Gabon reisadvies

Gabon reisadvies

Reisadvies voor Gabon

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Gabon. Tevens vindt u hier informatie en praktische tips. Omdat op dit moment veel landen maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken besteden wij naast de algemene reisadviezen ook aandacht aan de adviezen die met deze maatregelen samenhangen. 

Belangrijke update 13-05-2020

Er is een code oranje van kracht voor Gabon. Deze code geeft aan dat u enkel naar Gabon afreist in geval van nood. Overleg in dat geval met uw luchtvaartmaatschappij wanneer de eerst volgende vlucht vertrekt naar Gabon. Bij de grens bestaat een kans dat u de toegang geweigerd wordt of dat u bij aankomst eerst 14 dagen in ziekenhuis- of zelfquarantaine moet.

Huidige situatie in Gabon

In de hoofdstad Libreville en de drie aangrenzende gemeenten (het zogeheten Greater Libreville) heeft de Gabonese overheid als reactie op het Covid-19 virus strenge maatregelen getroffen. Na een totale lockdown van twee weken zijn de regels nu iets versoepeld, maar blijven nog veel bedrijven, bezienswaardigheden en bijvoorbeeld scholen en religieuze plekken voorlopig gesloten.  Er kan wel weer gereisd worden binnen de hoofdstad en de aangrenzende gemeenten, maar het reisverbod naar gebieden buiten Greater Libreville blijft van kracht.

Er is een avondklok in Gabon van kracht die mensen verbiedt om het huis te verlaten tussen 18:00 uur en 06:00 uur. Het dragen van een mondkapje is op dit moment verplicht.

De situatie naar aanleiding van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus kan snel veranderen. Wij proberen onze website up to date te houden, maar raden u altijd aan om voor vertrek bij de overheid na te gaan wat de meest actuele stand van zaken is.

Belangrijke reisadviezen voor Gabon in verband met de maatregelen tegen het Coronavirus

Kan ik nog steeds een visum voor Gabon aanvragen?

Ook in deze bijzondere tijden dient u te beschikken over een visum wanneer u naar Gabon afreist. U kunt op elk moment uw visumaanvraag bij ons indienen. Wanneer u een visumaanvraag indient vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Op dit moment is het niet mogelijk om uw visumaanvraag bij de Gabonese overheid in te dienen. Door wel alvast uw visum bij ons aan te vragen kunnen wij direct aan de slag op het moment dat de overheid nieuwe visumaanvragen weer aanneemt. Wanneer visumaanvragen weer ingediend kunnen worden houden wij rekening met de door u opgegeven aankomstdatum om zo het juiste moment te bepalen voor het indienen van uw aanvraag. Wij verwachten dat door de huidige situatie de verwerkingstijd bij de overheid langer zal duren dan u normaal gewend bent. Houd hier rekening mee wanneer u een visum voor Gabon aanvraagt.

Heeft u al een visum aangevraagd, maar door de maatregelen tegen het coronavirus geen gebruik kunnen maken van uw visum? Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Kan ik nog terug reizen naar Nederland?

Als u zich momenteel in het buitenland bevindt is het misschien niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven.

Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Uw gezondheid

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie, neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Algemeen reisadvies Gabon

Gezondheidszorg

De toegang tot medische voorzieningen in Gabon is beperkt. Met name buiten de grote steden is er geen of weinig toegang tot medische voorzieningen, zoals ziekenhuizen. Doordat wegen slecht onderhouden zijn, kan bij een noodgeval medische hulp traag op gang komen. Sluit daarom voor uw vertrek altijd een goede reisverzekering af. Controleer voorafgaand van uw reis of uw verzekeraar voldoende (medische) dekking biedt in Gabon.

