Reisadvies Madagaskar

Reisadvies Madagaskar

Belangrijke (laatste update 01-04-20)

Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan worden wereldwijd maatregelen genomen. Ook Madagaskar heeft code oranje afgegeven. Dit houdt in dat er wordt aangeraden enkel naar Madagaskar te reizen als dit noodzakelijk is.  Bij grensposten worden medische controles uitgevoerd door de lokale autoriteiten. Als u vanuit Nederland komt, wordt u bij aankomst 14 dagen in quarantaine geplaatst, ook als u geen symptomen heeft. Tot 20 april 2020 is het vliegverkeer naar Madagaskar stilgelegd. Na deze datum wordt er beslist of de maatregel nog langer van kracht blijft of niet.

Uw gezondheid

Was regelmatig uw handen met zeep. Snuit uw neus in papieren zakdoeken en gooit u deze vervolgens weg. Schud geen handen, houd 1,5 meter afstand van anderen. Nies/hoest in uw elleboog. Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen. Ga niet onnodig naar buiten of op bezoek. Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost wanneer u last krijgt van een luchtweginfectie in combinatie met koorts.

Kan ik nog een visum aanvragen?

U kunt via onze website een visum voor Madaskar aanvragen via het online aanvraagformulier. Houd rekening bij het plannen van uw reis met de situatie rondom het Corona virus. Situaties kunnen snel veranderen en nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten. Op rees verkregen visa staat altijd een verloop datum. Tot die datum kunt u gebruik maken van het visum

Kan ik mijn visum nog annuleren en ontvang ik restitutie?

In sommige gevallen is het mogelijk uw aanvraag voor een Madagaskar visum te annuleren. Neemt u dan zo spoedig mogelijk telefonisch of per e-mail contact op met ons team van specialisten. Wanneer uw visum reeds is uitgegeven of wanneer uw visumaanvraag reeds ter beoordeling bij de overheid ligt kunnen wij het betaalde bedrag voor uw visum helaas niet meer restitueren.

Boabab bomen Madagaskar reizen

Overvallen

In Madagaskar vinden soms gewapende overvallen plaats. Dit komt veelal voor in de volgende gebieden:

  • Zuidoosten: regio Anosy en in de stad van Betroka
  • Binnenland: Tsingy en het Bemaraha Nationale Park (vooral het centraal westelijke gedeelte)
  • Kustwateren: Hier zijn piraten die koopvaardij kapen maar ook particulieren zeiljachten

Gaat u deze gebieden bezoeken, dan wordt het afgeraden om dit in uw eentje te doen. Ga met een betrouwbare chauffeur of reisorganisatie. Vraag voor vertrek de veiligheidssituatie op bij bijvoorbeeld bij de lokale bewoners.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

De gewelddadige overvallen komen niet alleen voor in de grote steden, maar ook bij onbewoonde toeristische trekpleisters zoals stranden of op de doorgaande wegen hiernaartoe. Dit gebeurd zowel overdag als in de avonden. Ga daarom niet alleen op pad en neem een betrouwbare reisorganisatie in de arm. Houd deuren en ramen van uw voertuig dicht. Wees alert wanneer u naar buiten gaat en let op uw directe omgeving. Draag nooit meer (contant) geld met u mee dan u nodig heeft. Laat sieraden thuis, deze kunt u verliezen of kunnen gestolen worden. Als u word overvallen kom dan niet in opstand, dit lijdt tot meer geweld. Doe wat de dader van u vraagt.

Verkeerswegen

De wegen zijn slecht onderhouden en onverhard. Wegen kunnen al snel onbegaanbaar worden in het regenseizoen. Ook is er geen verlichting langs de wegen. Het wordt daarmee afgeraden na zonsondergang te reizen.

Protesten

In delen van Madagaskar en in de hoofdstad Antananarivo blijven politieke situaties nog altijd onvoorspelbaar. Mengt u zich niet in protesten, die kunnen gewelddadig worden. Wees alert op straat.

Natuurrampen

Tropische stormen/orkanen

Madagaskar heeft een zeer wisselvallige klimaten. In november tot april word het eiland geteisterd door tropische stormen met veel regen. Van december tot mei vind het orkaanseizoen plaats. Reizen in het orkaanseizoen wordt sterk afgeraden vanwege veiligheid. Gaat u in deze periodes naar Madagaskar? Laat u dan voorafgaand informeren over het gebied waar u heen reist in combinatie met de weersomstandigheden.

Noodsituatie

Breng familie en vrienden op de hoogte. Volg instructies van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw reisorganisatie en reisverzekeraar. Als u hulp nodig heeft neem dan contact op met de ambassade met dit nummer +31 247 247 247 of twitter naar @247BZ.

Alarmnummers

Ambulance en politie: 117
Brandweer: 118
Leger (gendarmerie): 119

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon, zodat u in geval van nood snel kunt handelen. Belt u met een vaste lijn dan komt de eerste 1 te vervallen.

Ambassade

De Nederlandse ambassade is 24/7 bereikbaar via +31 247 247 247 of twitter naar @247BZ. Er bevindt zich geen Nederlandse ambassade in Madagaskar. De dichtsbijzijnde ambassade bevindt zich in Dar Es Salaam in Tanzania.

Tips ambassade

Seksuele geaardheid

Over het algemeen word homoseksualiteit niet geaccepteerd in Madagaskar. Let erop hoe u zich uit en presenteert.

Souvenirs

Het is altijd leuk om een aandenken mee te nemen maar er zijn voorwerpen die u niet mee mag nemen. Denk bijvoorbeeld aan beschermde planten, dieren of voedsel. Als u fossielen of een houten beeld mee wilt nemen heeft u hier toestemming voor nodig. 

Visum Madagaskar