Controle Amerikaanse overheid op uw sociale media activiteiten bij een visumaanvraag!

Controle  Amerikaanse overheid op uw sociale media activiteiten bij een visumaanvraag!

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een voorstel ingediend waarbij visumaanvragers verplicht worden hun gebruikersnamen voor sociale media te overleggen waarna de consulaire ambtenaar de verzamelde informatie gebruikt om te bepalen of de visumaanvrager in aanmerking komt voor een visum om de Verenigde Staten in te reizen.

Het gaat hierbij om 14 miljoen mensen per jaar die een visumaanvraag doen.

Het voorstel betreft  zowel de toeristische -als de  zakenreizigers. Zij dienen bij hun aanvraag alle accounts - en gebruikersnamen die zij hebben op sociale media te overleggen evenals hun e- mailadressen en hun telefoonnummers  van de voorgaande 5 jaren.

Dit alles dient als onderdeel van het beleid dat reeds in 2017 vorm kreeg in een tijdelijk beleid om mensen die een verhoogd veiligheidsrisico vormden te vragen naar hun sociale media activiteiten om zo strenger te kunnen optreden tegen illegale immigratie. Toen was het invullen optioneel nu wordt het een verplichting.

Op dit moment is het nog een voorstel en dient dit nog goedgekeurd te worden door het Witte Huis.
Reeds in december 2016 werden reizigers die de online ESTA visum ( Electronic System for Travel Authorization ) aanvroegen, gevraagd naar hun gebruikersnamen op sociale media zoals Facebook, Twitter en YouTube. Ook dat was niet verplicht.

De Amerikaanse overheid heeft de ESTA, die vanaf 2018 verplicht is voor alle zakelijke- en toeristische reizigers uit Nederland en België naar Amerika, om verschillende redenen ingevoerd:
Ter verhoging van de veiligheid De reiziger dient te verklaren dat hij/zij geen bedreiging vormt voor de Amerikaanse samenleving    

Voor een verbeterde controle op wie het land binnenkomt de verstrekte gegevens van de reizigers met een goedgekeurde ESTA worden voor vertrek gescreend

Voor een vlotte en snelle afhandeling van de visa aanvragen Een ESTA aanvraag heeft beduidend minder kosten dan de aanvraag van een fysiek visumGoedkeuring van een aanvraag kan al binnen een twintigtal minuten gerealiseerd worden ( spoedaanvraag) waarna deze goedkeuring automatisch doorgestuurd wordt naar uw luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. De maximale verwerkingstijd van een normale standaard ESTA aanvraag is 72 uur.
Indien u niet beschikt over een ESTA Amerika dan kunt u niet inchecken op vliegreizen naar Amerika: u wordt geweigerd.U mag niet aan boord komen.

Samenvattend kun je zeggen dat alle reizigers een ESTA dienen aan te vragen behalve zij die een Amerikaans paspoort bezitten of in bezit zijn van een visum dat verstrekt is door de Amerikaanse overheid.
Deze controle werd door het ministerie van Binnenlandse zaken onder president Barack Obama gestart en president Trump zette dit door.

Uiteraard is er felle kritiek op deze regelingen. Vooral de ACLU ( burgerrechtenorganisatie ) ageert ertegen omdat het niet verifieerbaar is of besluiten op basis van deze sociale media tests ‘eerlijk en open’ verlopen. Zij is bang dat de regelingen discriminatie in de hand werken vooral gezien het feit dat president Trump in 2017 een inreisverbod probeerde door te voeren voor inwoners uit zes islamitische landen