Reisadvies Mongolië

Reisadvies Mongolië

Belangrijke update (29-04-20)

Ook voor Mongolië geldt code oranje, wat inhoudt dat u alleen naar het land kan reizen indien dit noodzakelijk is. De grens met Rusland zit dicht voor trein- & wegverkeer en ook zijn alle vluchten geannuleerd. Verder zijn uitgaansgelegenheden dicht en publieke evenementen zijn afgelast. Wanneer u toch publieke gelegenheden bezoekt, bent u verplicht een mondkapje te dragen en zal uw temperatuur opgemeten worden.

Hoe lang blijven deze maatregelen van kracht?

Het reisadvies dat de EU-landen gezamenlijk hebben opgesteld blijft blijven tot 6 april 2020 van kracht. Daarna wordt er gekeken of de maatregelen nog in stand gehouden worden of dat deze versoepeld kunnen worden.

Kan ik nog terugkeren naar huis?

Indien u op het moment in het buitenland bent, wordt u aangeraden gebruik te maken van de reismogelijkheden om naar huis te gaan. Als u besluit te blijven en het land gaat in ‘lockdown’ kunt u mogelijk voor lange tijd vast komen te zitten in ditt land.

Bent u gestrand in het buitenland?

Tot 8 april 2020 konden Nederlanders die vast zaten in het buitenland zich registren op de website van Bijzondere Bijstand Buitenland. Wanneer u nog op zoek bent naar mogelijkheden om het buitenland te verlaten, neemt u dan contact op met het telefoonnummer: +31 247 247 247. Het callcenter helpt u graag en is 24 uur per dag bereikbaar. 

Grensposten

Als buitenlandse reiziger mag u alleen naar een grenspost reizen met een vergunning van de State Frontier Guard Authority. Door de huidige situatie zijn er maar een beperkt aantal van deze grenzen open. De grenzen die naar China leiden zijn voor onbepaalde tijd gesloten. De grens met Rusland zit ook dicht voor trein- en wegverkeer. Bij de grensposten worden ook medische controles uitgevoerd. Volg de instructies van de douane ter plaatse op.

Wat u zelf kunt doen tegen Corona

Blijf op 1,5 meter afstand van anderen. Ga alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Hoest en nies in uw elleboog of papieren zakdoek. Gebruik papieren zakdoeken die u na afloop weggooit en was daarna uw handen. Kom niet met ongewassen handen in aanraking met uw slijmvliezen. Bij koorts en een luchtweginfectie is het raadzaam direct een dokter in te lichten. De medische voorzieningen zijn beperkt in Mongolië.

Vast in het buitenland en uw medicatie raakt op?

Neem dan contact op met uw eigen huisarts en vraag om een medische verklaring. Hiermee kunt u naar een lokale apotheek voor nieuwe medicatie.

Is het reizen binnen Schengenlanden nog toegestaan?

De Schengenlanden zijn alle landen binnen de Europese Unie. Stel u wilt van Nederland naar België of Duitsland per auto reizen, dan wordt dit ook afgeraden. Blijf in de plaats waar u woont en ga niet onnodig naar buiten.

Kan ik nog een visum aanvragen?

U kunt via onze website een visum voor Mongolië aanvragen via het online aanvraagformulier. Houd bij het plannen van uw reis rekening met de corona maatregelen. Situaties kunnen snel veranderen en nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten. Op reeds verkregen visums staat altijd een verloop datum. Tot die datum kunt u gebruik maken van het visum. Wilt u uw aanvraag annuleren? Neemt u dan zo spoedig mogelijk telefonisch of per mail contact met ons op. Wanneer een visum reeds is uitgegeven of wanneer de aanvraag al ter beoordeling bij de overheid ligt, kunnen wij geen het betaalde bedrag voor uw visum niet meer restitueren.

Heeft u hulp van de ambassade nodig?

Er is geen Nederlandse ambassade in Mongolië. U kunt in dit geval het beste contact opnemen met de Chinese ambassade in Peking.

Advies voor rondreizen in Mongolië

Mongolië is een groot land, er is geen uitgebreid wegennet en het is er dunbevolkt. Reis niet alleen ga minimaal met zijn tweeën op pad. Ga altijd met twee auto’s op pad, voor het geval één van de auto’s ermee stopt. Navigatieapparatuur werkt niet in alle gebieden optimaal, neem dus ook een kaart mee. Er zijn gebieden waar u geen bereik zult hebben met uw mobiele telefoon.

Misdaad

Er zijn gewelddadige overvallen en berovingen op straat in Mongolië. Voornamelijk in de hoofdstad Ulaanbaatar zijn er op drukke plekken zakkenrollers actief. Volg daarom de volgende voorzorgsmaatregelen op:

  • Ga niet alleen op pad in de avond;
  • Reis niet alleen per taxi en maak alleen gebruik van officiële taxi’s;
  • Draag belangrijke documenten en geld op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptas;
  • Laat geen contant geld of sieraden zien, sieraden kunt u beter thuis laten;
  • Als u slachtoffer word van een overval of beroving, geef dan uw spullen af en doe wat de dader van u vraagt;
  • Belangrijke documenten die u niet direct nodig heeft, zoals vliegtickets, kunt u het beste op een veilige plek achterlaten en niet overal mee naar toe nemen ter verkoming van verlies of diefstal.

Natuurgeweld

Als u naar het westen van Mongolië wilt reizen, laat u dan informeren. In dit gebied komen zware aardbevingen voor. In geval van een aardbeving kunt u het beste onder een tafel gaan zitten, met uw armen uw hoofd beschermen en uit de buurt blijven van ramen. Als u buiten bent kunt u het beste op een open plek gaan staan uit de buurt van gebouwen. Na een aardbeving kunnen er nog naschokken volgen. Aardbevingen ontstaan wanneer aardplaten over of tegen elkaar aanschuiven waardoor de aarde begint te beven.

Noodsituatie

In geval van nood, breng uw familie en vrienden op de hoogte. Houd contact met de reisorganisatie waarmee u gekomen bent. De ambassade is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op het volgende nummer +31 247 247 247 of neem contact op via het twitter account van de ambassade.

Noodnummers

  • Algemeen alarmnummer: 102
  • Ambulance: 103
  • Brandweer: 101

Zet deze nummers voor vertrek in uw telefoon, zodat u snel kunt handelen in geval van nood. Het ambulance nummer wordt vaak niet beantwoord, probeer in dit geval contact op te nemen met het algemene alarmnummer.

Tot slot nog wat tips

Drugs
Als u in het bezit bent van drugs, kan er al voor bezit van een kleine hoeveelheid een lange gevangenisstraf opgelegd worden. Neem daarom geen drugs mee gedurende uw reis.

Fotograferen
Het is een stafbaar feit om foto’s te maken van militairen, militaire installaties, het leger of de politie. Blijf op een afstand. Als u een foto wilt maken van een boeddhistisch klooster, vraag dan van te voren toestemming. 

Seksuele geaardheid
Houd rekening met hoe u zich presenteert en uit in het openbaar. Homoseksuele geaardheid wordt niet algemeen geaccepteerd.

Kleding
Het wordt als onbeleefd ervaart wanneer u in een korte broek of een shirt met korte mouwen rondloopt. Houd daar rekening mee.