Turkije met de auto, per boot of met het vliegtuig

05-07-2018 15:42, door

De vakantietijd breekt aan en veel mensen willen in die periode een bezoek brengen aan Turkije. Familie bezoeken, genieten van een heerlijke zonvakantie, oude cultuur opsnuiven of wandelingen maken in de mooie natuur van Turkije. Voor reizen naar Turkije heeft u altijd een visum nodig. Tot 1 november 2014 was het mogelijk bij aankomst in Turkije een visum te regelen maar dit is nu niet meer mogelijk. U kunt nu terecht voor het aanvragen van een gewoon visum bij de Turkse douanekantoren maar u kunt veel sneller en gemakkelijker aan een visum komen: het e-visum Turkije. Het e-visum is een officieel document om naar Turkije te kunnen reizen. De aanvraagprocedure voor een e-visum Turkije is heel eenvoudig, snel, volledig in het Nederlands en online. U heeft uw e-visum dezelfde dag nog in huis, mits voor 23.00 uur besteld. De kosten bedragen € 24,95 per persoon en u betaalt eenvoudig via iDeal, Mister Cash of per overboeking. Als u per overboeking betaalt dan duurt de aanvraagprocedure iets langer.

Naar Turkije met de auto


Als u met de auto naar Turkije gaat dan heeft u een e-visum nodig. Dat geldt voor alle personen die meegaan, ook kinderen hebben hun eigen e-visum nodig. 

U neemt dan naast uw visum en uw paspoort ook uw rijbewijs en uw Nederlandse kentekenbewijs mee als u met de auto naar Turkije gaat. Per meereizend persoon, dus ook voor meereizende kinderen, neemt u een e-visum en een paspoort mee. Zorg er voor dat er kopieën zijn gemaakt van alle belangrijke documenten die u bij uw bagage bewaart zodat u reserve exemplaren heeft. U moet uw aanvraag voor een e-visum Turkije liefst enkele weken, uiterlijk enkele dagen voor de vertrekdatum indienen. Zo is er voldoende tijd om ontbrekende informatie of documenten alsnog in orde te maken. Over de aanvraagprocedure voor een e-visum kunt u hier meer lezen. Met het e-visum mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven binnen een periode van 180 dagen. U kunt dus meerdere keren naar Turkije reizen, zolang u dat maar doet binnen de 180 dagen die het e-visum geldig is en uw totale verblijf niet langer is dan 90 dagen. 


Let op: het paspoort van u en uw medereizigers dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn op het moment dat u Turkije binnen reist.  


Denkt u pas laat aan aanvragen van het e-visum? Vraag dan een spoedprocedure e-visum Turkije aan. 

Bent u al onderweg en vergeten een e-visum aan te vragen? Vraag het visum alsnog via de spoedprocedure aan, u heeft het e-visum doorgaans binnen 15 minuten en mag het visum ook op een tablet of telefoon tonen. 


Naar Turkije met het vliegtuig


Gaat u met het vliegtuig naar Turkije voor toeristische doeleinden of in verband met uw werk dan heeft u een e-visum nodig. Het e-visum is 180 geldig en binnen die periode kunt u meerdere keren naar Turkije vliegen, mits u in totaal niet langer verblijft in Turkije dan maximaal 90 dagen. 


Maakt u alleen een tussenlanding in Turkije of moet u overstappen op een vliegveld in Turkije? In dat geval heeft u geen visum of e-visum nodig. U mag dan het vliegveld niet verlaten, ook niet voor een paar uur en u moet binnen het transit gedeelte blijven. 

Vraag voor een vliegreis tijdig een e-visum aan. Bent u aan de late kant met het aanvragen van een e-visum kies dan voor de nog snellere procedure: de spoedaanvraag. Uw aanvraag wordt dan binnen 15 minuten in behandeling genomen.  


Naar Turkije met de boot 


Ook als u een cruise maakt of met de boot naar Turkije gaat, dient u in de meeste gevallen over een e-visum te beschikken: 

  • Gaat u vanaf de boot Turkije in? U heeft dan een e-visum nodig. 
  • Vertrekt uw cruiseschip vanuit een Turkse haven en vliegt u daarvoor naar Turkije? U heeft dan een e-visum nodig. 
  • Legt uw cruiseschip tijdens de reis aan in een Turkse haven en blijft u op de boot? U heeft geen e-visum nodig.
  • Legt uw cruiseschip tijdens de reis aan in een Turkse haven en blijft u maximaal 72 uur in Turkije en verblijft u alléén in de plaats waar uw schip ligt? U heeft dan geen e-visum nodig. 


Informatie over het e-visum Turkije


Geldigheid

Een e-visum Turkije is 180 dagen geldig en in deze periode mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Uw verblijf mag uit meerdere reizen bestaan. Als u het e-visum aanvraagt kunt u een datum van aankomst invullen. Dit is dan de eerste dag dat uw e-visum geldig is en beginnen de 180 dagen dat u het e-visum kunt gebruiken. Vult u geen aankomstdatum in dan is de datum van uitgifte van het visum de eerste dag van de 180 dagen dat u naar Turkije kunt reizen.  


Visum en paspoort

Het paspoort waarmee u het e-visum aanvraagt dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn op het moment dat het visum ingaat. Verloopt uw paspoort tussentijds dan kunt u niet meer reizen met het e-visum. U dient dan eerst een nieuw paspoort aan te schaffen en vervolgens een nieuw e-visum. 

Ook als u uw paspoort tussentijds vernieuwt heeft u een nieuw e-visum nodig. U dient te reizen met het paspoort waarmee uw e-visum is aangevraagd. Voor reizen naar Turkije is het ook toegestaan om gebruik te maken van een ID-kaart en met een ID kaart kunt u ook een e-visum aanvragen. 


Wie heeft een e-visum nodig

Nederlanders en Belgen dienen te beschikken over een e-visum als zij naar Turkije willen reizen. Heeft u een andere nationaliteit neem dan contact met ons op. 


Het visum geldt alleen voor toeristische doeleinden, familiebezoeken en voor zakelijke doeleinden. U mag met het visum niet werken in Turkije maar bijvoorbeeld wel een congres bezoeken, klanten bezoeken of deelnemen aan een training. Wilt u gaat werken, studeren of wonen in Turkije dan heeft u een regulier visum nodig. Lees hierover meer op deze pagina


Als er kinderen meereizen naar Turkije dan heeft u in bepaalde gevallen toestemming nodig van de achterblijvende gezaghebbende(n). Lees daarover hier meer. 
Reacties