Wanneer visum en wanneer ESTA Amerika

Wanneer visum en wanneer ESTA Amerika

Er zijn veel verschillende soorten visums voor een reis naar Amerika. Het gaat om tientallen soorten visums. Wanneer heeft u welk visum nodig? Laten wij vooropstellen dat reizigers met een Nederlands en of Belgisch paspoort voor een gewone vakantie of korte zakenreis naar Amerika meestal kunnen volstaan met het aanvragen van een ESTA Amerika. Jaarlijks reizen miljoenen mensen naar de Verenigde Staten en dit brengt in verband met de visums veel papierwerk met zich mee. Om de aanvraagprocedure voor een visum te vereenvoudigen is het elektronisch visum, het ESTA, beschikbaar gesteld voor reizigers uit 38 landen. Dit scheelt voor zowel de aanvrager als de verstrekker veel tijd en geld. U hoeft niet naar de ambassade voor het ESTA en de Amerikaanse overheid hoeft minder kosten te maken voor ambassadepersoneel.

Visums Amerika op een rijtje

De Amerikaanse overheid onderscheidt verschillende categorieën visums:

  • Toerisme
  • Studie
  • Zaken
  • Immigratie
  • Werken

Andere categorieën.

Toerisme Onder toerisme wordt verstaan een korte vakantie, een kort bezoek aan familie en vrienden of een korte reis voor een medische behandeling. Het gewone toeristenvisum is het Visitor Visa B. Daarnaast is er het ESTA Amerika uit het Visa Waiver Program. Dit laatste visum is het zogenaamde e-visum dat geheel online kan worden aangevraagd. Het is alleen beschikbaar voor reizigers uit 38 geselecteerde landen, waaronder Nederland en België. U mag maximaal 90 dagen in de VS verblijven met een ESTA. Reizigers uit Canada en Bermuda hebben geen visum nodig als zij voor vakantie naar Amerika willen.

Studie visums Wilt u Amerika bezoeken in verband met een studie, dan heeft u de keuze uit drie visums:

  • Het Student Visa FM
  • Het Exchange visitor Visa J
  • Het Visitor Visa B.

Een Student Visa FM is nodig voor het volgen van een academische studie of het volgen van een beroepsopleiding in Amerika. Maakt u deel uit van een uitwisselingsprogramma, dan dient u een Exchange Visitor Visa J aan te vragen. Het Visitor Visa B, dat ook wordt uitgegeven voor vakanties in Amerika is bedoeld om een school te bezoeken voor een korte deelname aan een opleiding of om te participeren in een recreatieve gebeurtenis, bijvoorbeeld een sportevenement.  

Zakelijke visums Ook als u voor zaken naar de Verenigde Staten reist heeft u een visum nodig, het Visitor Visa B. Bent u een reiziger met een paspoort uit een van de 38 geselecteerde landen uit het Visa Waiver Program (waaronder Nederland en België) dan kunt u voor zakelijke reizen een ESTA Amerika aanvragen. U dient wel aan de voorwaarden te voldoen en niet langer dan 90 dagen in de VS te verblijven.

Immigratie visums Immigratie naar de Verenigde Staten is onderhevig aan strenger beleid. Buitenlanders die naar de VS willen emigreren moeten worden gesponsord door een Amerikaanse burger of een wettige inwoner van de directe familie. Ook sponsoring door een Amerikaanse werkgever is mogelijk. Het Family Based Visa is bedoeld voor immigratie van bepaalde familieleden van Amerikaanse staatsburgers. Het Intercountry Adoption Visas is bedoeld voor het adopteren van wezen uit andere landen.
Employment-Based Visas zijn bedoeld voor immigratie op basis van vast werk of investeringen door ondernemers. Daarnaast zijn er nog een groot aantal immigratie visums op basis van speciale categorieën. Denk aan tolken uit bepaalde landen, religieuze werknemers en andere speciale immigranten.

Andere categorieën visums
Tenslotte zijn er nog een aantal visums voor reizigers die niet in de bovengenoemde categorieën thuishoren. Voor een doorreis naar een ander land kunt u gebruik maken van het Transit Visa C of het Visitor Visa B. Dan zijn er nog visums voor diplomaten, militairen, crew members van schepen, voor vluchtelingen, voor andere humanitaire situaties en voor ongehuwde minderjarige kinderen.

Meer informatie over het ESTA Amerika

In veel gevallen kunt u als reiziger uit Nederland of België gebruikmaken van het ESTA Amerika. Dit visum kunt u geheel online aanvragen met behulp van een formulier en wordt per e-mail toegestuurd. U dient het ESTA al aan te vragen voordat u naar Amerika gaat want op het vliegveld van vertrek wordt gecontroleerd of u een geldig visum heeft. Heeft u dat niet, dan kunt u niet mee op reis. Vraag een ESTA in verband met de levertijd minimaal 72 uur voor vertrek aan maar liever aanzienlijk eerder.
Het ESTA Amerika is geldig voor zakelijke en toeristische reizen naar Amerika en u mag maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Voor de meeste zakelijke en toeristische reizen is dit ruim voldoende. Het Esta is 2 jaar geldig vanaf de datum van afgifte en korter wanneer uw paspoort eerder verloopt. Het is Amerika is beschikbaar vanaf €29,95 per persoon. Elke reiziger, ook kleine kinderen, hebben een eigen ESTA nodig. ESTA met spoed nodig? Kies dan voor onze spoedaanvraag ESTA Amerika.

Op de website vindt u uitgebreide informatie over de verschillende visums en over het ESTA. Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op.