Amerika gaat je social media controleren bij een ESTA aanvraag

Visum Amerika: verplicht opgave social media

Vorig jaar werd er een voorstel ingediend om reizigers naar de USA te verplichten hun social media gegevens te vermelden bij de aanvraag om een visum. De ACLU (American Civil Liberties Union) had felle kritiek op dit plan. De ACLU komt op voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers en is bang dat met deze nieuwe regel mensen zichzelf niet meer durven te uiten op de social media platforms. Ook zou er geen bewijs zijn voor succes; er is geen bewijs dat het monitoren van social media effectief is. Toch is het plan, dat uit de koker van de regering van Trump komt, er nu door. Gelukkig is er nog een grote groep reizigers die niet verplicht is hun gegevens van social media op te geven. Als u gebruik maakt van een ESTA Amerika dan geldt de verplichting niet.

Wat houdt de social media verplichting precies in

Mensen die een visum voor een bezoek aan de Verenigde Staten aanvragen moeten vanaf nu informatie geven over hun social media gebruik. Daarnaast ook over telefoonnummers die zij tot 5 jaar voor hun visumaanvraag hebben gebruikt. De regering-Trump wil bezoekers uit het buitenland flink doorlichten. Het is dus zaak dat u zich op social media niet al te kritisch uitlaat over bepaalde onderwerpen. Weliswaar zijn de meeste westerse landen nog niet verplicht hun social media gegevens en telefoonnummers te delen, dit kan in de toekomst veranderen.

Aanvragers van een visum Amerika moeten accountnamen opgeven van social media platformen zoals YouTube, Facebook, Instagram en Twitter. Ook social media accounts van andere platformen die niet op de lijst staan moeten worden opgegeven.

Wie moeten de social media gegevens opgeven

Het grootste deel van de EU-burgers is vrijgesteld van de nieuwe social media regels, voor zover zij de Verenigde Staten  binnenkomen via het Visa Waiver Program en reizen met een ESTA. Dit is een elektronisch visum dat geheel online kan worden aangevraagd. De meeste EU-burgers komen in aanmerking voor dit elektronisch visum. Dit verandert als u niet voor vakantie of een korte zakenreis naar de VS gaat. Wilt u gaan werken of studeren in Amerika dan moet u een gewoon visum aanvragen en dus uw gegevens over social media opgeven. Deze regels gelden overigens voor onder meer Nederlanders en Belgen maar niet voor mensen uit
de EU-landen Kroatië, Roemenië en Bulgarije. Zij komen niet in aanmerking voor een ESTA en moeten dus een gewoon visum aanvragen. Reizigers uit de meeste landen buiten de EU zijn verplicht gegevens te delen. Naar verwachting moeten jaarlijks miljoenen mensen hun social media en telefoongegevens gaan opgeven.

Strenger beleid in Amerika

Reizen naar Amerika wordt steeds lastiger voor bepaalde groepen. Inmiddels kunnen reizigers uit zeven moslimlanden, uit Venezuela en uit Noord-Korea Amerika al niet meer bezoeken. Sinds de plannen voor de social media controle wordt mensen al gevraagd naar hun sociale media-accounts, aldus de Volkskrant. En nu is het dus een verplichting geworden deze gegevens te delen. Naar verwachting moeten zo’n 14 miljoen mensen de komende tijd hun gebruikersnamen, telefoonnummer, e-mailadressen en social media accounts opgeven als zij naar Amerika willen reizen. Voorheen golden deze strengere regels alleen voor aanvragers van een visum die een extra screening vereisten. Reizigers uit landen waar terroristische groeperingen actief zijn bijvoorbeeld.

ESTA aanvragen

Reizigers uit Nederland en België kunnen in de meeste gevallen een ESTA Amerika aanvragen. Zij moeten op het aanvraagformulier verschillende vragen beantwoorden maar zij hoeven geen gegevens te delen over hun persoonlijke activiteiten op internet of over hun telefoonnummers. Kinderen moeten een eigen ESTA hebben en ook een eigen paspoort. Het is niet toegestaan kinderen bij te schrijven in een ESTA en/of paspoort. Een ESTA Amerika is beschikbaar vanaf €29,95 en kan geheel online worden aangevraagd. De levertijd bedraagt in de meeste gevallen hooguit een dag maar het kan ook 72 uur duren. Wij zijn hierin afhankelijk van de Amerikaanse overheid. Reist u onverwacht naar de VS of bent u vergeten een ESTA te regelen dan kunt u een spoedaanvraag doen.

Voorwaarden en geldigheid

De aanvraag voor een ESTA is voor Nederlanders en Belgen betrekkelijk eenvoudig en er zijn niet veel voorwaarden aan verbonden, mits u voor zaken of vakantie reist. U dient een geldig paspoort te bezitten dat ook nog geldig is op de dag van vertrek uit Amerika, al is het maar één dag. U moet een noodcontact en contact in Amerika opgeven. Wat het contact in Amerika betreft mag dit bijvoorbeeld ook het hotel zijn waar u verblijft. Een ESTA Amerika is 2 jaar geldig maar dit kan ook korter zijn ingeval uw paspoort eerder verloopt. Vraag in dat geval eerst een nieuw paspoort aan zodat u optimaal kunt profiteren van de geldigheid van het ESTA. Het reisdoel moet toeristisch of zakelijk van karakter zijn. U mag met het ESTA ook familie of vrienden bezoeken. Het strekt tot aanbeveling over een retourvlucht te beschikken. Dit bevordert de toewijzing van het ESTA. Gedurende de twee jaar dat uw ESTA Amerika geldig is, mag u meerdere keren naar de VS reizen. U mag echter niet langer dan 90 dagen per bezoek in het land verblijven. Ook als u alleen wilt overstappen op een Amerikaanse luchthaven moet u een ESTA aanvragen. Een ESTA is alleen geldig op vliegvelden. Komt u per land of per boot aan dan heeft u geen ESTA nodig.