Reisadvies Oman

Belangrijk (laatste update 25-03-2020)

Corona Oman

I.v.m. het Corona virus staat Oman geen reizigers meer toe het land in te reizen. Alleen mensen van nationaliteit mogen het land nog terug inreizen, verder zijn de grenzen gesloten. Bent u nog in het land? Als het nog mogelijk is zo spoedig mogelijk terug reizen, wij zijn niet op de hoogte hoe lang een eventuele lockdown kan gaan duren. Is dit niet meer mogelijk houd het nieuws dan in de gaten en volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Wees alert en vermijd protesten. Snuit uw neus in papieren zakdoeken die u na gebruik weggooit, was regelmatig uw handen, blijf op anderhalve meter afstand van anderen. Heeft u koorts en een luchtweginfectie raadpleeg dan zo spoedig mogelijk een arts.

Gevaren op zee

De commerciële en particulieren vaartuigen lopen gevaar gekaapt te worden door piraten. Deze zijn actief in de Arabische zeeën voor de kust van Oman. Het word daarom ook nadrukkelijk afgeraden om via water te reizen.

Natuurrampen

Er kunnen cyclonen voorkomen in Oman. Deze cyclonen laten een pad van verwoesting achter en zijn in staat om serieuze schade aan te richten. Door satellieten en computermodellen zijn de stormen enkele dagen van de voren te voorspellen, echter is het pad dat de cyclonen zal afleggen niet altijd voorspelbaar.

Flash floods kunnen snel ontstaan op de steile hellingen en in nauwe valleien van Oman. Door plotselinge en intense regenval kunnen deze snel toenemende waterhoeveelheden niet door de grond worden opgenomen. Het water stijgt in rap tempo en treden al snel buiten de rivierbeddingen. Deze stromen zijn genadeloos en nemen alles mee wat ze op hun pad tegenkomen met vaak dodelijke afloop. Betreed geen droge rivierbeddingen en let op waarschuwingsborden.

Woestijn Oman reisadvies

Visum voor Oman

Het is belangrijk om voor uw vertrek naar Oman een visum aan te vragen. Een visum voor Oman is verplicht als u het land wilt betreden.

Noodsituatie

Verkeerd u in een noodsituatie in Oman? Breng u familie en vrienden op de hoogte. Volg altijd de instructies op van lokale autoriteiten op en neem zo mogelijk contact op met uw reisorganisatie als u daarmee op reis bent. Of neem contact op met de ambassade en uw reisverzekeraar op het volgende nummer +31 247 247 247.

Verkeersveiligheid

Reis per voorkeur overdag. Niet alle wegen zijn verlicht dus een verloren drempel is niet goed zichtbaar. Hetzelfde geldt voor dieren of mensen. De wegen worden goed onderhouden in de stad en uiteraard de belangrijke hoofd wegen. Andere wegen zijn van redelijke tot matige kwaliteit. Mocht u over onverharde wegen willen rijden, de woestijn in trekken of zelfs de bergen in dan word een terreinwagen met vier wiel aandrijving aangeraden.

U kunt hoge boetes of zelfs gevangenis straf krijgen wanneer u zich niet houd aan de verkeersregels. Grensposten zijn tussen Oman en Jemen open. Er kan echter wel oponthoud van een week zijn wanneer de autoriteiten van Oman willen zien dat u het land ook weer gaat verlaten (terugvlucht). Verder moet u een verzekering hebben en kunnen aantonen dat u het verblijf en de doorreis kunt bekostigen. Ga dus goed voorbereid op reis om onnodig oponthoud te vermeiden.

Advies ambassade

Vrouwen worden aangeraden om bedekkende kleding te dragen. Houd er rekening mee dat contact tussen man en vrouw in openbaar niet word geaccepteerd. Let daarop.

Bevalt u van een kind in Oman en bent u niet gehuwd dan kan dit tot vervelende problemen lijden en oponthoud bijvoorbeeld omdat ze niet de geboorteakte willen geven. Hierdoor kan het verblijf langer duren.

Homoseksualiteit is strafbaar in Oman.

Maak absoluut geen foto’s van militairen, militaire vliegvelden/gebouwen of objecten of ambassades/overheidsgebouwen.