Reisadvies Cuba & corona: impact op visum Cuba

Reisadvies Cuba & Corona

Cuba is een indrukwekkend land. De goedlachse Cubanen vol levenslust, de prachtige architectuur. Het is soms net alsof je even teruggaat in de tijd als je de ronkende gekleurde oldtimers ziet en hoort en geniet van de opzwepende salsamuziek. Om er een fantastische reis van te maken helpen wij u om zich goed voor te kunnen bereiden op uw reis. Zo regelt u bij ons uw visumaanvraag snel en gemakkelijk voor maar €44,95 en hebben wij ook de belangrijkste reisadviezen uiteengezet. Zo weet u precies waar u rekening mee moet houden en wellicht op voorhand nog moet regelen.

Onlangs is het inreisverbod in Cuba in verband met corona grotendeels opgeheven. Onder bepaalde voorwaarden is het weer toegestaan om het land in te reizen, waarbij het wel verplicht om bij aankomst een PCR-test te doen. Is deze negatief en verblijft u in een hotel of B&B, dan mag u zichzelf vrij bewegen in Cuba. Verblijft u bij iemand thuis óf bent u inwoner van Cuba, dan dient u 5 dagen in thuisisolatie te gaan. Na deze vijf dagen bent u verplicht een tweede PCR-test te ondergaan. Is deze uitslag wederom negatief, dan mag u zich vrij bewegen. Is een uitslag positief, dan kan het zijn dat u wordt opgenomen in een Cubaanse staatsinstelling. De kosten moet u zelf vergoeden.

Welke maatregelingen heeft Cuba getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Cuba heeft een van de best ontwikkelde publieke gezondheidssystemen ter wereld. Alle gezondheidsmeters van Cuba liggen op Europees niveau en ver boven de waarden van de Verenigde Staten. Net zoals in Nederland heeft Cuba een beperkt aantal testcapaciteiten voor het COVID-19 virus. Wanneer gedacht wordt dat iemand besmet is met het coronavirus wordt hij of zij getest. Mensen met lichte symptomen worden gelijk in isolatie gebracht en maximaal verzorgd. Er wordt niet gewacht op de testuitkomst. Wanneer de testuitslag positief is wordt de patiënt direct individueel geïsoleerd. Wanneer u in Cuba op straat loopt zijn mondkapjes verplicht. Winkels, restaurants en scholen zijn gesloten. Burgers wordt gevraagd om het huis niet te verlaten, alleen als het echt nodig. Het advies aan burgers is om overal de handen te wassen met chloor. 

Kan ik tijdens de COVID-19 crisis een visum voor Cuba aanvragen?

Het is nog steeds mogelijk om het visum voor Cuba aan te vragen. De verwerkingstijd is op dit moment ongeveer 3 werkdagen. Het visum is 30 dagen geldig vanaf het moment van aankomst in Cuba. Een extra voorwaarde hierbij is dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer u het land betreedt. Het is tevens mogelijk om uw visum met 30 dagen te verlengen. Daarvoor moet u naar het kantoor van de immigratiedienst.  

Procedure rondom het tweedelige visum Cuba

Het visum voor Cuba is een fysiek visum, wat inhoudt dat deze per post naar u wordt verzonden. Daarbij bestaat het visum uit twee delen. Op beide delen vindt u uw persoonlijke informatie terug. Wanneer u Cuba betreedt, zal één deel van het visum worden afgescheurd en ingenomen. Verlaat u Cuba vervolgens weer, dan wordt het andere deel ingenomen. Om dit proces vloeiend te laten verlopen, willen we adviseren het visum niet in het paspoort te plakken, maar los te bewaren. Houdt u er rekening mee dat op dit moment de verzending langer kan duren, vanwege grote drukte bij de postvervoerders. 

Overige visumvoorwaarden – kinderen en arbeid

Hierbij dient vermeld te worden dat ook minderjarige kinderen over een eigen visum voor Cuba moeten beschikken. Het is niet langer mogelijk om deze op het paspoort van een ouder of voogd weer te geven. Een ander belangrijk punt is dat wanneer er sprake is van een toeristenvisum, er geen arbeid mag worden verricht in Cuba.  

Hoe blijf ik tijdens mijn verblijf in Cuba op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen in het land?

Wij raden u aan om uw reis te registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u met een gerust hart op reis kan gaan. Wanneer uw reis geregistreerd is bij het ministerie zult u per e-mail of per sms op de hoogte gehouden worden van belangrijke ontwikkelingen tijdens uw verblijf in Cuba. 

U kunt deze registratie gemakkelijk en snel, tijdens het aanvragen van uw visum, door ons laten regelen. In het aanvraagformulier kunt u deze optie aanvinken onder het kopje Ambassade registratie. Wij zullen dan voor slechts €19,95 per persoon uw reis registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Ministerie van Volksgezondheid voor al uw updates

Daarnaast kunt u via de website van het Ministerie van Volksgezondheid op de hoogte blijven van de maatregelen die worden genomen in Cuba. De website is zowel in het Spaans als in het Engels beschikbaar, maar niet in het Nederlands. Om goed op de hoogte te kunnen blijven van de lokale regels, is het belangrijk om de site regelmatig te raadplegen.  

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen: 

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter. 

 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand. 

 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken. 

 • Hoest of nies in uw elleboog. 

 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is. 

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 

 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.

