Plannen visumvrij reizen Sri Lanka

De overheid van Sri Lanka wil het toerisme graag een boost geven en één van de mogelijkheden daartoe is om visumvrij reizen mogelijk te maken. Ranil Wickremesinghe, de Minister-President van Sri Lanka, onderzoekt de mogelijkheden om reizigers uit bepaalde landen zonder visum naar Sri Lanka te laten reizen. Waarschijnlijk gaat het dan om onder meer bepaalde landen uit Europa of misschien wel om alle Europese landen. Daarnaast zorgen ook toeristen uit China, India en West Azië voor een grote toestroom aan toeristen en zullen wellicht ook deze landen in aanmerking komen voor het visumvrije reizen. Totdat het zover is zullen reizigers nu nog gebruik moeten maken van een visum eta sri lanka (of e-visum) als zij naar Sri Lanka willen reizen. In Sri Lanka geldt een visumplicht.


Meer over de plannen voor visumvrij reizen
Het is nu nog niet bekend welke landen er precies in aanmerking zullen komen om visumvrij naar Sri Lanka te mogen reizen. Het is ook nog niet bekend wanneer visumvrij reizen een feit zal zijn. In ieder geval gaat het om landen die goed zijn voor veel toeristen want de reden van het visumvrij reizen is de boost die Sri Lanka aan het toerisme wil geven. De regering van Sri Lanka wil nog meer doen om het toerisme een boost te geven. Het gaat vooral om het verlagen van de kosten om naar Sri Lanka te reizen en de Minister probeert dan ook afspraken te maken met touroperators en hotels en ook met vliegmaatschappijen om de kosten van reizen naar Sri Lanka te drukken.


Hoewel het toerisme Sri Lanka het hele jaar door belangrijk is voor het land, wil de Minister President van Sri Lanka het eventuele visumvrij reizen niet het hele jaar mogelijk maken. Onderdeel van de plannen voor het visumvrij reizen is dat dit alleen in bepaalde periodes kan. Waarschijnlijk gaat het om de periodes van oktober tot november en van maart tot en met april. Dit stimuleert het voorseizoen en het naseizoen van het toerisme naar Sri Lanka. Momenteel wordt onderzocht of het plan voor visumvrij reizen naar Sri Lanka echt haalbaar is.


Nu nog reizen met visum
Wilt u nu naar Sri Lanka reizen dan heeft u nog steeds een visum nodig. Het is wel voor bepaalde landen al mogelijk om gebruik te maken van een vereenvoudigd visum, het zogenaamde elektronische visum, ook wel e-visum. Er zijn twee soorten elektronische visums beschikbaar: het toeristenvisum en het zakenvisum. Komt u niet in aanmerking voor een elektronisch visum dan dient u een fysiek visum aan te schaffen. Aanvragen van een fysiek visum kost u meer tijd en het fysieke visum is ook duurder dan een e-visum. Voor een fysiek visum zult u naar de ambassade moeten en dit kost extra reistijd en wellicht een vrije dag.


Voorwaarden voor het e-visum Sri Lanka
Ook het e-visum voor Sri Lanka is nog vrij nieuw; het is sinds 1 januari 2012 beschikbaar. Een e-visum voor Sri Lanka kan volledig online worden aangevraagd en u hoeft er dus niet voor naar de ambassade van Sri-Lanka. Het e-visum kan worden aangeschaft door reizigers uit verschillende landen waaronder reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. U dient daarnaast over een retourvlucht of doorvlucht te beschikken en aan te kunnen tonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt om een verblijf in Sri Lanka te kunnen bekostigen. Het toeristenvisum is alleen geldig voor toerisme (ook familiebezoek) en het zakenvisum is alleen bedoeld voor reizen voor zakelijke doeleinden.


Geldigheid van het e-visum Sri Lanka
De geldigheid van het e-visum voor Sri Lanka is 180 dagen vanaf de datum van uitgifte. Binnen deze 180 dagen mag u maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven. Het betreft een zogenaamd “double entry visum” en dit betekent dat u op hetzelfde visum tweemaal het land mag betreden. U dient er wel op te letten dat de tweede inreis valt binnen de 30 dagen die zijn aangevangen op het moment dat u Sri Lanka voor het eerst binnen reisde. Het is mogelijk om ter plaatse bij een immigratiekantoor het visum te verlengen tot maximaal 6 maanden.


Vereisten paspoort voor visum Sri Lanka
Op het moment dat u aankomt in Sri Lanka dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. U moet er dus goed op letten dat uw paspoort nog voldoende lang geldig is op het moment dat u het e-visum gaat aanvragen. Verloopt uw paspoort tijdens de geldigheid van het visum dan verloopt ook het visum. U moet dan eerst een nieuw paspoort aanvragen en vervolgens weer een nieuw visum en hiermee maakt u natuurlijk onnodige kosten. Ook (jonge) kinderen moeten een eigen paspoort en visum hebben als zij naar Sri Lanka willen reizen. Let erop dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen als u reist met kinderen. Beide ouders of verzorgers moeten toestemming hebben gegeven voor het reizen met kinderen. Meer informatie en een toestemmingsformulier vindt u op de pagina van de overheid over dit onderwerp.
Op de website is veel informatie te vinden over het e-visum Sri Lanka en ook over het fysiek visum Sri Lanka. Er zijn speciale pagina’s waar u alles kunt lezen over de voorwaarden voor het e-visum, over de geldigheid, over reizen met kinderen, informatie over de ambassade en een actueel reisadvies.


Kosten en procedure aanschaffen visum
Een e-visum kost €49,95 per persoon (zakenvisum €66,95) en de kosten kunnen online worden voldaan via overschrijving of PayPal en natuurlijk met behulp van iDEAL. De aanvraag voor het e-visum doet u eenvoudig met behulp van een aanvraagformulier en dit formulier is geheel in het Nederlands. U ontvangt uw visum per e-mail, doorgaans al de volgende werkdag. Maximaal ontvangt u het visum binnen twee werkdagen. Heeft u extra veel haast met de aanvraag dan kunt u ook kiezen voor een spoedprocedure. Wij nemen uw aanvraag dan binnen 15 minuten in behandeling. Voor vragen over het visum Sri Lanka verwijzen wij u ook naar de pagina veelgestelde vragen en uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor hulp bij het aanvragen.