Weer en klimaat Turkije

Het weer en klimaat in Turkije

Turkije bestaat uit drie verschillende klimaatzones, namelijk een mediterraan klimaat langs de kust, een gematigd landklimaat in het oostelijke deel van Turkije en een steppeklimaat in centraal Turkije. Je kunt dus absoluut niet zeggen dat heel Turkije hetzelfde klimaat heeft, want het klimaat van een stad langs de kust verschilt ontzettend van het klimaat in een stad in centraal Turkije. Ga je op vakantie naar Turkije, dan wordt dus aangeraden om niet het klimaat en het weer voor Turkije in zijn algemeen op te zoeken, maar naar het klimaat en het weer van jouw specifieke vakantiebestemming te kijken. Meer over het klimaat en het weer in Turkije in zijn algemeenheid, lees je op deze pagina. Zo lees je op deze pagina hoe het klimaat er in de winter uit ziet, wat het klimaat in de zomer is in Turkije en wanneer je het beste wel en het beste niet naar Turkije op vakantie kunt gaan.

Het klimaat in de winter

Hoewel velen alleen aan Turkije denken als vakantiebestemming in de zomer, kan Turkije ook prima bezocht worden in de koude wintermaanden. In de wintermaanden is het in Turkije namelijk erg koud, kan het vriezen en kan er ook zeker sneeuw vallen, waardoor dit vakantieland ook erg geschikt is voor sportieve wintersportvakanties. Daarnaast kan de sneeuw in Turkije erg lang blijven liggen, waardoor je de gehele wintersportvakantie een heerlijk pak sneeuw hebt om te skiën of snowboarden. Het winterse klimaat van Turkije is dan ook zeker te vergelijken met het klimaat van andere wintersportbestemmingen, met lage temperaturen en veel sneeuw.

Het klimaat in de zomer

Iedere zomer gaan er weer duizenden toeristen naar Turkije om hier te genieten van een zorgeloze vakantie. En dit is niet voor niets, want het zomerse klimaat van Turkije is warm tot erg heet met temperaturen tot ruim 30 of zelfs 40 graden. Vooral steden als Mersin en Adana zijn erg warm, want hier kan het in de maanden juli en augustus wel tot 35 graden worden. Zeker als je van warme vakantielanden houdt of een afwisseling nodig hebt van het koude Nederlandse klimaat, is een zomervakantie in Turkije echt een aanrader. En vind je het prettig om tijdens warme zomerdagen te genieten van een koel briesje, dan zijn de steden langs de kuststreek van de Middellandse Zee een aanrader voor jou. Hier is het namelijk erg warm, maar geniet je wel dagelijks van een koel briesje vanuit de zee.

Daarnaast zijn niet alleen de dagen lekker warm in Turkije, maar kun je ook in de avond genieten van een prettige temperatuur. Alleen in het voorjaar of in het najaar heb je een vest nodig in de avond, want in de zomer is het 's avonds nog steeds prima vertoeven in je zomerjurk of korte broek.

Op vakantie naar Turkije: wanneer wel en wanneer niet?

Turkije is een populaire vakantiebestemming, maar het vakantieland is niet geschikt voor vakanties over het gehele jaar. Zo is het vakantieland voornamelijk geschikt om te bezoeken vanaf de tweede helft van mei tot begin juli en vanaf eind augustus tot half oktober. In deze perioden schijnt de zon volop, is het niet te heet in Turkije en is er bovendien vrij weinig neerslag.

Wil je in het voorseizoen of in het naseizoen op vakantie, dan is Turkije minder geschikt. In deze perioden heb je namelijk geen garantie op lekker weer en is het zeewater en zwembadwater bovendien nog erg koud. Ga je in het voorseizoen of naseizoen op vakantie, dan kun je dus beter een andere vakantiebestemming zoeken voor een comfortabele vakantie.