Reisadvies

Belangrijke informatie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 19 juni 2019 de veiligheidsstatus in Azerbeidzjan aangepast. Het grootste deel van het land heeft de kleur geel gekregen. Dit houdt in dat er in dit gebied veiligheidsrisico’s zijn. Het Nagorno-Karabach gebied heeft echter de kleur rood gekregen. Het gebied is formeel gezien onderdeel van Azerbeidzjan, echter heeft de regering van het land geen zeggenschap in dit gebied. Hiermee wordt het door het Nederlandse ministerie afgeraden om naar dit gebied af te reizen.

Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach is een regio gelegen in de zuiden van het Kaukasus gebied. Het gebied bevindt zich tussen de landen Azerbeidzjan en Armenië in. Beide landen zijn al tientallen jaren met elkaar verwikkeld in een territoriaal- en etnisch conflict met betrekking tot het Nagorno Karabach gebied. Internationaal wordt het gebied nog altijd gezien als onderdeel van het land Azerbeidzjan, alhoewel een groot deel van de bevolking van Armeense afkomst is.

Het territoriaal- en etnisch conflict is begonnen in 1988. Vier jaar lang waren beide landen verwikkeld in een gewapend conflict. Armenië wilde dat het Nagorno gebied onderdeel werd van Armenië. Dit leidde tot acties tegen de Azerbeidzjaanse inwoners van Armenië. Daaropvolgend werden er acties gehouden tegen de Armeense bewoners van Nagorno-Karabach. In 1994 werden er afspraken voor een wapenstilstand gemaakt. Ondanks deze wapenstilstand hebben er tussen 2008 en 2016 in Nagorno toch meerdere geweldsincidenten plaatsgevonden. Het gebied wordt nu door de inwoners ook wel de Republic of Artsakh of republiek van Artsach genoemd.

Veiligheid Nagorno-Karabach gebied

Aangezien de regering van Azerbeidzjan geen zeggenschap heeft in het gebied, is hulp van ambassades en andere instanties in dit gebied niet of nauwelijks mogelijk. Er komen regelmatig demonstraties en vuurgevechten voor in deze grensregio. Ook liggen er landmijnen in delen van dit gebied. Reist u toch naar het Nagorno-Karabach gebied? Reist u dan uitsluitend naar de stad Goris en gebruikt u de weg van Jerevan (Azerbeidzjan) naar Tbilisi (Georgië). Het wordt sterk afgeraden de rest van deze regio te betreden.

Azerbeidzjan: veiligheidssituatie

Naast het grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan, gelden er voor de rest van Azerbeidzjan ook een aantal veiligheidsricio’s. Er komen in het land demonstraties voor die tot geweld kunnen leiden. Tevens komen er overvallen en berovingen voor. Dit gebeurt veelal in de stad Baku. Het is daarom raadzaam om na zonsondergang niet de straten op te gaan, geen opvallende kostbaarheden (zoals, sieraden, juwelen en betaalmiddelen) bij u te dragen en uw bezittingen dichtbij u te dragen. Verder is het raadzaam om altijd met een officiële taxi te reizen. Deze kunt u herkennen door het TAXI-bord bovenop de auto. In Baku kunt u tevens gebruik maken van de taxi’s die paars gekleurd zijn.

In geval van nood

Zorg dat u voorafgaand en tijdens uw reis altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in het land. In geval van nood dient u altijd contact op te nemen met uw verzekeraar. Heeft u de reis geboekt via een reisorganisatie? Neem dan tevens met uw reisorganisatie op. Voor direct noodhulp, kunt u contact opnemen met het volgende algemene telefoonnummer: 112 (ambulance, politie en brandweer).

Breng voor vertrek ook altijd uw familie en/of vrienden op de hoogte van uw reisplannen. Maak van te voren ook kopieën van uw pasjes, polissen van uw verzekeringen, vaccinatieboekje en reis- en verblijfsgegevens. Bewaar deze op een veilige plek (tevens online) en zorg dat een vriend of familielid ook over deze documenten kan beschikken. Raadzaam is tevens om belangrijke telefoonnummers in uw telefoon te noteren.

Visum Azerbeidzjan

Voor een bezoek aan het land dient u te beschikken over een geldig reisdocument en een elektronisch visum voor Azerbeidzjan. Hiermee mag u maximaal 30 dagen binnen een periode van 90 dagen in het land verblijven. Dit geldt uitsluitend voor een bezoek aan het grondgebied van Azerbeidzjan. Binnen slechts een aantal minuten kunt u uw visum aanvragen. U kunt de betaling voor uw visum voldoen via iDeal, Mister Cash en Bancontact.

Wilt u de regio Nagorno-Karabach bezoeken, dan dient u hiervoor officieel toestemming voor te hebben van de autoriteiten in Azerbeidzjan. Het zonder officiële toestemming betreden van dit gebied kan grote gevolgen hebben voor uw visum en het verdere verloop van uw reis.

Visum Azerbeidzjan