Het inreisverbod van Trump 2.0

06-07-2017 16:19, door

Het inreisverbod van Donald Trump is een plan dat voor veel onrust heeft gezorgd binnen en buiten Amerika. Na het opschorten van het eerste inreisverbod komt de Amerikaanse overheid met een tweede plan. Is het inreisverbod dit keer zodanig aangepast dat het nu wel geaccepteerd wordt?

Het inreisverbod van Trump 2.0

Het inreisverbod van Donald Trump is een plan dat voor veel onrust heeft gezorgd binnen en buiten Amerika. Na het opschorten van het eerste inreisverbod komt de Amerikaanse overheid met een tweede plan. Is het inreisverbod dit keer zodanig aangepast dat het nu wel geaccepteerd wordt?

Onrust door inreisverbod


De boodschap die Donald Trump, president van Amerika met zijn eerste inreisverbod wilde afgeven was duidelijk: minder vluchtelingen en op deze manier eventuele terroristen de toegang tot Amerika ontzeggen. Vanaf dat moment breekt de onrust rondom het inreisverbod los. De Verenigde Naties wil dat Trum zijn verbod herziet en ook de vluchtelingenorganisaties United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en International Organization for Migration (IOM) willen dat de Verenigde Staten niet stopt met het opvangen van vluchtelingen. Tegenstanders van Trump organiseren verschillende protesten op onder andere vliegvelden in Amerika. Maar ook vele landen (ook bondgenoten van Amerika) laten doorschemeren het niet eens te zijn met het doorreisverbod. Zo zei Premier Mark Rutte dat het doorreisverbod pure discriminatie is.

Opschorting door de rechter


Op 4 februari, een week na het ontstaan van het inreisverbod, wordt het verbod door de rechter ingetrokken. Het verbod zou namelijk in strijd zijn met de grondwet. Vanaf nu kunnen vluchtelingen en mensen met een (voornamelijk) islamistische afkomst gewoon weer met het vliegtuig mee. Het Witte Huis besluit in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Als op 10 februari de uitspraak komt dat het inreisverbod opgeschort blijft plaatst Trump op Twitter: "TOT IN DE RECHTSZAAL, DE VEILIGHEID VAN ONS LAND STAAT OP HET SPEL".

Aanpassing van het inreisverbod


Op 16 februari kondigt Donald Trump aan dat hij niet opnieuw naar de rechter stapt, maar dat hij aanpassingen gaat doen op het huidige inreisverbod. Er zijn een aantal dingen verandert:
  • Inwoners van Irak worden niet meer geweigerd.
  • Tussen islamitische en christelijke reizigers wordt geen onderscheid meer gemaakt.
  • Alle inwoners van de landen op de lijst wordt de toegang ontzegd.
  • Mensen (uit landen op de lijst) die al een visum hebben mogen Amerika tijdelijk verlaten.

Ingangsdatum van het nieuwe inreisverbod


Het eerste inreisverbod dat door Donald Trump werd opgesteld ging per direct in. Dat zorgde voor veel onrust en demonstraties in het land. Volgens Trump zat er veel haast achter het invoeren van het verbod, want de veiligheid van de Amerikaanse burgers zou in het geding zijn. Bij het tweede inreisverbod heeft Trump dit toch anders aangepakt. Het verbod gaat pas tien dagen na de presentatie van de nieuwe plannen in. Zo heeft iedereen iets meer tijd om zich aan te passen aan het nieuwe verbod. Dit is echter wel in strijd met de urgentie van het verbod waar de president bij het eerste inreisverbod voortdurend over sprak.

Wordt het nieuwe inreisverbod wél ingevoerd?


Volgens Wouter Zwart, van de NOS, is de kans dat dit verbod wordt tegengehouden omdat er sprake is van discriminatie op gebied van religie veel kleiner. Dat deze kans verkleint is, zit volgens hem voornamelijk in de verwoording van het nieuwe verbod. Waar in het vorige plan alle moslims gewoonweg werden geweigerd, spreekt Trump in zijn nieuwe plan over een verbod voor mensen uit landen met problemen met moslimterrorisme.


Reacties