Eten in Turkije

Vakantie

Turkije is uitermate geschikt voor een korte of langere vakantie. Het land heeft zoveel te bieden dat één vakantie gewoonweg te weinig is. Voor hen die er al geweest zijn, klinkt dit bekend. Voor hen die voor de keus staan om naar Turkije op vakantie te gaan, geldt dat een beetje voorbereiden loont.

Turkse keuken

Een ander onderwerp, waar sommigen tegen aan hikken, is het Turkse eten. Dat heeft mede te maken met de broodjes döner die vrijwel overal te koop zijn. Gelukkig heeft de Turkse keuken nog heel wat meer te bieden. Ze is oriëntaals, met Balkaninvloeden en biedt heel veel verse producten, direct uit de omgeving aan. De overheerlijke salades of vismenu's zullen de gereserveerdheid snel laten verdwijnen. Verder geldt dat, zeker in toeristische plaatsen, alles goed schoon is en dat ater altijd in flessen aangeboden wordt, omdat het land geen drinkwater uit de kraan kent.

Markt

Neem eens de moeite om de plaatselijke markt te bezoeken en kijk wat er alles aangeboden wordt. Al die mooie producten zijn ook in de restaurants te vinden. Natuurlijk wordt het bekende broodje döner aangeboden, naast andere lekkere producten voor de snelle hap. Kijk eens naar de ijskar, waar de ijsboer een hele doos vol trucjes opent om mensen te trekken. Overigens is het ijs over het algemeen van een prima kwaliteit.

Proberen

Om de Turkse keuken te leren kennen, kun je bijvoorbeeld eens een leuk Turks restaurant bezoeken. Geniet van een ossehaasschotel op zijn Turks bereid of van een heerlijke zeevruchtenmix. Verrijkt met de vele oosterse kruiden en verse groenten. Van een vis - of linzensoep, de overheerlijk tzatziki, van Iskender kebab of börek en sluit het maal of met een stukje verse baklava of een lekker ijs. Natuurlijk schenkt men een bier of een wijn en is er altijd een menu waar ook vegetariërs volop van kunnen genieten.