Reisadvies Ivoorkust

Reisadvies Ivoorkust

In dit reisadvies vindt u belangrijke informatie om optimaal voorbereid te zijn op uw reis naar Ivoorkust. Het is bijvoorbeeld handig om op de hoogte te zijn van geschreven en ongeschreven regels van een ander land. Deze regels kunnen namelijk erg afwijken van wat u misschien gewend bent. Ook leest u over de ontwikkelingen rondom de coronauitbraak en de maatregelen die het land treft om dit te vermijden.

Reisadvies m.b.t. de maatregelen van Ivoorkust in de strijd tegen het coronavirus

Belangrijke update 17-06-2020

Voor veel landen is een code oranje afgegeven, wat inhoudt dat u alleen nog een reis kunt maken in geval van nood. Allemaal om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ivoorkust is hier geen uitzondering op. Neem daarom contact op met uw reisorganisatie/vervoersmaatschappij over uw reisopties.

Welke maatregelen tegen het COVID-19 virus worden door Ivoorkust getroffen?

Zowel Ivorianen als buitenlanders die in het land worden toegelaten worden verplicht tot een 14 daagse quarantaine in door de overheid aangewezen centra. Momenteel worden als gevolg van de corona pandemie enkel mensen met een verblijfsvergunning in het land toegelaten.

Kan ik een visumaanvraag indienen?

Eén van de coronamaatregelen die door Ivoorkust zijn genomen is dat het land tijdelijk geen visumaanvragen in behandeling neemt. Wanneer zij weer aanvragen in behandeling nemen zijn wij u graag van dienst. U kunt natuurlijk alvast uw visumaanvraag voor Ivoorkust bij ons indienen. Wij vragen u echter wel rekening te houden met de maatregelen omtrent het virus en bij het invullen van uw vertrekdatum een datum wat verder in de toekomst te kiezen.

Hebben wij al een aanvraag voor een visum voor u ingediend bij de overheid en kunt u door de maatregelen tegen het coronavirus uw reis niet meer maken? Helaas kunnen wij u in dit geval geen restitutie voor uw visumaanvraag bieden. Ook kan voor reeds uitgegeven visums geen geld teruggestort worden.

Heeft u wel een aanvraag ingediend bij ons, maar hebben wij deze nog niet doorgezet naar de overheid van Ivoorkust én wilt u graag annuleren, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Gaat er nog vliegverkeer naar Ivoorkust?

Het aantal vluchten naar Ivoorkust is zeer teruggelopen, neem voor meer informatie over beschikbare en geplande vluchten contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Houdt u er rekening mee dat steeds meer landen aanvullende maatregelen nemen wanneer de grenzen weer opengaan. U zult dus wellicht op het moment van uw reis te maken krijgen met extra eisen en maatregelen voor u op reis kunt.

Ambassaderegistratie

De rijksoverheid adviseert Nederlanders in het buitenland zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Met het oog op de recente coronacrisis is dit iets wat wij onze klanten altijd aanraden. Wanneer u uw reis registreert bij de ambassade wordt u op de hoogte gebracht wanneer bijvoorbeeld de veiligheidssituatie van het land veranderd.

Tijdens het indienen van een visumaanvraag kunt u er in het aanmeldformulier voor kiezen dat wij uw registratie regelen. Dit doet u door het selectievakje onder het kopje Ambassaderegistratie aan te vinken.

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
  • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.
  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.

Algemeen reisadvies voor Ivoorkust

Wegverkeer

De wegen in Ivoorkust zijn slecht onderhouden en slecht verlicht, dit maakt de wegen gevaarlijk waardoor ongelukken kunnen ontstaan. Zeker in het regenseizoen van mei tot november kunnen de wegen onbegaanbaar worden. In de stad Abidjan zijn de wegen beter onderhouden.

Taxi’s

Wees op uw hoede wanneer u gebruik wilt gaan maken van een taxi, zeker in het donker. Maak bij voorkeur gebruik van geregistreerde taxi’s of gebruik taxi-apps. Bij het aanhouden van een onbekende taxi is betrouwbaarheid niet gegarandeerd.

Gewapende bendes op de weg

Wees alert op de wegen van Ivoorkust er zijn namelijk gewapende bendes actief die mensen geld afpersen. Ze doen dit bijvoorbeeld door u de weg te versperren. Dit gebeurt voornamelijk in de stad Bouaké.

Vaccinaties

Zorg ervoor dat u voor vertrek bent ingeënt tegen gele koorts. U dient ook uw vaccinatieboekje mee te nemen. Houd deze binnen handbereik omdat deze gecontroleerd wordt bij aankomst op de luchthaven. De toegang tot Ivoorkust wordt ingetrokken van personen die geen vaccinatiebewijs kunnen tonen wanneer daar naar gevraagd wordt.

Vindbaar in het buitenland

U kunt bij het invullen van uw aanvraagformulier ervoor kiezen dat wij uw registratie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgen. Zo bent u bij onveilige situaties beter vindbaar in Ivoorkust. U ontvangt ook een e-mail wanneer het reisadvies voor Ivoorkust gewijzigd is of een sms-bericht indien het land in crisis verkeert.

Noodnummers

Bevindt u zich in een noodsituatie in Ivoorkust? Bel dan een van de volgende lokale noodnummers:

Ambulance: 185
Brandweer: 180
Politie: 111, 170

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon zodat u direct kan handelen in geval van nood. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten wanneer zich een noodsituatie voordoet.

Seksuele geaardheid

Homoseksualiteit wordt over het algemeen niet geaccepteerd, dit geldt ook voor buitenlanders.

Zeestromingen

Pas op wanneer u gaat zwemmen in de zee bij Ivoorkust. Sterke stromingen zorgen jaarlijks voor veel drenkelingen.

Foto’s

U kunt al worden aangehouden door de politie wanneer u zonder toestemming opnames maakt. Het is daarom belangrijk dat u geen foto’s maakt van de volgende voorwerpen: overheidsgebouwen, militaire objecten, controleposten, het vliegveld en bruggen. Ook is het niet verstandig om foto’s te maken van de politie en het leger.

Digitale fraudering

Ga niet in op telefonische geldverzoeken, dit kan ook via e-mail zijn. Meestal gaat het over de volgende onderwerpen: loterijen, sociale media, online dating, erfenissen of bankovermakingen. Wees dus alert wanneer u deze onderwerpen voorbij ziet komen.