Informatie over Turkije

Praktische tips voor je vakantie in Turkije

Turkije stond in 2014 op de 5e plaats in de top 10 populairste vakantielanden op Zoover. Dit is natuurlijk niet voor niets. Turkije is een prachtig land om naar toe te gaan. Zon, zee en strand, het binnenland met de robuuste landschappen of de historische steden zoals Ankara of Istanbul, er is voor ieder wat wils. Zelfs een wintersportvakantie behoord tot de opties, in het wintersportgebied Kartalkaya bijvoorbeeld. Turkije is echter wel een heel ander land dan Nederland, niet alleen vanwege het weer. Er zijn dus een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.

Vereiste reisdocumenten

Om Turkije binnen te komen is een visum verplicht. Deze kun je makkelijk online aanvragen, 24 uur na je aanvraag wordt het visum via e-mail naar je verstuurd. Om een visum aan te kunnen vragen heb je een paspoort of identiteitskaart nodig dat nog minimaal 8 maanden geldig is. Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Als je met de auto naar Turkije reist is een paspoort verplicht, omdat daar het kenteken in genoteerd wordt. Ook heb je dan een tolvignet nodig.

Vervoer naar en binnen Turkije

Met het vliegtuig reizen is de makkelijkste en veiligste manier. Met de auto is ook een optie, maar het duurt lang en de snelste route loopt door een aantal onveilige landen, zoals Servië en Kosovo. Hierdoor kun je beter omreizen via Griekenland. Met de auto naar Italië rijden en daar een ferry nemen is ook nog een mogelijkheid.

Binnen Turkije is reizen met de bus de beste optie, door de hoge frequentie en de lage prijzen. De treinen kennen een slechte service en met je eigen auto of een huurauto rondrijden is ook niet voor iedereen weggelegd. Het verkeer in Turkije is moordend, verkeersborden zijn verdwenen waardoor een goede kaart onmisbaar is en in het donker rijden tegenliggers vaak zonder licht.

Douaneregels

Als je dan in Turkije gearriveerd ben zijn er nog allerlei douaneregels waar je rekening meet moet houden:

  • - Er mag per persoon van 18 jaar maximaal 1 fles van 1 liter of 2 flessen van 750 ml aan sterke drank ingevoerd worden.
  • - Betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd, je moet buitenlandse betaalmiddelen wel laten specificeren in je paspoort om problemen bij vertrek te voorkomen.
  • - Als je medicijnen mee moet nemen, is het aan te raden een medisch paspoort aan te vragen.
  • - Honden en katten mag je meenemen als je een Europees dierenpaspoort hebt, als ze ten minste 4 maanden voor de reis zijn ingeënt met het rabiësvaccin en als je een gezondheidsverklaring meeneemt. Pitbulls en dieren jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten.
  • - Je mag maximaal 1 kilo koffie of oploskoffie, 500 gram thee, 1 kilo chocola en 1 kilo suikerwaren meenemen
  • - Per persoon van 18 jaar of ouder mag je maximaal 200 sigaretten, 10 sigaren en 5 cigarillo’s meenemen en 200 gram tabak en 200 vloeitjes.

Winkelen, eten en moskeeën bezoeken

In Turkije zijn er een aantal dingen anders dan in Nederland. Zo is afdingen daar heel normaal. De prijzen zijn daar zelfs op aangepast, schaam je dus niet om ook af te gaan dingen. In toeristische plaatsen is betalen met de euro mogelijk, maar meestal krijg je er Turkse Lira voor terug. Betalen kan alleen contant of met creditcard. Als je uit eten gaat moet je er rekening mee houden dat een fooi van 5% tot 10% verplicht is. Verder is kraanwater niet drinkbaar, zorg er dus voor dat je altijd een voorraad flessen water hebt. Als laatste moet je bij moskeebezoek rekening houden met de regels: geen schoenen, voor mannen geen korte broek en vrouwen moeten hoofd, schouders en armen bedekken.

Meer informatie

Gaat u naar een bepaalde stad? Bekijk dan ook ook onze informatiepagina over de steden in Turkije. Daarnaast hebben we ook een informatiepagina over het weer en klimaat in Turkije.