Reisadvies Kenia & corona

Reisadvies Kenia en corona

Bent u van plan om af te reizen naar Kenia? Hou dan rekening met het reisadvies Kenia. De Covid-19 pandemie heeft namelijk veel invloed op onze reismogelijkheden. Dit geldt ook voor reizen naar Kenia waar het virus ook nog steeds aanwezig is. Allereerst wordt het aangeraden alleen naar het land af te reizen als dit strikt noodzakelijk is.

Het is niet meer mogelijk om een visum aan te vragen bij aankomst op het vliegveld in Kenia. U moet een visum voorafgaand aan uw reis naar Kenia online aanvragen. Daarnaast moet u bij het inreizen van Kenia een negatieve uitslag van een Covid-19 PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 4 dagen. Bovendien moet uw temperatuur bij aankomst lager zijn dan 37.5℃. Voor vertrek dient u het Travelers Health Surveillance Form in te vullen. De QR code die u vervolgens krijgt moet u laten zien bij aankomst in Kenia. Dit kan via uw telefoon.

Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kan ik momenteel naar Kenia reizen?

Het is mogelijk om naar Kenia te reizen. Wel wordt dringend verzocht om dit alleen te doen indien noodzakelijk. U komt alleen het land binnen wanneer u een geldig visum heeft en kunt aantonen dat u het coronavirus niet heeft opgelopen met een negatieve PCR test. Bovendien moet u bij aankomst in Kenia de QR code laten zien die u heeft ontvangen na het invullen van het Travelers Health Surveillance Form.

Wat betekent code oranje/rood voor Kenia?

Er geldt code oranje voor een deel van Kenia, een ander deel heeft code rood gekregen. Code oranje betekent dat de Nederlandse overheid u afraadt naar Kenia te reizen. Noodzakelijke reizen zijn wel toegestaan. Code rood, dat voor een deel van Kenia geldt, betekent dat er zeer ernstige veiligheidsrisico’s zijn voor reizigers in dat deel van het land. Deze code heeft niet zozeer met de corona pandemie te maken, maar vanwege een hoge terroristische dreiging.  

Wat betekent code oranje/rood voor de veiligheid in Kenia?

De Nederlandse overheid hanteert kleurcodes om aan te geven of het veilig is om naar een bepaald land af te reizen. Er wordt gebruik gemaakt van de kleuren rood, oranje, geel en groen. Bij code rood wordt er afgeraden niet te reizen. Voor een deel van Kenia geldt deze code omdat daar sprake is van een hoge terroristische dreiging. Normaal gesproken is het andere gedeelte van Kenia redelijk veilig, maar daar geldt nu - onder andere vanwege de corona pandemie - code oranje. Dat betekent dat het wordt afgeraden om te reizen of alleen wanneer dit noodzakelijk is. De overheid ziet een vakantiereis niet als strikt noodzakelijk. Is er sprake van code geel? Dan is er sprake van enkele veiligheidsrisico’s waarmee reizigers rekening dienen te houden. Wanneer een land als groen wordt aangeduid zijn er geen veiligheidsrisico’s. 

Kan ik momenteel een visum voor Kenia aanvragen ?

Het is mogelijk om een visumaanvraag voor Kenia aan te vragen via E-visums.nl. Dit kan geheel online. Bent u binnenkort van plan naar Kenia af te reizen? Dan is kunt u sinds begin dit jaar niet meer uw visum bij aankomst op het vliegveld krijgen. Het is dus belangrijk dat u uw visum regelt voor vertrek. 

Wat is het reisadvies voor Kenia?

Reizen naar Kenia wordt momenteel vanwege de uitbraak van het coronavirus afgeraden. Vliegen naar Kenia is wel mogelijk, maar er gelden voorwaarden voor het bezoeken van het land. Het reisadvies van de Nederlandse overheid is momenteel code oranje en code rood. Dat betekent dat reizen wordt afgeraden, of voor een deel van Kenia alleen wordt geadviseerd indien noodzakelijk. 

