De verenigde staten

America, here I come!

Heel veel mensen hebben de Verenigde Staten op hun to do lijstje staan. Geen wonder, het land heeft zo ontzettend veel mogelijkheden. Het is haast geen doen om alles netjes in een kort bestek weer te geven.  New York City is heel gewild bij Europeanen, maar er zijn meer gewilde steden en prachtige natuurgebieden. Eén ding is zeker; alles in Amerika is groot.  Of het nu om de gebouwen gaat, om de steden, of om de natuurparken het is allemaal groot. Maar ook de auto’s, de hamburgers, de supermarkten en de parkeerplaatsen zijn groot. Mensen denken ook vaak groot; geen wonder, want ook de afstanden zijn groot.

Voor een reis naar de Verenigde Staten is veel uitzoekwerk nodig. Wat is precies de bedoeling van de reis en wat wilt u allemaal zien? Is dat ook daadwerkelijk te doen in de tijd die u in Amerika doorbrengt? Omdat de afstanden zo groot zijn wordt er veel met  het vliegtuig gereisd.

We hebben voor u een kleine greep gedaan uit de verschillende mogelijkheden van de Verenigde Staten. Natuurlijk is er veel meer te zien en te doen.

 

Welke documenten heb ik nodig

Voordat u op reis gaat moet u weten wat u nodig hebt voor op reis.  Ten eerste een paspoort, dat minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in het land. Ook kinderen en baby’s moeten een eigen paspoort hebben. Alleenreizende ouders hebben voor kinderen een toestemmingsformulier van de andere ouder nodig om met minderjarige kinderen naar de Verenigde Staten te reizen.

Verder is een ESTA verplicht. Dit is een bewijs van toegang voor de Verenigde Staten, dat burgers van onder andere Nederland en België toestaat om zonder visum te reizen voor zaken of toerisme.

Let op! Zonder ESTA mag een vliegmaatschappij u niet meenemen op een vlucht. U kunt uw ESTA hier aanvragen. Zorg ook voor goede formulieren wat betreft uw medicijnen, vraag uw huisarts hiernaar.  Een extra ziektekostenverzekering wordt aangeraden, niet alles wordt door uw standaard verzekering gedekt. Zorg dat u van alle documenten kopieën hebt, die u kunt tonen bij verlies of diefstal.

De Verenigde Staten hebben een inreisverbod dat geldt voor inwoners uit Iran, Libië, Somalië, Syrië en Jemen. Het kan ook zijn dat er moeilijk wordt gedaan wanneer u zo’n land hebt bezocht. Kijk bij de veelgestelde vragen  wanneer u niet zeker bent of u in aanmerking komt voor een ESTA.

 

West-Amerika

Kiest u voor een georganiseerde reis of trekt u liever met een auto of camper rond? Voor beiden  is wat te zeggen.  Zo kunt u in twee tot drie weken al een heel stuk van West-Amerika zien wanneer u zelf rondreist. Houd er wel rekening mee dat u vele uren achter het stuur zult moeten zitten.

Tijdens zo’n rondreis kunt u bijvoorbeeld Los Angelos bezoeken, de Grand Canyon, San Francisco met de Golden Gate bridge en Yosemite National Park. Ook kunt u de oude Apache route volgen en Tucson bezoeken, een westernstad bij uitstek.

In California, vinden we Disneyland en de Universal Studio’s Hollywood. Ook is in California het allereerste Mc Donalds restaurant ter wereld geopend.

Vraag voordat u een stad bezoekt bij de plaatselijke of regionale toeristiche informatiepunten, of er ook gevaarlijke wijken zijn in de stad, die u beter kunt vermijden.

De meeste verkeersregels zijn hetzelfde als in Nederland, maar bekijk van tevoren welke verschillen er zijn. Een bijzondere regel is bijvoorbeeld dat het verboden is een geopende drankfles in de auto te vervoeren. Regels kunnen per staat ook iets verschillen.

