Reisadvies Iran & corona: impact op visum Iran

Reisadvies Iran

Om goed voorbereid op reis te gaan raden wij u aan om het reisadvies van Iran aandachtig door te lezen. Zo komt u niet voor verassingen te staan tijdens uw verblijf in Iran. Op deze pagina leest u meer informatie over de uitbraak van het coronavirus in Iran en de maatregelingen hiertegen, maar ook praktische informatie die belangrijk is wanneer u naar Iran wilt reizen. Zoals informatie over terrorisme, criminaliteit, natuurgeweld en een aantal algemene tips voor uw verblijf in Iran.

Reisadvies met betrekking tot uitbraak COVID-19

Belangrijke update

Besmettingen en de snelle verspreiding van het coronavirus zorgen voor toenemende gezondheidsbedreigingen, waardoor er beperkte medische middelen beschikbaar zijn en de zorg in Iran onder druk staat. Voor de provincies Gilan en Fars en steden Mashad, Isfahan, Qom en Shiraz geldt de code rood: alle reizen worden afgeraden. De overige gebieden gebieden hebben code oranje, wat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert enkel naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is.

Maatregelen overheid Iran COVID-19

De autoriteiten van Iran hebben een aantal maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

  • Alle scholen en universiteiten zijn gesloten.
  • Culturele centra zijn gesloten.
  • Binnenlandse reizen worden sterk afgeraden. Er worden controle uitgevoerd tussen grote steden.
  • Reizigers die toch een stad in of uit reizen krijgen medische controle
  • Het vrijdagmiddaggebed in moskeeën is tot nader order opgeschort.
  • Grote bijeenkomsten zijn verboden.
  • Intern reisverbod voor steden als Mashad, Isfahan, Qom en Shiraz en voor provincies als Gilan en Fars.

Kan ik een visum voor Iran krijgen tijdens het coronacrisis?

Het mogelijk om alvast een visumaanvraag voor Iran bij ons in te dienen voor een reis later dit jaar. Op dit moment geeft de overheid van Iran geen visum uit.

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen om de verspreiding van de coronavirus tegen te gaan?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.

Algemeen reisadvies Iran

Code rood: Niet reizen.

In de ‘rode gebieden' kan de Nederlandse ambassade u minder of helemaal niet helpen wanneer u in de problemen komt en hulp nodig hebt.

Afghanistan en Pakistan
Reis niet binnen 50 kilometer vanaf de grens met Pakistan en Afghanistan en niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam, Rostam Abad en Bandar Abbas. Ook krijgt de provincie Sistan-Baluchestan code rood. In de provincie is de situatie ontzettend onveilig. De radicale islamitsiche beweging Jundallah en drugsbendes zijn in deze regio actief. Ook zijn er in het verleden aanslagen gepleegd. Als u ondanks het reisadvies toch van Iran naar Pakistan wilt reizen kunt u het beste overdag reizen in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de de hoofdweg van Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.

Grensgebied Irak
Reis niet binnen 10 kilometer vanaf de grens met Irak. In dit gebeid liggen mijnen.

Code oranje: alleen noodzakelijke reizen

In de zogenaamde oranje gebieden kan de Nederlandse ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als er problemen ontstaan tijdens uw reis en u hulp nodig heeft. Voor reizigers die naast de Nederlandse nationaliteit ook de Iraanse nationaliteit hebben geldt dit in het bijzonder.

De Nederlandse ambassade ontvangt geen informatie van de Iraanse overheid als er problemen zijn met Nederlandse reizigers zoals bijvoorbeeld bij een arrestatie.

De Iraanse overheid staat de Nederlandse ambassade niet toe om consulaire hulp te verlenen aan de Nederlandse reizigers.

Terrorisme

Er kunnen in Iran aanslagen voorkomen op militaire parades of andere militaire doelen. Ook kunnen er aanslagen voorkomen rondom gebouwen van de overheid.

Wees alert wanneer u zich in grote steden zoals de hoofdstad Teheran bevindt. Volg altijd de aanwijzingen van de politie op.