Algemeen reisadvies Cuba

Code oranje: alleen reizen wanneer het noodzakelijk is.De Nederlandse overheid heeft met het oog op de uitbraak van het coronavirus op dit moment Cuba met code oranje gemarkeerd. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen naar Cuba zijn toegestaan. Er zijn verschillende inreisbeperkingen die zijn doorgevoerd door de Cubaanse overheid.  

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Cubaanse overheid maatregelen getroffen. Deze maatregelingen kunnen snel veranderen. Wanneer u van plan bent om binnenkort naar Cuba af te reizen raden we u aan om het reisadvies voor Cuba in de gaten te houden.

Let erop dat u bij thuiskomst in Nederland nog steeds 10 dagen in thuisquarantaine moet verblijven. Deze maatregel is noodzakelijk om mogelijk verdere besmettingen tegen te gaan.  

Criminaliteit in Cuba

In vergelijking met de overige landen in Zuid-Amerika is Cuba aanmerkelijk veilig. Ondanks dat de politie veel controleert en de lokale mensen goed op elkaar letten, komen er toch zakkenrollers en dieven voor. Neem de onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht: 

 • Wees waakzaam bij openbare plekken waar veel mensen komen. 

 • Vermijd donkere straten en steegjes. 

 • Houd smartphone, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht van anderen. 

 • Maak geen gebruik van diensten (zoals auto huren of deze door hun laten besturen) van zelfstandige chauffeurs. Ga niet in op de aanbiedingen. U kunt wel in Havana in een oude auto rijden voor toeristen. 

 • ’s Nachts reizen wordt sterk afgeraden. Dit geldt voor zowel de auto als de bus. 

 • Heeft u zelfstandig een auto gehuurd, neem dan geen lifters mee. Het kan zijn dat er een brandstoftekort is in Cuba, waardoor er geen benzine of diesel bij tankstations te koop is. Houdt hier rekening mee.

Verkeer – Slecht wegdek en brandstoftekorten

Wanneer u een auto heeft gehuurd en u een ongeluk heeft gehad of hierbij betrokken bent geraakt moet u in Cuba blijven tot de zaak is afgerond. Het wordt sterk aangeraden om foto’s van uw huurauto te maken voordat u vertrekt. 

Houdt er rekening mee dat de wegen in Cuba slecht verlicht en slecht onderhouden kan zijn. Daarnaast wordt er nog vaak gereisd met paard en wagen, die beide niet goed zichtbaar zijn ’s nachts.  

Brandstoftekorten in Cuba

In Cuba is er regelmatig een brandstoftekort. Het kan voorkomen dat er dagen geen benzine of diesel te koop is bij tankstations. Het brandstoftekort kan ook gevolgen hebben voor de aanwezigheid van levensmiddelen. 

Tropische stormen en orkanen

Vanaf juni tot en met november kunnen er in Cuba tropische stormen en orkanen voorkomen. Als u in deze periode naar Cuba wilt reizen raden we u aan om het laatste nieuws te volgen. Tevens is het mogelijk om bij het hotel van verblijf informatie in te winnen. De lokale bevolking is vaak goed op de hoogte van de stand van zaken.  

Bent u in Cuba en is of ontstaat er tijdens uw verblijf een noodsituatie? Volg altijd de aanwijzingen van de overheid van Cuba op. 

In geval van nood

Komt u in Cuba in een noodsituatie terecht, dan moet u altijd de aanwijzingen volgen van de Cubaanse overheid. Laat uw familie of vrienden weten hoe het met u gaat en houd contact met uw reisorganisatie. Wanneer u hulp nodig heeft neem contact op met uw reisverzekering en met het servicecenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken +31 247 247 247. 

Overige belangrijke tips

Reizen via of vanuit de Verenigde Staten van Amerika (USA)

Wanneer u via de VS naar Cuba reist (of het nu gaat om een tussenstop of een doorreis na een (kort) verblijf in Amerika) heeft u een zogenaamd ‘Pink Visa’ (roze visum) nodig. Dit is niet het visum dat u via ons kunt aanvragen, dat is het zogenaamde groene visum. 

Voor reizen met een tussenstop of via andere landen dan Amerika, kunt u gewoon bij ons het groene visum aanvragen voor uw reis naar Cuba. 

Fotografie en filmen

Het is niet toegestaan foto’s te maken of in de buurt komen van politieagenten of militaire objecten. Houd er rekening mee dat wanneer u een foto maakt van mensen in Havana zij hiervoor geld verwachten te ontvangen. 

Seksuele voorkeur

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseks personen) is niet strafbaar in Cuba en wordt over het algemeen geaccepteerd. Wel wordt LHBTI meer geaccepteerd in Havana dan buiten Havana. 

Geld opnemen

Pinnen op Cuba met bankpas en/of creditcard levert vaak moeilijkheden op. Dit geldt met name voor bankpassen van Amerikaanse banken en bankpassen van de ING-bank. In grote staatshotels en bij pinautomaten kunt u met een Mastercard of Visa pinnen. Vaak valt het online banksysteem uit. We raden u daarom aan om voldoende contact geld mee te nemen voor uw reis naar en verblijf in Cuba. Bij aankomst kunt u op de luchthaven geld wisselen naar Cubaanse Convertibele pesos (CUC). 

Scan paspoort en visum

Een volgende tip voordat u de reis naar Cuba maakt is om een scan van uw paspoort en visum te maken en deze op te slaan. Bewaar deze informatie níet samen met uw paspoort en visum. Mocht u een van deze kwijtraken of het slachtoffer zijn van diefstal, dan heeft u altijd nog uw kopie bij de hand.