Visumvrij reizen Turkije stap dichterbij

03-10-2018 11:42, door

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft in een verklaring gezegd dat Turkije weer intensiever gaat samenwerken met de Europese Unie om visumliberalisatie mogelijk te maken. Turkije kwam eerder in een economisch conflict met de Verenigde Staten en er ontstonden spanningen tussen Turkije en de EU na de mislukte coup in Turk

Visumvrij reizen Turkije stap dichterbij

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft in een verklaring gezegd dat Turkije weer intensiever gaat samenwerken met de Europese Unie om visumliberalisatie mogelijk te maken. Turkije kwam eerder in een economisch conflict met de Verenigde Staten en er ontstonden spanningen tussen Turkije en de EU na de mislukte coup in Turkije.

Bij de totstandkoming van het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie in 2016, werd bedongen dat de Turkse bevolking gemakkelijker toegang zou krijgen tot landen in de Schengen zone. Maar na de mislukte Coup in juli 2016 zijn de terreur wetten in het land aangescherpt en daarmee raakte die toezegging uit het zicht. De reden hiervoor was dat Turkije niet meer voldeed aan de eisen die de EU eerder aan visumvrij reizen had gesteld. In februari 2018 stelde de vice voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans echter voor om de strenge terreur wetten te versoepelen. Het gaat om in totaal 72 criteria die nodig zijn om aan de Europese standaarden van wetgeving tegemoet te komen.


Verbeteren van de contacten tussen de EU en TurkijeSinds de mislukte coup in Turkije verliepen de contacten tussen de EU en de Turkse regering bepaald stroef en de Turkse president Erdogan wil dat daarin verandering komt. Hij probeerde eerder al toenadering te zoeken tot Duitsland.  Op dit moment is het nog niet mogelijk om zonder visum naar Turkije te reizen maar u kunt eenvoudig online een e-visum Turkije aanvragen. Deze aanvraag kan geheel in het Nederlands worden gedaan, het invullen van het aanvraagformulier kost u maar 5 minuten tijd en de kosten van het e-visum bedragen op dit moment €24,95 per persoon.

Turkije ziet ook nadelen van visumvrij reizen

Hoewel de Turkse regering altijd een groot voorstander is van de visumliberalisatie omdat dit onder meer het toerisme en grote boost kan geven, ziet de Turkse regering ook nadelen in visumvrij reizen. Zo is er de angst dat met het visumvrij reizen voor Turken ook buitenlandse terroristen en criminelen vrij spel krijgen. Naar verwachting zullen buitenlandse terroristen en criminele netwerken proberen om een Turks paspoort te bemachtigen om daarmee moeiteloos de Europese Unie binnen te komen. Hier wordt onder meer ook gedacht aan de Turkse maffia die bekend staat om de drugshandel, wapenhandel en mensenhandel. Een hervorming van het Turkse politie- en justitie apparaat zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het terugdringen van deze risico’s.

De eurocommissaris Frans Timmermans zal in de komende tijd intensief contact hebben met de Turkse regering om aan de laatste zes criteria van het Verdrag van Schengen te gaan voldoen. Turken kunnen daarna veel sneller in en uit reizen. Of visumvrij reizen naar Turkije echt een kans maakt weten we pas over een tijdje. Tot die tijd zult u een visum moeten aanvragen als u Turkije wilt bezoeken. Gelukkig kunt u in veel gevallen volstaan met de aanvraag van een e-visum waarvoor u niet naar de ambassade hoeft. Een e-visum volstaat als u naar Turkije wilt als toerist, voor zaken of voor familiebezoek.

Visum Turkije aanvragen
Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort kunnen geheel online een e-visum Turkije aanvragen. De aanvraag kost slechts 5 minuten en u hoeft geen formulieren te ondertekenen of mee te sturen. De kosten van een visum Turkije bedragen €24,95 per persoon. De visumplicht geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd. Ook (kleine) kinderen moeten over een eigen visum beschikken. Het is mogelijk om via het aanvraagformulier direct voor meerdere personen een e-visum aan te vragen zodat u niet steeds de algemene adres gegevens hoeft in te vullen. De aanvraag is geheel in het Nederlands en u kunt online betalen met behulp van iDEAL, Bancontact, Mister Cash of per overboeking. Als u per overboeking betaalt, dan duurt het iets langer voordat u het e-visum ontvangt omdat wij dan op ontvangst van uw betaling moeten wachten. Het e-visum is een officieel document waarmee u met een gerust hart op reis kunt gaan. Heeft u vragen over het e-visum Turkije dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Voorwaarden visum Turkije

U kunt een e-visum voor Turkije aanvragen voor zakelijke reizen en voor toeristische reizen. Binnen de geldigheid van het visum van 180 dagen mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit kan gaan om een verblijf aan één stuk maar uw verblijf kan ook worden verdeeld over meerdere reizen. Op het moment dat u aankomt in Turkije dient u in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden. Wilt u langer dan 90 dagen in Turkije verblijven of in Turkije gaan werken? Het is dan niet mogelijk gebruik te maken van een e-visum maar u dient in deze gevallen een visum aan te vragen bij het Turkse consulaat.


Geldigheid, aanvraag en spoed

Het is belangrijk dat de gegevens die u invoert op het aanvraagformulier exact overeenkomen met de gegevens in uw paspoort of op de identiteitskaart. Het aanvraagformulier is geheel in het Nederlands en na afronding van uw aanvraag krijgt u een bevestiging van de aanvraag per e-mail toegezonden. Het e-visum zelf ontvangt u eveneens per e-mail. De levertijd van het e-visum Turkije is 12 uur maar meestal ontvangt u het visum al binnen een uur. Heeft u spoed met uw aanvraag voor het e-visum dan kunt u de optie “spoed” aanvinken waarna wij uw aanvraag binnen 15 minuten in behandeling nemen. U ontvangt het visum dan omgaand. Het doen van een spoedaanvraag kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. Op onze website kunt u uitgebreide informatie vinden over het e-visum Turkije. Er is onder meer een speciale pagina met antwoorden op veelgestelde vragen en uitgebreide informatie over de geldigheid van het e-visum, informatie over de betaling en de factuur, informatie over werken in Turkije, over wonen in Turkije en een reisadvies Turkije in verband met de veiligheid in het land. Neem bij vragen over het e-visum gerust contact met ons op.

Reacties