Checklist voor een onbezorgde reis naar Turkije

Vakantie Turkije checklist

Turkije is weer helemaal hot als vakantiebestemming. Nu de rust lijkt te zijn weergekeerd, ondanks de nog steeds geldende noodtoestand, omarmt de Nederlandse en Belgische toerist het land opnieuw.
We hebben voor u een checklist opgesteld als geheugensteuntje voor uw bezoek aan Turkije.
Het eerste waar u aan moet denken is natuurlijk een paspoort of een ID-kaart, LET OP! deze moet bij aankomst in Turkije nog 6 maanden geldig zijn! Voor Turkije is ook een visum verplicht, deze moet voorafgaand aan de reis besteld worden.
Betaalpassen en creditcards kunnen gewoon worden gebruikt in Turkije, maar bekijk of uw pas ook te gebruiken is buiten de EU. Het kan zijn dat de pas eerst moet worden gedeblokkeerd, dit kan vaak online. Vraag ernaar bij uw bank.

Hieronder treft u per onderwerp de checklist aan. We wensen u een prettige reis naar Turkije!

Legitimatiebewijs Turkije

Het is verplicht om een paspoort of ID-kaart bij zich te hebben, u moet zich altijd kunnen legitimeren. BELANGRIJK! Uw paspoort of ID-kaart moet bij aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het kan zijn dat de douane u anders de toegang weigert.
Ook kinderen en baby’s moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart moet bij het gemeentehuis of stadskantoor van uw eigen gemeente. Houd er rekening mee dat dit enkele weken kan duren. Een spoedaanvraag voor een paspoort of ID-kaart brengt extra kosten met zich mee. Wanneer u als alleenreizende ouder met één of meerdere kinderen naar Turkije reist, hebt u toestemming nodig van de andere ouder. U ondertekent samen het toestemmingsformulier. Is de andere ouder overleden? Neem dan aanvullende documenten mee. Meer info vind u op: toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland

Visum aanvragen Turkije

Voor Turkije is een visum verplicht. Een visum is een persoonlijk document, dat voor iedereen apart moet worden aangevraagd, ook voor kinderen. Een visum aanvragen kan heel gemakkelijk online. U betaalt met iDEAL, overboeking, of Bancontact/Mister Cash. U ontvangt het officiële e-visum van Turkije snel via de mail en print deze zelf uit. Klik hier voor het aanvragen van een visum. Voor Spoedaanvraag visum vinkt u op het formulier spoed aan en hebt u binnen een kwartier uw e-visum. Meer informatie over de geldigheid van een visum is te lezen op de pagina over de geldigheid.
Voor sommige personen is een e-visum niet geldig en moet een visum worden aangevraagd bij het consulaat. Dit geldt in de volgende gevallen; personen die in dienst willen treden bij een Turkse werkgever, personen die willen studeren aan een Turkse onderwijsinstelling,  archeologen die in Turkije veldonderzoek gaan uitvoeren, documentairemakers die in Turkije werken aan een productie en vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk naar Turkije rijden, of personen die een verblijfsdocument hebben en geen paspoort. Zij moeten hiervoor zelf contact opnemen met het Turkse Consulaat in Rotterdam.                               e-mail consulate.rotterdam@mfa.gov.tr of tel. 010 2012000.

Medicijnen mee naar Turkije

Voor medicijnen die onder de Nederlandse Opiumwet vallen, hebt u mogelijk een officiële medische verklaring nodig. Medicijnen zoals Ritalin en slaap- en kalmeringsmiddelen vallen hieronder. Neem hierover contact op met uw huisarts.
U kunt ook zelf controleren of uw geneesmiddel onder de Nederlandse Opiumwet valt. Klik hier.

Belangrijke reisdocumenten Turkije

Naar Turkije neemt u in ieder geval voor ieder lid van uw reisgezelschap een geldig paspoort of ID-kaart mee (nog 6 maanden geldig bij aankomst in Turkije) en een visum. Verder natuurlijk vliegtickets, verzekeringspapieren(reisverzekering), zorgpas en reservering voor hotel of appartement. Gaat u met de auto, dan moeten de groene kaart en de verzekeringspapieren in orde zijn en is het rijbewijs en kentekenbewijs belangrijk. Maak van alle belangrijke papieren en documenten een kopie, en bewaar deze apart. In geval van verlies kan dit erg belangrijk zijn. Zorg dat er een ICE telefoonnummer in uw mobieltje staat (In Case of Emergency), noteer hier het nummer dat gebeld moet worden bij een noodgeval. Hulpdiensten zullen hier altijd naar zoeken.

Rijbewijs Turkije voor huur auto of scooter

Op veel plaatsen in Turkije kan men een auto huren. Kies een betrouwbare verhuurder. Maak eventueel een foto van de auto voordat u ermee gaat rijden, om bestaande schade vast te leggen. Om een auto te kunnen huren moet de bestuurder 21 jaar of ouder zijn. Het Nederlandse rijbewijs wordt in Turkije gewoon erkend. Zorg dat u goed op de hoogte bent van de Turkse verkeersregels en houd er rekening mee dat het verkeer veel chaotischer is dan in Nederland.
Voor het huren van een scooter of snorfiets is een rijbewijs nodig. Een bromfietscertificaat is niet geldig.

Tolvignet Turkije voor snelwegen

Houd er rekening mee dat er op veel snelwegen Tol betaald moet worden. Tol kan niet contant worden betaald, maar gaat via het elektronische HGS systeem. Hiervoor  is een voorruitvignet met chip te koop, dat opgewaardeerd kan worden. Het vignet wordt uitgelezen bij de tolpoort, zodat stoppen niet nodig is. Deze vignetten zijn te koop bij elk Turks postkantoor (PTT), maar ook bij veel banken en tankstations langs de snelweg. Kijk ook even op; Met de auto naar Turkije?

Vaccinaties en inentingen voor Turkije

Er zijn geen inentingen verplicht voor Turkije, maar DTP en Hepatitis A inentingen worden aanbevolen. In het zuidoosten van Turkije komt Malaria voor, maar niet in de toeristische gebieden.

Wat nemen we mee naar Turkije

Paspoort of ID-kaart, visum, reserveringen, rijbewijs, mobieltje, tablet of laptop, vliegtickets, verzekeringspapieren, zorgpas, adressen van organisatie en bestemming, accu’s en opladers, inlogapparaat bank, medicijnen (medische verklaring), toiletartikelen, flesje water, huissleutels, bril of lenzen, zonnebrandcrème, deet, diarreetabletten, nekkussen, tijdschrift of boek, kopieën van belangrijke documenten.

Reisadvies Turkije

Sinds 21 juli 2016 geldt in Turkije de noodtoestand en deze is nog steeds van kracht. In verband hiermee hebben de Turkse veiligheidsautoriteiten extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Zorg dat u altijd geldige identiteitspapieren bij u heeft.  Er zijn een aantal onveilige gebieden in Turkije,  bijvoorbeeld het grensgebied met Syrië en Irak. Reizen naar Zuidoost Turkije is niet veilig. Wanneer u hier toch moet zijn, reis dan niet na zonsondergang. Voor meer info klik hier.