, maar dat lijkt hij helemaal te zijn vergeten. Hij gebruikt de retoriek van het vroegere Ottomaanse Rijk om aan te geven dat Turkije door krachten van buitenaf wordt aangevallen. Een van deze krachten van buitenaf is de Europese Unie. Toch zal er na het referendum en in de toekomst een relatie moeten blijven bestaan. President Erdogan denkt dat Europa dat meer nodig heeft dan Turkije, maar de vraag is of hij hier gelijk in heeft.


Reacties