Reizen in Turkije

Busje komt zo!

Reizen met de bus is zeer populair in Turkije. Toeristen doen beroep op deze goedkope en snelle manier van verplaatsen, maar ook bij locals is de bus het favoriete vervoermiddel. Zelfs voor lange afstanden. Turkije is een groot land, van Istanbul naar Oost-Turkije rijden duurt soms 24 uur. De bus stopt geregeld voor plas- en rookpauzes, ook ’s nachts.

In Turkije opereren verschillende busmaatschappijen in een fijnmazig netwerk. De korte afstanden worden soms gereden in oudere, krakende busjes (dolmuşes). Voor de lange afstandsreizen gebruikt men moderne bussen met degelijke zetels, airco, films en een bussteward. Reserveren is meestal niet nodig, je gaat naar het busstation en koopt een kaartje. Voor lange afstandstrips kan je op voorhand je ticket kopen. Ook wanneer je op feestdagen reist, maak je best een reservering.

Trein

Vroeger was reizen met de trein iets voor geduldige reizigers. Vandaag is Turkije volop bezig met het aanleggen van hogesnelheidstreinen, waardoor de reistijd voor die trajecten drastisch naar beneden gaat. De lijn Istanbul – Ankara duurt slechts 3 uur. Met de bus doe je er 7 uur over. Treintickets zijn duurder dan bustickets, je moet afwegen of de tijdswinst in verhouding is tot de meerprijs.

Voor lange afstanden is de trein comfortabel, zeker voor nachtritten. Je beschikt over slaapcoupés en je honger kan je stillen in het restaurant.

Met het vliegtuig was je er al

Turkije heeft een stevig aanbod aan regionale luchthavens en vluchten, ook in het Oosten van het land. Best koop je je kaartjes (online) in Turkije zelf, dan ben je goedkoper af.

Mis de boot niet

Met een kustlijn van 6500 kilometer is het logisch dat ook een bootreis een alternatief is in Turkije. De veerbootdiensten tussen Turkije en de Griekse eilanden zijn zeker in de zomer superpopulair. Kom je hier Turkije binnen, vergeet dan je e-visum niet.

Taxi

Je kan ook een (gele) taxi nemen, voor korte afstanden in steden zijn deze een snel en betaalbaar vervoermiddel. Een taximeter is verplicht, indien ze niet worden gebruikt, vraag ernaar. Voor trips naar toeristische trekpleisters zijn de prijzen soms vastgesteld en hangen ze (ergens) uit. Neem je in afgelegen gebieden een taxi dan kan je prijsafspraken maken.