Is Kenia open voor toeristen?

Ja, Kenia is momenteel open voor toeristen. Het coronavirus is in Kenia actief en daarom moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat u het land binnen mag. Zo moet u een negatieve PCR test kunnen laten zien die niet ouder is dan 4 dagen en het Travelers Health Surveillance Form invullen. Na het invullen van het formulier ontvangt u een QR code. Deze moet u via uw telefoon aan de autoriteiten kunnen tonen.

Bij aankomst dient uw lichaamstemperatuur lager te zijn dan 37.5℃. Ontwikkelt u tijdens de reis symptomen? Dan moet u en reizigers die bij u in de buurt hebben gezeten (de omringende 2 rijen) verplicht in quarantaine. Het kan dus ook gebeuren dat u verplicht in quarantaine moet als een medepassagier symptomen tijdens de reis ontwikkelt. Na aankomst in Kenia kunt u via een speciale app verzoeken van het Ministerie van Gezondheid van Kenia verzoeken ontvangen. U dient hieraan gehoor te geven en informatie te verstrekken over uw gezondheid.

In heel kenia geldt een avondklok van 22.00 tot 04.00 uur ‘s ochtends. Het bezoeken van bars en restaurants is mogelijk, maar deze gaan om 21.00 dicht.

Hoe neem ik contact op met het consulaat in Kenia?

Consulaire dienstverlening in Kenia is uitsluitend op afspraak. Maak een afspraak bij de Nederlandse ambassade in Nairobi via het telefoonnummer +254 204288000. U kunt ook een WhatsApp bericht sturen naar +316 8238 7796. In geval van nood kunt u, ook buiten kantooruren, bellen met het BZ contactcenter op telefoonnummer +31 247 247 247.

Is reizen naar Kenia verstandig?

Voor Kenia geldt momenteel code oranje en code rood. Dat houdt in dat u wordt afgeraden om naar Kenia te reizen door de Nederlandse overheid. Noodzakelijke reizen naar oranje gebied zijn wel mogelijk. Op basis van de het reisadvies van de overheid kan gesteld worden dat reizen naar Kenia op dit moment niet verstandig is. U dient rekening te houden met de beperkende maatregelen die de Keniaanse overheid neemt om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Ook Nederland heeft regels ingevoerd met betrekking tot het corona virus. U moet dus niet alleen nadenken over uw reis naar Kenia toe, maar ook over wat er allemaal moet gebeuren bij terugkeer naar Nederland.

Is een tussenstop in Kenia nog mogelijk?

Ja. Een tussenstop in Kenia is mogelijk, de vliegvelden zijn geopend. Om er zeker van te zijn dat u een tussenstop in Kenia kunt maken kunt u contact opnemen met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie. 

Is mijn visum voor Kenia nog geldig?

Wanneer u al een visum heeft aangevraagd dan kunt u zien aan de vervaldatum of deze nog geldig is. Is de vervaldatum op uw visum verstreken? Dan is uw visum niet meer geldig en dient u Kenia te verlaten. Een reeds afgegeven visum kan niet meer worden aangepast of teruggestuurd.

Heeft u een andere vraag over het reisadvies en corona in Kenia?

We kunnen ons voorstellen dat u wellicht met andere vragen zit. Er is veel onzekerheid door de uitbraak van het coronavirus en de wet- en regelgeving verandert per land continue. Is ondanks de bovenstaande informatie uw vraag nog steeds niet beantwoordt dan kun u contact opnemen met de klantenservice van E-visums.nl. Onze visumspecialisten staan altijd voor u klaar.

Disclaimer: De Covid-19 pandemie brengt veel onduidelijkheid. Wetten en regels worden dikwijls aangepast en kunnen per land verschillen. Houdt er daarom altijd rekening mee dat de door ons verstrekte informatie niet altijd actueel is. We schrijven de informatie aan de hand van betrouwbare bronnen zoals het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de door ons verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.