 

Alaska

Hier gaan de doorgewinterde natuurliefhebber graag naartoe. Er zijn regenwouden, gletsjers, toendra’s en verschillende nationale parken. Hier kunt u terecht voor wildsafari’s om grizzlyberen te zien of orka’s en walvissen. Ten zuiden van Anchorage ligt één van de mooiste gebieden om te bezoeken. Vissersdorpjes, hiking trails, bergen, wildlife.

Denali National Park heeft een rijke flora en fauna, Mount Denali met zijn 6.200m steekt hoog boven alles uit. Wolven, vossen, herten maar ook beren wonen hier. In Fairbanks zijn nog actieve goudmijnen te bezoeken. Misschien hebt u er weleens iets over gezien op televisie. Het leven van de golddiggers is hard en zwaar.

 

New York

New York City is booming! Als stedentrip staat deze stad hoog in de lijsten. Geen wonder, volgens het lied van Frank Sinatra, slaapt de stad nooit en is er altijd wat te doen. De 10 meest bezochte bezienswaardigheden zijn: Times Square, de grote binnenstad van New York, met neonreclame en theaters. Het Vrijheidsbeeld, te bezoeken via een veerboot. Tickets moeten vooraf worden besteld. Vanaf de veerpont tussen Staten Island en Manhattan, kunt u het beeld goed zien. Empire State Building, staat op de lijst van zeven wereldwonderen, het gebouw is te bezoeken tot de 102e verdieping (kaart kan vooraf worden gekocht)en wordt ’s avonds spectaculair verlicht. Central Park, in Manhattan, is het meest bezochte park van de Verenigde Staten. Het is enorm groot en er is van alles te doen. Er is zelfs een dierentuin. Fifth Avenue, is dé winkelstraat van New York. Veel dure zaken zijn hier gevestigd. Etalages kijken is geweldig!  Tussendoor kunt u ook nog St. Patricks Cathedral bezoeken. High Line Park, ligt in de Lower West Side op Manhattan, op de plek waar eerst een spoorlijn lag. Lekker wandelen in het groen met uitzicht op de drukke straten. Broadway Theatre, heeft de mooiste producties op allerlei gebied. Soms lukt het om een last minute ticket te kopen. Chinatown, is de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China. Leuke winkeltjes, restaurants, maar ook massagesalons. Museum Mile is een onderdeel van Fifth Avenue.  Het Guggenheim, Whitney museum of American Art en El Museo de Barrio zijn enkele voorbeelden. Yankee stadium, de thuisbasis van de wereldberoemde honkbalclub is bijna een kleine stad met clubwinkels, bars en restaurants.

 

Florida

In Palm Beach woont de jetset van Amerika, geen wonder, altijd mooi weer, prachtige stranden.  Een aanrader voor zonaanbidders. Heel anders is Miami Beach, met de Ocean Drive als hotspot; bijzonder zijn de kleurrijke huizen uit de 20er jaren. Key West is het zuidelijkste puntje van Florida en is een goed punt voor mooie foto’s. Een heel ander gebied is natuurgebied de Everglades. In dit moeraslandschap met veel vogels, maar ook alligators kunt u prachtige tochten maken. Vanaf Cape Canaveral met het Kennedy Space Centre worden de Space Shuttles gelanceerd. Zeker een bezoekje waard. In Orlando kun je je hart ophalen wanneer je van amusementsparken houdt, ze zijn er op allerlei gebied. Van Disneyland tot de Universal Studio’s en ook Seaworld is heel bekend. Fort Lauderdale wordt ook wel Amerika’s Venetië genoemd, hier is een boottocht dan ook de beste manier om alles te bekijken.

 

Hebt u al zin in een tripje naar de Verenigde Staten? Begin de reis goed door hier alvast uw ESTA te bestellen. En, we weten het zeker, het smaakt naar meer!