Reisadvies Gambia & corona: invloed op visum Gambia

Reisadvies Gambia

Veel reizigers vergeten vaak het reisadvies van Gambia te lezen. Het is van belang om het reisadvies vooraf te lezen. Hierin vind u onder andere de laatste informatie over de uitbraak van het coronavirus in Gambia, maar ook informatie betreft het verkeer in Gambia, regels in Gambia en informatie over de Nederlandse ambassade. Een pagina vol met informatie en adviezen.

Reisadvies met betrekking tot uitbraak COVID-19

Belangrijke update 09-06-2020

Om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen en beperken heeft de Gambiase overheid diverse maatregelen getroffen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen en een invloed hebben op het dagelijks leven. Zo zijn markten en scholen gesloten en zijn er regels voor sociale bijeenkomsten. Momenteel zijn er geen vluchten van en naar Europa toegestaan. Het luchtruim is gesloten sinds 23 maart 2020. De landsgrenzen met Senegal zijn in beide richtingen gesloten. De medische voorzieningen in Gambia zijn beperkt en er is weinig tot geen mogelijkheid tot quarantaine opvang voor coronapatiënten.

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen om de verspreiding van de coronavirus tegen te gaan?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om de besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen: 

  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.

Reisadvies algemeen

Code oranje: alleen reizen wanneer het noodzakelijk is.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt de overheid van Gambia maatregelen. Deze maatregelen kunnen snel veranderen. Wanneer u van plan bent om binnenkort naar Gambia af te reizen raden we u aan om het reisadvies over het coronavirus in de gaten te houden.

Verkeer op de weg

Het wordt afgeraden om zelf een voertuig te besturen in Gambia. De wegen zijn zeer slecht en de voertuigen zijn vaak in slechte staat. Het verkeer op de weg is gevaarlijk. Tijdens en na zonsondergang nemen deze gevaren zwaar toe. Vaak voert de politie controles uit bij een controlepost. Zorg ervoor dat u uw legitimatie altijd bij de hand heeft.

Scheepvaart

U kunt met een veerboot van Banjul over de Gambia rivier naar Barra reizen. Let op: vaak bieden burgers privébootjes aan. Deze zijn vaak niet betrouwbaar en veilig. Controleer vooraf of er voldoende zwemvesten aan boord zijn en zoek vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is.

Grens Senegal

Gambia grenst aan Senegal. Als u van Gambia naar Senegal wilt reizen heeft u hier als Nederlander geen visum voor nodig.

Drugs

Het gebruik van drugs of het in bezit zijn van drugs is zwaar verboden in Gambia. U kunt dan een zware straf krijgen.

Homoseksualiteit en pedofilie

In Gambia is homoseksualiteit verboden. Een poging tot homoseksuel contact is dan ook strafbaar. Dit geldt voor burgers maar ook voor buitenlanders. Ook is de overheid van Gambia extra alert op seksuele relaties tussen toeristen en minderjarigen.

Doodstraf voor bepaalde criminaliteit

Voor bepaalde misdaden wordt in Gambia de doodstraf uitgesproken. Voorbeelden hiervan zijn moord, verraad, mensenhandel en brandstichting.

Strikte perswetten

Er morgen in Gambia geen negatieve opmerkingen over publieke figuren gemaakt worden. Een overtreding van deze perswetten kan leiden tot een zware gevangenisstraf.

Kan ik tijdens mijn verblijf in Gambia geïnformeerd worden wanneer de veiligheidssituatie verandert?

U kunt uw reis registeren bij de overheid. Een ambassaderegistratie houdt in dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte zal zijn van uw reisplannen en dat u bent ingeschreven in de 24/7 Informatieservice van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u altijd op de hoogte bent van belangrijke gebeurtenissen.

Wilt u dat wij deze ambassaderegistratie voor u verzorgen? Dit kunt u gemakkelijk en snel regelen op het moment dat u uw visum voor Gambia bij ons aanvraagt. Tijdens het invullen van het aanvraagformulier hoeft u enkel het selectievakje onder het kopje Ambassaderegistratie aan te vinken. De kosten hiervoor zijn € 19,95 per persoon. 

Geen Nederlandse ambassade in Gambia

In Gambia is geen Nederlandse ambassade. Wanneer u hulp nodig heeft kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Dakar. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Dakar is +221338292121.