Reisadvies Bangladesh

Reisadvies voor reizen naar Bangladesh

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Bangladesh. Tevens vindt u hier informatie en praktische tips. Omdat op dit moment veel landen maatregelen nemen om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk te beperken besteden wij naast de algemene reisadviezen ook aandacht aan de adviezen die met deze maatregelen samenhangen. 

Reisadvies met betrekking tot de maatregelen tegen het coronavirus

Belangrijke update 18-05-2020

Vele overheden nemen maatregelen om hun bewoners te beschermen tegen het Coronavirus. Ook Bangladesh heeft een code oranje afgegeven, wat inhoudt dat u alleen naar dit land kunt reizen in geval van nood.

Huidige situatie

In Bangladesh zijn de winkels beperkt open en alleen kleine bedrijven mogen weer de werkzaamheden hervatten. De 'nationwide holidays’ zijn verlengd tot 30 mei. De inwoners worden geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Er is een avondklok die geldt van 20:00 uur tot 06:00 uur. Binnen deze uren zijn de mensen verplicht binnen te blijven. Visa on arrival worden tijdelijk niet verstrekt.

Is een visum aanvragen voor Bangladesh nog mogelijk?

Ook in deze bijzondere tijden dient u te beschikken over een visum wanneer u naar Bangladesh afreist. U kunt op elk moment uw visumaanvraag bij ons indienen. Wanneer u een visumaanvraag indient vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Ook dient u te beschikken over een medische verklaring (Engelstalig), deze mag maximaal 72 uur voor uw vertrek verkregen zijn en moet een negatieve uitslag van de test op het coronavirus hebben. Deze verklaring dient getoond te worden bij aankomst op de luchthaven in Bangladesh. N.a.v. uw verklaring worden twee dingen bepaald voor u; ten eerste of u het land mag betreden en  ten tweede of u de eerste 14 dagen in quarantaine wordt geplaatst in een lokaal ziekenhuis of dat u gedurende twee weken in zelfisolatie gaat.
Deze regels geleden voor mensen die uit een risicogebied komen waar het Coronavirus geconstateerd is.

Heeft u al een visum aangevraagd, maar door de maatregelen tegen het coronavirus geen gebruik kunnen maken van uw visum? Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Kan ik vanuit Bangladesh nog naar huis?

Het commerciële vluchtverkeer is zeer beperkt. Alleen door middel van een repatriëringsvlucht, georganiseerd door een ander land, kunnen Nederlanders Bangladesh verlaten. Alle geplande vluchten vanuit Bangladesh zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

Help! Ik ben gestrand in het buitenland, wat moet ik doen?

Als u zich momenteel in het buitenland bevindt is het misschien onmogelijk om terug te keren naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade in Den Haag. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven.

Uw gezondheid

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u doen door deze tips te volgen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie, neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Algemeen reisadvies voor Bangladesh

Gebieden met code oranje

 • Chittagong Hill Tracts
  In Chittagong Hill Tracts is het onveilig. Voornamelijk vrouwen en kinderen van de “Jummas”, een inheemse stam die in dit gebied leeft. Het word afgeraden om naar dit gebied te reizen, omdat er moorden en verkrachtingen plaatsvinden. Zonder toestemming van de autoriteiten kunt u dit gebied niet eens betreden. Mocht u toch besluiten om naar Chittagong Hill Tracts te reizen, dan moet u contact opnemen met een lokale reisagent.    
 • Grensgebied tussen Bangladesh en Myanmar
  Honderdduizenden inwoners van Myanmar zijn gevlucht naar het grensgebied met Bangladesh. Door geweld en de onveilige situatie van Myanmar hebben inwoners de keuze gemaakt om te vluchten. Het gaat voornamelijk om Rohingya’s, een ethische groepering, die naar dit grensgebied is gevlucht.   
 • Overvallen op zee
  Verschillende wateren zijn onveilig, in deze gebieden worden regelmatig boten overvallen. Vermijd deze wateren;
  - Baai van Bengalen
  - Sundarbans
  - Grote rivieren

Let op, mocht u hulp nodig hebben, de ambassade kan u weinig tot niet helpen in gebieden waar een code rood of oranje van kracht is.

Terrorisme

In heel Bangladesh is een verhoogd risico op een terroristische aanval. Er worden regelmatig verdachten aangehouden waarbij bommateriaal aangetroffen wordt. Houdt u zich daarom aan een aantal voorzorgsmaatregelen als u in Bangladesh bent:

 • Bezoek geen plaatsen waar veel mensen samenkomen. Blijf uit de buurt van protesten, regeringskantoren en kantoren van politieke partijen.
 • Wees op uw hoede wanneer u in de buurt bent bij politieposten en militaire posten.
 • Reis zo veel mogelijk per auto, houd ramen en deuren te allen tijde gesloten. Varieer ook de tijden en routes die u neemt.
 • Overleg met uw contactpersoon/touroperator of u aanvullende voorzorgsmaatregelen moet treffen wanneer u gaat reizen in Bangladesh.

