Reisadvies Azerbeidzjan

Reisdvies voor Azerbeidzjan

Belangrijke update 11-05-2020

De overheid van Azerbeidzjan heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Als onderdeel van deze maatregelen is er een inreisverbod voor Azerbeidzjan van kracht. De grenzen tussen Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Rusland en Turkije zijn voor onbepaalde tijd gesloten.

Belangrijke reisadviezen voor Azerbeidzjan in verband met de maatregelen tegen het Coronavirus

Uw gezondheid

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie, neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Vliegverkeer

Momenteel is er geen commercieel vliegverkeer van of naar Azerbeidzjan mogelijk. Het maken van een tussenstop kan eveneens niet. De grenzen van Azerbeidzjan zijn gesloten voor personenverkeer.

Kan ik nog terug naar Nederland reizen?

Als u zich momenteel in Azerbeidzjan bevindt is het niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven.

Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Let op, in gebieden waar code rood of oranje is afgegeven kan de ambassade u moeilijk of niet helpen.

Kan ik nog steeds een visum voor Azerbeidzjan aanvragen?

Op dit moment worden e-visa aanvragen tijdelijk niet in behandeling genomen, omdat de grenzen van het land gesloten zijn. Bent u van plan om later dit jaar een reis te maken naar Azerbeidzjan? Bij ons kunt u alvast het aanvraagformulier voor Azerbeidzjan invullen.

Wij zorgen ervoor dat uw visumaanvraag tijdig wordt ingediend wanneer de overheid de visumaanvragen weer in behandeling neemt. Houdt u er wel rekening mee dat de verwerkingstijd van uw visumaanvraag mogelijk langer duurt dan u gewend bent, langer dan 72 uur vanaf het moment van indienen bij de overheid.

Heeft u al een visum ontvangen? Uw visum is 90 dagen geldig vanaf de datum van afgifte. Vanaf dat moment heeft u dus 90 dagen de tijd om naar Azerbeidzjan te reizen. Bekijk dus of, wanneer de grenzen weer opengesteld worden, uw visum nog geldig is wanneer u op een later tijdstip alsnog uw reis maakt.

Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Algemene reisadviezen voor Azerbeidzjan

Veiligheidsrisico’s met betrekking tot uw veiligheid

Veiligheidsrisico’s in Azerbeidzjan kunnen anders zijn dan dat u in Nederland gewend bent. Daarom adviseren wij u om de volgende adviezen op te volgen tijdens uw verblijf in Azerbeidzjan:

 • Laat sieraden en horloges thuis i.v.m. verlies of diefstal.
 • Bewaak uw bagage, laat deze niet onbemand zonder toezicht achter.
 • Betreed na zonsondergang geen (slecht verlichte) straten of achterbuurten.
 • Draag geld, pasjes en belangrijke documenten onopvallend op uw lichaam.
 • Bewaar paspoort, vliegticket en overschot aan geld op een veilige plek.
 • Verzet u niet tijdens een diefstal of overval, dit lijdt tot meer geweld.

Gebieden met code rood

Voor de volgende gebieden is code rood van kracht. Dit houdt in dat het afgeraden wordt om naar deze gebieden te reizen:

 • Nagorno-Karabach (grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan)
 • Grensgebied met Nachcivan
 • Kaukasus grensgebied met Rusland

Voor het gebied Nagorno-Karabach, in de zuiden van het (Russisch) Kaukasus gebied, geldt een code rood omdat dit gebied bezet wordt. Dit gebied betreft de zeven provincies Kalbajar, Lachin, Gubadly, Zangilan, Fizuli, Jabrayil en Agdam.

Er is in dit gebied in 1988 een territoriaal-  etnisch conflict ontstaan, tussen de landen Azerbeidzjan en Armenië, waarbij de beide landen het gebied opeisen. Vier jaar lang waren de landen hierbij verwikkeld in een gewapend conflict. Er vinden hier nog steeds schietpartijen en ontvoeringen plaats langs de grens, ondanks een wapenstilstand sinds 1994. Bovendien liggen er nog veel niet-ontplofte landmijnen.

Een groot deel van de bevolking in dit gebied is van Armeense afkomst en zou zich daarom graag bij Armenië willen aansluiten. Het gebied wordt nu door de inwoners ook wel de Republic of Artsakh of republiek van Artsach genoemd. Internationaal wordt het gebied nog altijd gezien als onderdeel van het land Azerbeidzjan.

Let op, het is niet mogelijk om vanuit Azerbeidzjan naar Nagorno-Karabach te reizen. Wanneer u in Nagarno-Karaback verblijft en in de problemen komt, kan de Nederlandse ambassade u niet helpen.

Voor Nachcivan, een autonome republiek als een exclave van Azerbeidzjan, geldt ook een negatief reisadvies wegens diverse schietincidenten.

Protesten

Protesten in Azerbeidzjan lopen vaak gewelddadig af. Blijf daarom uit de buurt van eventuele protesten tijdens uw verblijf in Azerbeidzjan en mengt u zich niet in lokale protesten. Mocht u onbeholpen toch in een protest terechtkomen, volg dan de instructies op van de lokale autoriteiten.

Taxi’s in Azerbeidzjan

Maak nooit gebruik van onofficiële taxi’s. Een officiële taxi herkent u aan het bord “taxi” op het dak van de auto. In de hoofdstad Bakoe kunt u gebruik maken van paarse taxi’s en Bolt taxi’s. U kunt hiervoor ook gebruik maken van de  Bolt app. Na het downloaden kunt u deze app gebruiken om uw taxi te bestellen en krijgt u een bevestiging van uw reservering met eveneens vooraf de prijs van de rit die u van plan bent om te maken. Omdat chauffeurs geen gebruik maken van taximeters wordt gebruik van deze app aanbevolen.

Voor vertrek nog een aantal tips

Foto’s

Maak in Azerbeidzjan geen foto’s van de metro, gebouwen of wegen die door mensen in uniform bewaakt worden.

Seksuele geaardheid

Omdat LHBTI’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse) over het algemeen niet geaccepteerd worden in Azerbeidzjan is de kans groot dat u mogelijk lastiggevallen kan worden wanneer u LHBTI’er bent en in Azerbeidzjan verblijft.

In geval van nood

Zorg dat u voorafgaand en tijdens uw reis altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in het land. In geval van nood dient u altijd contact op te nemen met uw verzekeraar. Heeft u de reis geboekt via een reisorganisatie? Neem dan tevens met uw reisorganisatie op. Voor direct noodhulp, kunt u contact opnemen met het volgende algemene telefoonnummer: 112 (ambulance, politie en brandweer).

Breng voor vertrek ook altijd uw familie en/of vrienden op de hoogte van uw reisplannen. Maak van te voren ook kopieën van uw pasjes, polissen van uw verzekeringen, vaccinatieboekje en reis- en verblijfsgegevens. Bewaar deze op een veilige plek (tevens online) en zorg dat een vriend of familielid ook over deze documenten kan beschikken. Raadzaam is tevens om belangrijke telefoonnummers in uw telefoon te noteren.

Visum Azerbeidzjan