De visa: ESTA, ETA en het E-visum

De online visa: de ESTA, de ETA en het E- visum:

Uit onze dagelijkse praktijk blijkt dat er veel onduidelijkheid bestaat omtrent de volgende vier begrippen:>

 • De ESTA
 • de ETA
 • Het E- Visum
 • Het Fysieke visum

Drie van de vier bovenstaande begrippen hebben één gezamenlijke overeenkomst: het zijn alle drie elektronisch aan te vragen reisautorisaties ( visa) waarmee men o.a naar Amerika kan reizen die online aangevraagd kunnen worden waardoor een bezoek aan de ambassade achterwege kan blijven. De Verenigde Staten noemen deze aanvraag een ESTA ( Electronic System for Travel Authorization ) en Canada noemt deze aanvraag een ETA ( Electronic Travel Authorization ). Wij gebruiken de term E- visum ( het elektronische visum ).
De Amerikaanse overheid heeft de ESTA, die vanaf 2018 verplicht is voor alle zakelijke- en toeristische reizigers uit Nederland en België naar Amerika, om verschillende redenen ingevoerd:

 • Ter verhoging van de veiligheid
  • De reiziger dient te verklaren dat hij/zij geen bedreiging vormt voor de Amerikaanse samenleving
 • Voor een verbeterde controle op wie het land binnenkomt

  Het fysieke visum dient bij de Amerikaanse ambassade aangevraagd te worden. U dient daarvoor een afspraak te maken bij de ambassade waarna u uitgenodigd wordt voor een gesprek. Dit visum dient u aan te vragen als er geen toestemming is voor de goedkeuring van uw aangevraagde ESTA omdat u niet voldoet aan de gestelde voorwaarden voor het verkrijgen van een ESTA. Leest u meer hierover in ons hoofdstuk: De Voorwaarden.

  De ESTA online aanvraagprocedure:

  Een ESTA online aanvragen is betrekkelijk eenvoudig. Voor mensen die over weinig tot geen computerkennis beschikken kan het echter toch een uitdaging zijn. Gedurende 24 uur per dag kunt u een ESTA aanvragen voor uzelf maar ook voor uw andere medereizigers mits u beschikt over de juiste informatie. Wij nemen u in het onderstaande stap voor stap mee in het aanvragen van een ESTA voor Amerika en adviseren u een ESTA aan te vragen ( uiterlijk 72 uur voorafgaand aan uw reis naar Amerika) voordat u uw vlucht naar Amerika boekt. Doe de aanvraag op tijd want niet alle aanvragen worden direct gehonoreerd. Soms worden er bewijsstukken gevraagd waardoor de verwerking van de aanvraag vertraagd wordt. Houdt u daar rekening mee!

  Wie heeft er een ESTA Amerika nodig?

  Gaat u in 2018 of 2019 op vakantie, zakenreis, studiereis of gaat u op familiebezoek of maakt u in Amerika een overstap voor een vervolgreis naar een ander land en heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit dan bent u verplicht een ESTA Amerika aan te vragen. Indien u niet beschikt over een ESTA Amerika dan kunt u niet inchecken op vliegreizen naar Amerika: u wordt geweigerd. U mag niet aan boord komen.
  Samenvattend kun je zeggen dat alle reizigers een ESTA dienen aan te vragen behalve zij die een Amerikaans paspoort bezitten of in bezit zijn van een visum dat verstrekt is door de Amerikaanse overheid.

  Wat te doen als u geen ESTA toekenning krijgt:

   

  Er zijn reigers die geen toestemming krijgen voor een ESTA Amerika. Zij dienen contact op te nemen met het Amerikaans consulaat. Vaak wordt u dan uitgenodigd voor een gesprek en naar aanleiding daarvan wordt er besloten of u alsnog naar Amerika kunt reizen met een visum.
  Onderstaand vindt u de adressen van zowel de Amerikaanse ambassade als het Amerikaanse consulaat. U vindt hier aanvullende informatie omtrent de diverse visa.

  Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Nederland:

  U.S. Embassy The Hague

   
  Adres

  John Adams Park 1

   

  2244BZ Wassenaar

  Telefoon:

  +31  70310-2209

  Fax:

  +31 70310- 2207

  Website:

  https://nl.usembassy.gov/

   

   

  Het Amerikaans Consulaat in Nederland:

  Adres

  Museumplein 19

   

  1071 DJ Amsterdam

   

  The Netherlands

  Website:

  https://nl.usembassy.gov/embassy-consulate/amsterdam/

  Het ESTA formulier:

  Het digitale ESTA formulier bestaat uit een viertal delen. Als u klikt op ons tabblad ‘AANVRAAGFORMULIER’ dan ziet u welke vragen er aan u gesteld worden.
  Het onderstaande komt u tegen bij het ‘Aanvraagformulier’:

  • de verstrekte gegevens van de reizigers met een goedgekeurde ESTA worden voor vertrek gescreend
   • Voor een vlotte en snelle afhandeling van de visa aanvragen
    • Een ESTA aanvraag heeft beduidend minder kosten dan de aanvraag van een fysiek visum
    • Goedkeuring van een aanvraag kan al binnen een twintigtal minuten gerealiseerd worden ( spoedaanvraag) waarna deze goedkeuring automatisch doorgestuurd wordt naar uw luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. De maximale verwerkingstijd van een normale standaard ESTA aanvraag is 72 uur.
   1. In het begin wordt er gevraagd naar de contactgegevens van de aanvrager en de aankomstdatum. Deze contactgegevens dienen maar eenmaal ingevuld te worden zelfs als u voor meerdere personen een ESTA aanvraagt. De gegevens van de persoon die invult, zijn daarbij leidend. Controleer alle gegevens op hun juistheid. Fouten kunnen de aanvraag vertragen. Mocht u in tijdnood verkeren dan kunt u in dit eerste gedeelte ook aangeven of u een spoedaanvraag (kosten € 5,00 p.p.) wenst. Indien gewenst sturen wij u de ESTA (‘S) per post op ( kosten € 3,00 ).

   2. In het tweede gedeelte wordt er gevraagd naar de reiziger- en paspoortgegevens. Deze dienen één op één te worden overgenomen. Alle gegevens zoals voornamen , achternaam, de dubbele achternaam, de namen van uw ouders, uw tweede nationaliteit zelfs als u daar geen paspoort van hebt, moet worden ingevuld. Vraagt u voor een gezelschap aan of slechts voor een derde dan dienen in dit deel voor elke deelnemer afzonderlijk te worden ingevuld. Dit geldt ook voor uw meereizende kinderen. Zij dienen over een eigen paspoort te beschikken en over een eigen ESTA. Ook wordt hier gevraagd naar uw Noodcontact waarbij een e-mailadres van het noodcontact verplicht is. Met klem adviseren wij u alle gegevens nauwkeurig over te nemen van uw paspoort. Fouten worden niet getolereerd en resulteren in een afwijzing van uw aanvraag.

   3. In het derde gedeelte wordt er informatie gevraagd over uw werkgever. Uitzondering hierbij is de reiziger jonger dan 18 jaar. Die hoeft dit niet in te vullen. Bent u ouder dan 18 en heeft u geen werkgever vul dan een van de opties in: student, werkloos, gepensioneerd. Bent u student vul dan ook uw onderwijsinstelling in. Of bent u zelfstandig: vul dan uw registratie bij de Kamer van Koophandel in. Heeft u meerdere ondernemingen of meerdere werkgevers vul dan de gegevens in waarmee u het grootste inkomen genereert.

   4. Het vierde en laatste deel is bedoeld voor de autoriteiten van Amerika om een inschatting te kunnen maken van de reiziger op het gebied van veiligheid en rechtshandhaving. Ook worden er vragen gesteld over uw gezondheid. Zie de achtergrondvragen van het aanvraagformulier. Aan het eind van de aanvraag wordt u gevraagd akkoord te gaan met een verklaring omtrent Afstand van Rechten waarbij u akkoord gaat niet in beroep te gaan tegen een beslissing van de Amerikaanse douane betreffende uw toelaatbaarheid.

  • Reist u met meerdere personen en doet u daar een ESTA aanvraag voor: klik op de knop ‘voeg reiziger toe’. De standaardvragen zoals contact- en reisgegevens behoeven niet opnieuw ingevuld te worden.

    

   Tips

   1. Voordat u met het invullen begint, zorg er dan voor dat u de volgende documenten bij de hand heeft:
    • Paspoort

    • Creditcard of pinpas

    • Uw emailadres

    • De gegevens van uw noodcontact


    •  
   2. Nadat u op de knop ‘ESTA aanvragen’ heeft geklikt, verschijnt er een controlepagina. Controleer deze pagina zeer zorgvuldig en corrigeer de fouten.

   3. Als u betaalt met IDEAL of voor onze Belgische klanten met Bancontact worden er geen extra kosten zoals koersopslag berekend.

   Indien u een spoedaanvraag doet, is het volgende voor u van belang:

   Bij een spoedaanvraag kunnen wij uw ESTA binnen vijftien minuten leveren. En dit 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het komt echter voor dat de Amerikaanse overheid uw aanvraag handmatig moet keuren waardoor de afwikkeling langer duurt. Dit is tevens de uitzondering op de 15 minuten levering. Mocht dit het geval zijn dan ontvangt u de spoedkosten retour. Voor meer informatie: zie ons hoofdstuk: de Spoedaanvraag.