Criminaliteit

U kunt in Bangladesh slachtoffer worden van een beroving. Dit komt vaak voor in het openbaar vervoer. Niet alleen in treinen maar ook in fietstaxi’s, dus wees alert. Ook worden soms (niet-westerse) kinderen of zakenmensen ontvoerd. Tegen betaling van losgeld worden de mensen vaak weer vrijgelaten.

Let bij een bezoek aan Bangladesh op een aantal punten;

 • Laat uw (dure onvervangbare) sieraden en horloge thuis i.v.m. verlies of diefstal;
 • Bewaak uw bagage, laat deze niet onbemand achter;
 • Blijf na zonsondergang binnen;
 • Reis alleen met taxi’s, vermijd fietstaxi’s;
 • Bestel een taxi via uw hotel, zij weten welke taxi’s betrouwbaar zijn;
 • U kunt het beste niet met het openbaar vervoer reizen, dit wordt zeker afgeraden na zonsondergang. Wees alert wanneer u toch met het openbaar vervoer reist;
 • Draag waardevolle spullen, zoals geld, pinpas en creditcard, onopvallend op uw lichaam;
 • Blijf uit de buurt van sloppenwijken;
 • Bewaar uw reispapieren en paspoort in een afgesloten kluis of andere veilige plek;
 • Wees op uw hoede wanneer u overdag over straat gaat, de meeste overvallen en diefstallen vinden overdag plaats;
 • Bij een overval of beroving kunt u het beste uw bezittingen afgeven en geen weerstand bieden, dit lijdt tot meer geweld.

Demonstraties

‘Hartals’ zijn zogenoemde demonstratie acties in Bangladesh. Deze demonstraties duren vaak 24 uur. De ‘hartals’ zijn vaak gewelddadig, waarbij er voertuigen in brand worden gestoken en met explosieven wordt gegooid. Daarom is het verstandig om deze demonstraties te vermijden voor uw eigen veiligheid. Mocht u toch onverhoopt in een protest terechtkomen, volg dan altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Luchtvervuiling

In de winter neemt de luchtvervuiling in Bangladesh toe, voornamelijk in grote steden zoals de hoofdstad Dhaka. Reist u binnen de periode van november tot en met februari naar Bangladesh en heeft u luchtwegklachten of reist u met jonge kinderen? Dan wordt het aangeraden om voor vertrek contact op te nemen met uw dokter over mogelijke voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen.

Natuurrampen

Van maart tot en met november komen er tropische stormen en tornado’s voor in Bangladesh. In deze periode komen ook vaak overstromingen voor. Door deze natuurrampen worden wegen vaak onbegaanbaar en kan bij een noodgeval medische hulp traag op gang komen. Sluit voor vertrek altijd een goede reisverzekering af. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw verzekeraar voldoende (medische) dekking biedt in Bangladesh.

Reist u binnen de periode van maart tot en met november? Houd dan de berichten in de media in de gaten en laat u informeren door de weerberichten te volgen.

Ook komen er regelmatig aardschokken voor in Bangladesh.

Verkeer

In Bangladesh komen veel verkeersongevallen voor. Dit is het gevolg van de chaos op de wegen en het gevaarlijke rijgedrag van de weggebruikers. Als u per auto gaat reizen, reserveer dan via uw hotel een betrouwbare chauffeur. Blijf na zonsondergang binnen de grote steden en reis niet naar afgelegen plaatsen.

Bent u van plan om gebruik te maken van het openbaar vervoer? Helaas wordt dit afgeraden. Bussen en boten zijn vaak slecht onderhouden en daardoor onbetrouwbaar. Vaak is het openbaar vervoer overvol. Er komen eveneens regelmatig scheepsrampen voor waar veel mensen om het leven komen.

Noodnummers

U kunt de lokale hulpdiensten bereiken via de volgende (lokale) telefoonnummers, mocht u directe hulp van de nooddiensten nodig hebben:

 • Algemeen alarmnummer: 999
 • Ambulance United Hospital (alleen in Dhaka): 0191 400 1234

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon, zo kunt u direct handelen in geval van nood. Laat voorafgaand aan uw reis uw persoonlijke gegevens achter bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo bent u bij onveilige situaties beter vindbaar. In het aanvraagformulier kunt u onder het kopje Ambassaderegistratie aangeven of u wilt dat wij uw reis aanmelden bij de Nederlandse overheid. Wanneer u geregistreerd staat ontvangt u een e-mail wanneer het reisadvies voor Bangladesh gewijzigd is of een sms-bericht indien het land in crisis verkeert.

Houd contact met uw touroperator wanneer u een georganiseerde reis maakt en in een noodsituatie verkeert en breng ook uw familie en vrienden op de hoogte van uw situatie.

Voor uw vertrek nog een aantal tips

Zorg dat u voorafgaand aan uw bezoek goed op de hoogte bent van de wetgeving van het betreffende land. Een aantal veel voorkomende wetten en regels in Bangladesh zijn:

 • Social media kan tijdelijk geblokkeerd worden, dit kan gebeuren wanneer politieke spanningen oplopen.
 • Homoseksualiteit wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Bangladesh, uitingen hiervan kunnen strafbaar zijn. Transgenders worden formeel erkend. Houd dit in gedachten met hoe u zich uit en presenteert.

Visum Bangladesh