Aangepast reisadvies Sri Lanka

UPDATE 4 juni 2019

Op Sri Lanka is de veiligheidssituatie verbeterd. LEES HIER ONS MEEST RECENTE REISADVIES

Recente gebeurtenissen

Recente gebeurtenissen in Sri Lanka hebben ertoe geleid dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen periode heeft afgeraden om naar Sri Lanka te reizen. Het is was niet veilig genoeg om in Sri Lanka te zijn. Het Ministerie raadt dan ook aan om alleen naar Sri Lanka te reizen als het echt noodzakelijk is. Moet u om dringende redenen toch naar Sri Lanka, dan dient u zich al 4 uur voor vertrek te melden op het vliegveld. Reizigers die zich al in Sri Lanka bevinden dienen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ambassade door te bellen naar 0031-247 247 247.

Onveilige situatie in Sri Lanka

Op de Eerste Paasdag van 2019 zijn er terroristische aanslagen gepleegd in Sri Lanka. Deze aanslagen vonden plaats op verschillende locaties en hebben veel slachtoffers gemaakt. Er zijn honderden doden en gewonden en de aanslagen hebben ook drie Nederlanders het leven gekost. Sinds de aanslagen is er in Sri Lanka een noodverordening ingesteld en ook een avondklok. De terroristen die deze aanslagen hebben gepleegd zijn nog voortvluchtig maar er zijn ook berichten dat de meeste terroristen inmiddels zijn gedood. Echter, er worden op verschillende locaties in het land nog invallen gedaan en waarbij ook wapens worden gevonden. Bovendien vinden er in Sri Lanka momenteel religieuze wraakacties plaats. De situatie in Sri Lanka is heel onzeker en onvoorspelbaar en er is ook een vergrote kans op vervolgaanslagen. Het is daarom niet verstandig naar Sri Lanka te reizen als dit niet absoluut noodzakelijk is.

Huidige situatie in Sri Lanka

Op dit moment is er nog steeds een noodklok ingesteld in Sri Lanka. Dit betekent onder meer dat de autoriteiten in Sri Lanka grotere bevoegdheden hebben. Zo zijn de autoriteiten bevoegd om strengere controles uit te voeren. De Sri Lankaanse autoriteiten zijn ook zichtbaar op straat aanwezig waaronder mensen van het leger en van de politie. Het is verboden om zich op straat op te houden in groepen. Het is belangrijk om als u naar Sri Lanka wilt reizen de laatste ontwikkelingen nauw in de gaten te houden. Moet u de komende tijd per se naar Sri Lanka reizen, houd dan ook het reisadvies goed in de gaten. Momenteel ontraadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken om naar Sri Lanka te reizen. Dit betekent dat mensen die al een reis naar Sri Lanka hebben geboekt en deze reis kunnen annuleren. De kosten die zijn gemoeid met het annuleren van uw reis worden gedekt door de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Deze Stichting heeft reserves opgebouwd om dit soort financiële tegenslagen op te vangen. Alle reizigers die per vliegtuig reizen betalen bij het boeken van de reis per persoon een klein bedrag extra aan het Calamiteitenfonds. Annuleringskosten als gevolg van het niet reizen naar Sri Lanka worden uit deze pot betaald. Er is namelijk sprake van een “door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis”.

Reizen naar Sri Lanka als het weer veilig is

Op enig moment zullen de problemen in Sri Lanka weer zijn opgelost en zal het negatieve reisadvies komen te vervallen. Wilt u op een later moment naar Sri Lanka reizen omdat dit weer is toegestaan, dan heeft u een visum nodig. Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om naar Sri Lanka te reizen met een elektronisch visum. Dit scheelt u veel tijd en geld ten opzichte van de aanschaf van een fysiek visum want het e-visum Sri Lanka kan geheel online worden aangevraagd, betaald en ontvangen. Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort komen doorgaans in aanmerking voor een e-visum Sri Lanka. U hoeft dan niet naar de ambassade om een visum aan te vragen. Het e-visum Sri Lanka kost €49,95 per persoon en kan worden aangevraagd door middel van een aanvraagformulier. Invullen van het formulier kost slechts 5 minuten en kan geheel in het Nederlands. Wij adviseren u pas een e-visum aan te schaffen en een reis te boeken als u zeker weet dat reizen naar Sri Lanka weer veilig is.

Voorwaarden en geldigheid e-visum Sri Lanka

Er zijn twee verschillende e-visums voor reizen naar Sri Lanka: een zakelijk visum en een toeristisch visum. Een zakelijk visum is bedoeld voor zakelijke reizen en niet om te gaan werken in Sri Lanka en is een multiple entry visum. Dit betekent dat u meerdere keren Sri Lanka mag binnen reizen, binnen de geldigheid van het visum en het toegestane aantal reisdagen. Met een toeristisch visum mag u tweemaal Sri Lanka binnen reizen. Dit is een zogenaamd double entry visum. Het e-visum wordt ook wel een ETA Sri Lanka genoemd en betekent hetzelfde.

Voor beide e-visums geldt dat deze 180 dagen geldig is vanaf het moment dat het visum is uitgegeven. In deze periode mag u maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven. De tweede reis als toerist of de zakelijke reizen dienen wel binnen de periode van 30 dagen te vallen die ingaan op het moment dat u Sri Lanka voor de eerste keer binnen reist.

Wat de voorwaarden e-visum Sri Lanka betreft moet u nog rekening houden met de geldigheidsduur van uw paspoort. Deze moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Sri Lanka binnen reist. Ook dient u aan te kunnen tonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt voor uw verblijf en over een retour- of doorvlucht te beschikken.

Betaling en ontvangst e-visum Sri Lanka

Nadat u het aanvraagformulier heeft ingevuld kunt u betalen via Ideal, Mister Cash of per overboeking. U ontvangt het visum doorgaans nog dezelfde dag en maximaal binnen 72 uur. Wij verzenden het e-visum per e-mail en u dient het visum uitgeprint mee te nemen. Vraag uw visum tijdig aan zodat u voldoende tijd heeft om bijvoorbeeld uw paspoort te verlengen indien deze niet lang genoeg meer geldig is. Het beste vraagt u een e-visum Sri Lanka maximaal 90 dagen voor de datum dat u in Sri Lanka aankomt aan.
Het is ook mogelijk een spoedvisum Sri Lanka aan te vragen. Wij nemen dan uw aanvraag binnen 15 minuten in behandeling. Dit is 7 dagen per week, 24 uur per dag mogelijk tegen een extra betaling van €9,95.