Criminaliteit

Diefstal door jongeren
Draag altijd uw geld, creditcard en ander waardevolle spullen op uw lichaam. In Iran komen zakkenrollers voor. Dit wordt overwegend gedaan door jongeren. Deze jongeren rijden vaak op een motor en proberen dan uw tas af te pakken.

Diefstal door nepagenten
Wees alert op nepagenten. Doe het volgende wanneer een politieagent u aanhoudt:

  • Lever uw paspoort en/of geld niet in.
  • Vraag altijd naar zijn identiteitsbewijs.
  • Stap niet in de auto van de politieagent.

Demonstraties

Vermijd demonstraties of andere bijeenkomsten. Vaak lopen demonstraties of bijeenkomsten uit tot geweld. Maak ook geen foto’s of video’s van demonstraties of bijeenkomsten.

Mobiel netwerk

In grote delen van Iran is de toegang tot het internet beperkt. Ondanks dat het weleens voorkomt dat sms-berichten niet aankomen is mobiel telefoonverkeer wel mogelijk. Laat tijdens uw verblijf in Iran uw naasten altijd weten hoe het met u gaat.

Natuurgeweld

Er kunnen door hevige regenval overstromingen en wateroverlast ontstaan. In heel Iran komen ook regelmatig aardbevingen voor. De laatste aardbeving was op 23 februari 2020 in de buurt va de stad Khoy (een aardbeving van 6.0 op de schaal van Richter).

Wij raden u aan om de berichtgeving in de media te volgen en de situatie in de gaten te houden. 

Noodsituatie

Bent u in Iran en is er een noodsituatie? Laat uw naasten weten hoe het met u gaat en volg altijd de aanwijzingen van de Iraanse overheid op. Neem contact met uw reisverzekering en/of de Nederlandse ambassade. 

Hoe blijf ik op de hoogte wanneer de veiligheidssituatie in Iran verandert?

Laat uw reis registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u met een gerust hart op reis kan gaan. Als u eenvoudig en snel zowel uw visumaanvraag als uw reisregistratie wilt regelen kunt u dit tijdens het invullen van het aanvraagformulier voor een visum voor Iran aangeven onder het kopje Ambassaderegistratie. Wanneer uw reisgegevens bekend zijn bij het ministerie zult u, mocht de veiligheidssituatie tijdens uw verblijf in Iran veranderen, per e-mail of sms worden geïnformeerd.

Verkeersveiligheid in Iran

Verkeer op de weg
Het verkeer in Iran is erg chaotisch. Het lijkt er vaak op dat er geen verkeersregels zijn. Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran erg hoog. Het wordt sterk afgeraden om zelf in Iran auto te rijden. Rijdt u toch zelf? Wees dan alert in het verkeer. Raakt u bij een verkeeresongeval betrokken, wacht dan altijd op de politie.

Ook als voetganger moet u alert zijn in het verkeer. Automobilisten, bus- en vrachtwagenchauffeurs en motorrijders stoppen bijna nooit bij een zebrapad.

Vertrekt u van de ene bestemming naar een volgende bestemming, vraag dan van tevoren bij uw verblijfsadres na of de weg er naartoe veilig is.

Controleposten
Soms zijn er controleposten van de Iraanse overheid op de weg. Laat bij een controle uw rijbewijs, identiteitsbewijs en autopapieren zien en ga niet in discussie met de politieagenten.

Binnenlandse vluchten
In Iran is het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten erg hoog. Oorzaak hiervan is dat de meeste vliegtuigen slecht onderhouden en erg oud zijn.

Lokale hulpdiensten

Heeft u in Iran direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 110
  • Ambulance: 115
  • Brandweer: 125

Laatste tips

Geld pinnen niet mogelijk
Zorg er altijd voor dat u voldoende contante euro’s bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran. Euro’s zijn om te willen in Iraanse Rial (IRR). Doordat buitenlandse valuta schaars zijn schommelen de wisselkoersen sterk. Als gevolg hiervan worden wisselkoersen regelmatig gesloten, maar op het vliegveld is het wisselen van geld meestal mogelijk.