Criminaliteit

Naast demonstraties en samenscholingen, dient u op uw alert te zijn op overvallen en (auto)diefstallen in de grote steden. Hieronder vallen Port-Gentil, Franceville en Libreville. Let bij een bezoek aan Gabon op een aantal zaken:

 • Laat uw (dure onvervangbare) sieraden en horloge thuis i.v.m. verlies of diefstal;
 • Ga niet alleen de straat op overdag en blijf binnen na zonsondergang;
 • Het wordt afgeraden een bezoek te brengen aan de sloppenwijken. Ook is het aan te raden bedachtzaam te zijn op rustige stranden rondom de hoofdstad van Gabon;
 • Draag waardevolle spullen, zoals geld, pinpas en creditcard, onopvallend op uw lichaam;
 • Bewaar uw reispapieren en paspoort in een afgesloten kluis of andere veilige plek;
 • Gedurende een autorit is het raadzaam deuren en ramen ten alle tijden gesloten te houden;
 • Bij een overval of beroving kunt u het beste uw bezittingen afgeven en geen weerstand bieden, dit lijdt tot meer geweld.

Politiek

Toen president Omar Bongo overleed in 2009 en er nieuwe presidentsverkiezingen werden gehouden, is er een hoop onrust ontstaan in Gabon. Op 3 september 2009 werd bekendgemaakt dat Ali Bongo Ondimba de presidentsverkiezingen gewonnen had. Na de bekendmaking braken er vele rellen uit, voornamelijk in Libreville en Port-Gentil. Op de dag van de verkiezingsuitslag is een gevangenis bestormd, zijn gevangenen bevrijd en is vervolgens het gebouw van het Franse consulaat in brand gestoken.

In 2019 vond er in de hoofdstad Libreville een militaire staatsgreep plaats, deze mislukte.

Aangeraden wordt om het lokale nieuws en social media websites goed te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Verkeer

De rijstijl van de weggebruikers in Gabon is gevaarlijk, ze houden zich vaak niet aan de verkeersregels. Ook zijn de wegen en de voertuigen in het land oud en slecht onderhouden. Wees alert wanneer u deelneemt aan het verkeer. Wanneer u niet gewend bent om auto te rijden wordt autorijden in Gabon afgeraden. Met oog op uw veiligheid is het niet verstandig om na zonsondergang nog te reizen en wordt dit daarom ook sterk afgeraden.

Reisdocumenten en visa

Voor uw reis naar Gabon dient u te beschikken over een geldig paspoort en visum. Tevens dient u in het bezit te zijn van een vaccinatieboekje met een geldige stempel van de vaccinatie tegen gele koorts. Hier kan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken tevens naar vragen. Houd deze documenten dus binnen handbereik.

Noodnummers

Het kan zijn dat u onverhoopt hulp nodig heeft van de lokale nooddiensten. U kunt deze dan bereiken via de volgende (lokale) telefoonnummers:

 • Algemeen alarmnummer: 177
 • Ambulance: 1300
 • Brandweer: 18 (112 vanaf mobiele telefoon)

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon, zo kunt u direct handelen in geval van nood. Laat voorafgaand aan uw reis uw persoonlijke gegevens achter bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo bent u bij onveilige situaties beter vindbaar. U ontvangt een e-mail wanneer het reisadvies voor Gabon gewijzigd is of een sms-bericht indien het land in crisis verkeert.

Voor uw vertrek nog een aantal tips

Zorg dat u voorafgaand aan uw bezoek goed op de hoogte bent van de wetgeving van het betreffende land. Een aantal veelvoorkomende wetten en regels zijn:

 • Bezit, gebruik en handel van drugs is strafbaar in Gabon. De gevangenisstraffen voor het bezit en gebruik van soft- en harddrugs lopen uiteen van 1 tot 6 jaar. Straffen voor het handelen in drugs kunnen oplopen van 2 tot 10 jaar in Gabon. Op internationale drugshandel staat een levenslange gevangenisstraf;
 • Het wordt afgeraden deel te nemen aan “initiatierituelen”. Bij deze rituelen wordt een verdovend middel van de iboga-plant geïnjecteerd, het gebruik van deze stof kan leiden tot verlamming, stuiptrekkingen en zelfs de dood;
 • Maak geen foto’s zonder toestemming van: overheidsgebouwen, luchthavens, personen in uniformen of militaire objecten, vraag altijd toestemming voordat u gaat fotograferen;
 • Prostitutie is in het land niet toegestaan;
 • Homoseksualiteit is over het algemeen niet geaccepteerd in Gabon;
 • De procedures van overheidsinstanties kunnen afwijken van wat u gewend bent. Door regelmatige stakingen en werkonderbrekingen van ambtenaren kan de verwerkingsduur van administratieve zaken oplopen in Gabon.