ESTA Amerika: aanspreekpunt/contactpersoon en noodcontac

ESTA Amerika: aanspreekpunt/contactpersoon en noodcontact

Als u naar de Verenigde Staten gaat, dan heeft u een visum nodig. In veel gevallen kunt u volstaan met een ESTA Amerika, een elektronische reistoestemming waarmee u Amerika mag binnen reizen. U heeft een ESTA Amerika nodig als u voor vakantie of zaken naar Amerika gaat maar ook wanneer u op doorreis bent naar een ander land en op een vliegveld in de VS wilt overstappen. Het ESTA wordt aangevraagd door een aanvraagformulier in te vullen. In dit formulier wordt ook gevraagd om een aanspreekpunt/contactpersoon in Amerika en om een noodcontact. Dit leidt soms tot verwarring en vragen. Daarom leggen wij hierna precies uit wat met deze vragen wordt bedoeld en hoe u ze het beste kunt beantwoorden. Op de website vindt u ook een uitgebreide toelichting op het aanvraagformulier ESTA Amerika.

Noodcontact ESTA Amerika

Om een ESTA Amerika aan te kunnen vragen dient u eerst het doel van uw reis aan te geven. Gaat u om zakelijke redenen naar Amerika, als toerist of voor een working Holiday. Onder toeristische reizen worden ook reizen verstaan met als doel vrienden of familie te bezoeken. Vervolgens krijgt u het juiste aanvraagformulier dat past bij uw reisdoel. Allereerst vult u persoonlijke gegevens in zoals uw naam en adres. Vervolgens wordt gevraagd om een noodcontact. Dit veld mag niet leeg blijven, u dient altijd een noodcontact op te geven. Geef de naam op van een vriend of familielid of van een collega. Met de persoon die u als noodcontact opgeeft, wordt contact gezocht in het geval u iets overkomt tijdens uw verblijf in Amerika.  Het is niet nodig dat deze persoon in Amerika woont.

Aanspreekpunt/contactpersoon in Amerika

Het is ook verplicht om op het aanvraagformulier voor een ESTA Amerika een aanspreekpunt of contactpersoon op te geven van iemand in Amerika. Dit kan een vriend, een familielid of bijvoorbeeld  een collega zijn. Veel mensen die naar de Verenigde Staten gaan hebben echter geen familie of vrienden in dat land. Toch mag dit veld niet leeg blijven en is men verplicht een aanspreekpunt of  contactpersoon in Amerika op te geven. Kent u niemand in Amerika of kent u wel mensen maar wilt u deze niet opgeven als aanspreekpunt? Vul dan de gegevens van uw eerste verblijfplaats in, bijvoorbeeld het hotel waar u de eerste nacht zult verblijven. Heeft u ook deze gegevens (nog) niet dan is het ook mogelijk om bij aanspreekpunt/contactpersoon “unknown” in te vullen. In de meeste gevallen worden aanvragen voor een ESTA Amerika waarbij het aanspreekpunt nog niet bekend is gewoon goedgekeurd.

Eerste verblijfplaats in Amerika

Door de gegevens van uw eerste verblijfplaats in Amerika op te geven laat u zien dat u de reis heeft voorbereid en onderdak heeft op de eerste reisdag. De Amerikaanse overheid wil graag weten wat u in de VS komt doen, hoe lang u blijft en waar u verblijft. Het vermelden van de eerste verblijfplaats vergroot de kans op toewijzing van het ESTA Amerika. Het is niet zo dat wanneer u geen eerste verblijfplaats opgeeft u een ESTA zal worden geweigerd maar het bevordert en toewijzing wel. Ook wanneer u over een retourvlucht beschikt bevordert dit de toewijzing van het ESTA.

Andere vragen op het aanvraagformulier

Een van de andere vragen die u op het aanvraagformulier voor het ESTA tegenkomt is een verklaring van “afstand van rechten”. U bent hiertoe verplicht. De douane van de VS vereist dit. Het betekent dat u gehouden bent aan beslissingen die worden genomen door de douane of grensbewakers en hiertegen niet in verweer kunt komen. Mocht u onverhoopt niet worden toegelaten tot de VS dan kunt u geen beroep doen op het door u verkregen ESTA Amerika.  
Er volgen nog vragen over uw staatsburgerschap en werkgever en tenslotte dient u nog een achttal vragen te beantwoorden over uw persoonlijke situatie. Deze vragen hebben betrekking op gezondheidsproblemen, fraude en drugs. Ook moet u aangeven of u ooit bent gearresteerd, betrokken bent (geweest) bij terroristische activiteiten of op zoek bent naar werk in Amerika. U dient alle acht vragen met “nee” te kunnen beantwoorden om in aanmerking te komen voor het ESTA Amerika.

Na het invullen van het formulier

Als u klaar bent met het invullen van het formulier dan kunt u uw ESTA betalen. De kosten bedragen (vanaf) €29,95 per persoon. Betaling kan onder meer via PayPal, MisterCash en Ideal. U kunt direct voor meerdere personen een ESTA aanvragen en afrekenen. Houd er rekening mee dat ook kinderen, ook kleine kinderen, een eigen paspoort en eigen ESTA nodig hebben. U ontvangt het ESTA doorgaans dezelfde dag. Bijna alle aanvragen voor het ESTA worden goedgekeurd maar wij zijn afhankelijk van de Amerikaanse overheid en levering kan tot maximaal 72 uur duren. Vraag uw ESTA daarom tijdig aan en kies voor een spoedaanvraag als u op zeer korte termijn vertrekt.

Zonder ESTA vliegt u niet mee

U dient al in Nederland, voordat u vertrekt, over een ESTA te beschikken. Luchtvaartmaatschappijen moeten dit controleren en mogen u niet meenemen als u geen geldig ESTA heeft. Uw ESTA is 2 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Verloopt uw paspoort binnen deze 2 jaar? Dan is ook uw ESTA niet meer geldig. Let hierop voordat u een ESTA aanvraagt want misschien is het verstandig om eerst een nieuw paspoort aan te vragen opdat u van de volle twee jaar geldigheid gebruik kunt maken. Het ESTA kunt u gebruiken voor zakelijke en toeristische reizen en per reis mag u maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Het is ESTA is ook verplicht als u alleen op doorreis bent. Lees meer over alle voorwaarden van het ESTA op de speciale pagina over dit onderwerp.