Houd er rekening mee dat u met een Nederlandse bankpas in Iran geen geld kunt opnemen. Dit komt omdat Iran door buitenlandse sancties uitgesloten is van het internationaal bankverkeer. Betalen met creditcard is ook niet mogelijk.

Officiële hotels
Toeristen en reizigers moeten in officiële hotels, guesthouses of Bed & Breakfasts verblijven. 'Couch surfing' is verboden in Iran. U kunt in uw visumaanvraag aangeven dat u bij familie of bekenden zal logeren.

Rechtssysteem
Het rechtssysteem in Iran is gebaseerd op de Islamitische wetgeving. Deze regels kunnen verwarrend zijn. Voor westers begrippen zijn de straffen van de rechter bijzonder streng. Ook komt in Iran de doodstraf vaak voor, bijvoorbeeld in geval van moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, het afvallen van het Islamitische geloof en voor andere daden die tegen de Islam ingaan.

Kledingvoorschriften
Voor vrouwen en meisjes van negen jaar of ouder gelden er dwingende kledingvoorschriften. Vrouwen en meisjes moeten vanaf hun negende jaar hun hoofd bedekken met een hoofddoek en met kleding hun lichaamsvormen verbergen. Draag bij voorkeur broeken met daar overheen een jas of mantel die ruim valt. Die moet zeker tot over de billen vallen. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Draag daarom geen rokken en jurken die kort zijn en ook geen kleding met korte mouwen. Open schoenen worden eveneens niet toegestaan, dus zorg dat u dichte schoenen draagt.

Voor mannen en jongens zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.

Niet voldoen aan de kledingvoorschriften kan leiden tot een waarschuwing of zelfs een korte gevangenisstraf. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is er minder controle op kledingvoorschriften, maar wij adviseren u om ook daar deze kledingvoorschriften op te volgen. 

Foto’s en video’s
Op veel plaatsen is het verboden om foto’s en/of video’s te maken. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Vaak mogen bij toeristische trekpleisters wel foto’s en/of video’s gemaakt worden, maar wees ook hier voorzichtig mee en ga er niet zomaar vanuit.

Internet en social media
In Iran is vindt internetcensuur plaats. Vele social mediale kanalen, zoals Facebook, Instagram, Twitter en Youtube, zijn geblokkeerd. De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet en deze controle is zeer nauwkeurig.

Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de overheid van Iran u:

  • confronteren met de inhoud van uw persoonlijke sociale media-pagina’s;
  • dwingen om uw wachtwoord van uw sociale media-account(s) te geven.

Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft en denk na of u risico loopt. Dit geldt ook voor journalisten en wetenschappers die het land willen bezoeken.

Homoseksualiteit
Homoseksuele handelingen zijn in Iran strafbaar. Hierop staat de doodstraf.

Nederlanders met een Iraanse nationaliteit
In Nederland is het mogelijk om in het bezit te zijn van een tweede nationaliteit. Volgens de wet in Iran is dit niet mogelijk. Een Iraniër die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, heeft voor de Iraanse wet enkel de Iraanse nationaliteit.

Bent u een Nederlandse reiziger en heeft u ook de Iraanse nationaliteit, houd dan rekening met het volgende:

  • u heeft een Iraans paspoort nodig om Iran in en uit te reizen;
  • de Nederlandse ambassade ontvangt geen informatie van de Iraanse autoriteiten wanneer er zich problemen voordoen (bijvoorbeeld wanneer u gearresteerd wordt);
  • de Iraanse autoriteiten staan de Nederlandse ambassade niet toe dat zij consulaire hulp verlenen aan Nederlandrs met de Iraanse nationaliteit.

Nederlandse vrouw getrouwd met een Iraanse man
Bent u als Nederlandse vrouw getrouwd met een Iraanse man, houd er dan rekening mee dat uw kinderen uit dit huwelijk vanaf de geboorte de Iraanse nationaliteit bezitten. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden. Zo legt de Iraanse wet het ouderlijk gezag vanaf zevenjarige leeftijd exclusief neer bij de vader. Als de vader komt te overlijden, komt dit gezag bij de grootvader. Tot de leeftijd van zeven jaar kunnen de kinderen bij de moeder blijven, als de moeder met hen in Iran verblijft.