Reisadvies Burkina Faso

Reisadvies Burkina Faso

Belangrijke update (07-04-20)

Het Corona virus / COVID-19 heeft Burkina Faso bereikt. Er geldt in het land code oranje. Dit houdt in dat u alleen naar Burkina Faso mag reizen, wanneer dit strikt noodzakelijk is. Vanaf 22 maart 2020 is Burkina Faso gesloten voor commerciële vluchten en zijn de grensovergangen dicht. Deze maatregel blijft nog minimaal enkele weken van kracht. Er is ook een avond klok ingesteld van 19:00 tot 05:00 uur, tussen deze uren mag u niet naar buiten en dient u binnen te blijven. Bijeenkomsten boven de 50 personen zijn verboden.

Uw gezondheid

Neem direct contact op met een dokter, wanneer u koorts en/of een luchtweginfectie krijgt. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen. Ga alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Hoest en nies in uw elleboog of papieren zakdoek. Gebruik papieren zakdoeken die u na afloop weggooit en was daarna uw handen. Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen. De medische voorzieningen zijn beperkt in Burkina Faso.

Bent u in Burkina Faso gestrand?

Neemt u dan direct contact op met de ambassade van Burkina Faso. De ambassade en luchtvaartmaatschappijen werken samen om mensen die gestrand zijn in het buitenland door de Corona crisis veilig thuis te krijgen. Dit is echter geen garantie dat er op korte termijn een terugvlucht voor u geregeld kan worden. Op 21 maart 2020 vond de laatste commerciële vlucht om mensen op te halen uit Burkina Faso plaats. Hierna zijn alle grenzen gesloten.

Visum aanvragen

Via onze website kunt u een visum voor Burkina Faso aanvragen. Houd wel rekening met uw vertrekdatum in verband met het Coronavirus. Op het visum staat een verloop datum, tot deze datum kunt u gebruik maken van het visum. Restitutie is niet mogelijk voor een visum dat al is uitgegeven of wanneer uw aanvraag al ter beoordeling bij de ambassade ligt.

Kompas wereldkaart reizen Burkina Faso

 

Risico gebieden & persoonlijke veiligheid

Voor Burkina Faso geldt code oranje met in sommige gebieden code rood in verband met veiligheidsrisico's. Dit was al van kracht voor de uitbraak van het Covid-19 virus. Code oranje (alleen noodzakelijk reizen) en code rood (sterk afgeraden hier naartoe te reizen) zijn in de volgende gebieden van kracht:

Code rood

  • De steden in het noorden Tansila-Nouna-Tougan-Ouahigouya-Tikaré-Kaya-Bogande;
  • De steden in het oosten Bogande-Fada Ngourma en Sanga;
  • De grensstreken bij buurlanden Mali, Niger, Benin en Togo.

Het leger is in bovenstaande gebieden regelmatig actief en treed op tegen de criminelen en terroristische groeperingen die zich hier bevinden. Toch vinden er in deze gebieden aanslagen en gijzelingen plaats of worden mensen ontvoerd.

Code oranje

Op de rode gebieden na, geldt voor heel Burkina Faso code oranje. Het is daarom belangrijk om na te gaan of uw bezoek aan Burkina Faso noodzakelijk is. Buiten de grote steden is het risico op zware misdrijven zoals ontvoering groter. Vermijd grote groepen mensen en blijf alert. In de gebieden die code rood en oranje afgeven kan de ambassade u moeilijk of helemaal niet helpen wanneer u in de problemen komt.

Aanslagen

Er worden aanslagen gepleegd in Burkina Faso. Deze aanslagen komen voornamelijk voor in het westelijk, noordelijk, centraal, oostelijk en zuidoostelijk deel van Burkina Faso. De kans op een aanslag is het grootst op drukke plaatsen waar veel buitenlanders komen. Ook plekken die direct bereikbaar zijn via de openbare wegen vormen vaak een doelwit. De afgelopen jaren hebben in Burkina Faso de volgende aanslagen plaatsgevonden:

  • Januari 2016: een aanslag op het hotel Splendide in het centrum waar veel doden bij vielen.
  • Augustus 2017: een aanslag vond plaats in het restaurant Aziz Istanbul in het centrum van Ouagadougou.
  • Maart 2018: terroristische aanslag vond plaats p de Franse ambassade en op het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Ouagadougou.
  • September 2018: In Burkina Faso werden meer dan 5 buitenlanders ontvoerd.
  • April 2019: Twee buitenlanders werden ontvoert in het grensgebied van Benin met Burkina Faso.

Crimineel gedrag

Er kunnen berovingen en gewapende overvallen voorkomen die gewelddadig kunnen zijn. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen die u kunt treffen. Deze maatregelen zijn als volgt:

  • Blijf na zonsondergang binnen, reis ook niet verder;
  • Wees alert voor overvallers op de hoofdwegen;
  • Overdag komen de meeste overvallen voor, wees op uw hoede;
  • Ga niet naar sloppenwijken;
  • Let op uw bezittingen, leg bijvoorbeeld niet uw rugzak gedachteloos neer;
  • Draag waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam;
  • Laat sieraden thuis i.v.m. verlies of diefstal;
  • Bied geen weerstand bij een beroving of overval, dit lijdt tot meer geweld, sta uw bezittingen af.

Protesten

Blijf op de hoogte van mogelijke protesten op social media, het nieuws of vraag het aan de medewerkers van het hotel waar u verblijft. Blijf uit de buurt van protesten en plekken waar veel mensen samen komen.

Verkeer

In Burkina Faso vallen veel doden in het verkeer. De voertuigen en wegen zijn vaak slecht onderhouden. Reis niet alleen en reis niet na zonsondergang (er is vaak geen verlichting langs de wegen). Reis enkel overdag op de doorgaande wegen. Protesten kunnen gewelddadig eindigen.

Noodnummers

Sla de volgende telefoonnummers op in uw mobiele telefoon, zodat u in geval van nood direct kunt bellen:

Algemeen noodnummer: 17
Ambulance: 78 87 75 49
Brandweer: 18

Ambassade

Ondervindt u problemen gedurende uw verblijf in het buitenland. Neemt u dan contact op met het volgende telefoonnummer +31 247247247 of leg contact via twitter @247BZ. In Burkina Faso bevindt zich geen Nederlandse ambassade. In geval van nood kunt u contact opnemen met het honorair consulaat in Ouagadougou.

Visum Burkina Faso