Reisadvies Ghana

Reisadvies Ghana

Belangrijke update (07-04-20)

Vanwege het Covid-19 virus geldt er in Ghana voor het gehele land code Oranje. Deze code oranje is afgegeven door alle EU-landen. Dit houdt in dat u uitsluitend naar Ghana mag reizen voor een noodzakelijk bezoek. Er kunnen ook in- en uitreisbeperkingen ontstaan in het land. Op dit moment is het niet mogelijk om van Ghana naar Nederland te reizen. Zo wil de overheid de verspreiding van het Coronavirus beperken. Het luchtruim en de grenzen van Ghana zijn gesloten vanaf 22 maart 2020. Tot op heden is het nog niet zeker tot wanneer deze maatregelen van kracht zijn.

Bent u gestrand in Ghana?

Registreert u zich dan op de website van Bijzondere Bijstand Buitenland. Nadat u zich heeft geregistreerd, wordt u op de hoogte gehouden van de actuele situatie in Ghana. De reisbranche en vliegmaatschappijen werken samen om Nederlanders die vast zitten in het buitenland door het Covid-19 virus veilig thuis te krijgen. Dit is echter geen garantie dat een terugvlucht snel geregeld is, blijf daarom zelf doorzoeken naar mogelijkheden om het land te verlaten. Let op: vergeet u niet uit te schrijven wanneer u het land verlaten heeft.

Is vliegen naar Ghana nog mogelijk?

Het is momenteel onduidelijk of het geplande vliegverkeer van Ghana naar Nederland nog mogelijk is sinds de sluiting van het luchtruim. Neem contact op met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie.

Visum aanvragen

Het is mogelijk om via het online aanvraagformulier op onze website een visum voor Ghana aan te vragen. Houd wel rekening met het uitkiezen van uw vertrekdatum en de geldende maatregelen ter voorkoming van het Corona virus. Op het visum staat een verloop datum, tot deze datum kunt u gebruik maken van het visum. Restitutie is niet mogelijk voor een visum dat reeds is uitgegeven of wanneer uw aanvraag al ter beoordeling bij de ambassade ligt.

Uitzicht Ghana reisadvies

Uw gezondheid

Neem direct contact op met een dokter of arts wanneer u luchtwegklachten ondervindt en koorts krijgt. Was regelmatig uw handen met zeep en snuit uw neus in wegwerp zakdoekjes. Kom niet in aanraking met uw slijmvliezen met ongewassen handen. Hoest of nies in uw elleboog en schud geen handen meer. Blijf altijd op 1,5 meter afstand van anderen en blijf zoveel mogelijk binnen.

Verkeer

Ga na zonsondergang niet meer op pad. De wegen zijn slecht of niet verlicht waardoor snel ongelukken kunnen ontstaan. De wegen in Ghana zijn slecht onderhouden.

Noodgeval

Sla de volgende nummers op in uw mobiele telefoon zodat u direct kunt handelen bij noodgevallen:

Ambulance:  193
Brandweer: 192
Politie: 191

Ambassade

Heeft u hulp nodig? Belt u dan met het telefoonnummer +31 247247247. In het buitenland kunt u bellen naar de lokale ambassade tegen het lokaal geldende tarief. Ook kunt u contact leggen via Twitter @247BZ. Voor tips over maatregelen die u kunt nemen bij een noodgeval, kunt u terecht op de website van de Nederlandse ambassade in Accra. Hier vindt u onder andere informatie over hoe te handelen bij een ziekenhuisopname, arrestatie of diefstal.

Advies van de ambassade

Seksuele geaardheid

Over het algemeen wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd in Ghana. Let erop hoe u zich uit en presenteert in openbare gelegenheden en op straat.

Foto’s

Maak geen foto’s van vliegvelden, bruggen of militaire objecten. Foto’s maken van mensen in uniform wordt ook niet gewaardeerd. U kunt serieuze problemen krijgen met de lokale autoriteiten als u toch foto’s maakt.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen

Vaak worden van weeshuizen een verdienmodel gemaakt. Kinderen worden weggelokt bij hun ouders met de belofte van scholing en betere zorg. Vervolgens moeten deze kinderen gaan bedelen bij mensen. Kinderen worden vaak het slachtoffer van mensenhandel of worden seksueel misbruikt. De mensen zijn er vaak vriendelijk maar pas op, ga niet zomaar op pad met iemand die u niet kent.