Vaccinaties voor Madagaskar

(Verplichte) vaccinaties voor Madagaskar

Voordat u op reis gaat moet u natuurlijk allemaal zaken regelen. Zo moet uw reis geboekt worden en uw visum aangevraagd. Maar wij raden u aan om uzelf in te lezen welke vaccinaties u mogelijk nodig heeft voorafgaand aan uw reis. Wij hebben alle informatie die u nodig heeft over de (verplichte) vaccinaties voor Madagaskar voor u op een rijtje gezet. Zorg ervoor dat u uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek regelt.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor mijn reis naar Madagaskar?

Voor Madagaskar is de gele koorts vaccinatie verplicht onder bepaalde voorwaarden. Lees dit hieronder goed door.

Gele koorts

In Madagaskar komt geen gele koorts voor. Gele koorts wordt door muggen overgebracht en kan dodelijk zijn. Let op: reist u vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Madagaskar, dan bent u verplicht om zich te laten vaccineren tegen gele koorts. Reist u via een ander land naar Madagaskar, dan raden wij aan om een medisch deskundige te vragen of u voor uw reis deze vaccinatie nodig heeft.

Zijn er nog meer vaccinaties die aanbevolen worden als ik naar Madagaskar reis?

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) beveelt reizigers de volgende vaccinaties aan wanneer men van plan is om naar Madagaskar te reizen.

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

U kunt zich met de DTP-vaccinatie laten inenten tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Het LCR beveelt de DTP-vaccinatie aan voor alle reizigers naar Madagaskar.

Hepatitis A

Hepatitis A staat ook wel bekend als besmettelijke geelzucht. Het is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Ook de Hepatitis A-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen wanneer u naar Madagaskar reist.

Het gele vaccinatieboekje

Reist u vanuit een gele koorts gebied naar Madagaskar en heeft u de vaccinatie tegen gele koorts gehaald voorafgaand aan uw reis? Vergeet dan niet om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis. In dit boekje staan uw vaccinaties geregistreerd en dit dient als inentingsbewijs tijdens een controle. Op het moment dat de douane wilt weten of u gevaccineerd bent kunt u uw vaccinatieboekje tonen.

Welke andere gezondheidsadviezen gelden er voor Madagaskar?

Hepatitis B

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus en is een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever. Het hepatitis B-virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is wanneer u naar Madagaskar reist.

Malaria

In sommige gebieden van Madagaskar kan Malaria voorkomen. Wij adviseren om uzelf goed tegen muggenbeten te beschermen. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van malariatabletten. Raadpleeg een medisch deskundige of het zinvol voor u is om malariatabletten te gebruiken wanneer u naar Madagaskar reist.

Mazelen

In Madagaskar bestaat een verhoogd risico op mazelen. Dit is de reden dat het LCR de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond daanbeveelt voor iedereen die in of na 1965 geboren is en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt is. Voor kinderen ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, raadt het LCR aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis te halen.

Muggen

In Madagaskar komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen, zoals zika, dengue en/of chikungunya. Denkt u er dus aan om uzelf overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten.

Rabies

In Madagaskar kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier kunt u het RNA-virus dat rabiës veroorzaakt oplopen. Het advies van het LCR is om contact met zoogdieren te voorkomen. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Madagaskar reist.

Tuberculose (TBC)

Er bestaat een verhoogd risico op tuberculose in Madagaskar, een veelvoorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt meestal overgedragen via de lucht. Voorkom dus dat iemand in uw gezicht hoest. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen tuberculose of controle op besmetting zinvol voor u is wanneer u naar Madagaskar reist.

Waar kan ik mijn (verplichte) vaccinaties halen?

U heeft besloten dat u zich wilt vaccineren of een persoonlijk advies wilt van een medisch deskundige, voorafgaand aan uw reis naar Madagaskar. U kunt contact opnemen met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats om een afspraak te maken. Wij adviseren om dit ruim op tijd te doen.

Langs een zandweg staan grote hoge baobab bomen in het warme goudgele licht van de ondergaande of opkomende zon.

Hoeveel kosten de (verplichte) reisvaccinaties voor Madagaskar?

De tarieven voor een inenting kunnen per aanbieder verschillen. Neem contact op met uw huisarts, GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats om precies te weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en). Online vindt u eveneens op websites van diverse aanbieders tarievenlijsten waardoor u gemakkelijk prijzen kunt vergelijken.   

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

 • Consult kosten
  Dit zijn de kosten per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
 • Vaccin kosten
  Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
 • Het vaccinatieboekje
  Het vaccinatieboekje waarin uw vaccinaties worden geregistreerd is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen op het moment dat u het land binnen wilt reizen uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen.
 • Recepten
  Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
 • Kosten extra producten 
  Afhankelijk van uw reis kunt u verschillende extra producten, zoals anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Ik wil mij laten vaccineren voordat ik op reis ga, wordt dit vergoed door mijn zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars vergoeden reisvaccinaties (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. Bent u dus aanvullend verzekerd, informeer vooraf bij uw zorgverzekering welke kosten voor u persoonlijk worden vergoed.

Heeft mijn baby / kind extra vaccinaties nodig voor onze reis naar Madagaskar?

Vanaf de leeftijd van 2 maanden kunt u in Nederland uw kind laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Is uw kind ouder dan 6 maanden op het moment dat u uw reis maakt en heeft hij of zij (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het RVP gehad? Dan raadt het LCR aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Madagaskar te halen.

Gaat u met uw kind op reis en vraagt u zich af of uw kind een extra of vervroegde vaccinatie nodig heeft? Uw huisarts of het consultatiebureau kan samen met u kijken naar uw persoonlijke situatie en het vaccinatieschema van uw kind.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis. Bij een reis naar Madagaskar raden wij u aan om u altijd persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige, zodat u weet welke vaccinaties u in uw persoonlijke situatie nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit kan afhankelijk zijn van uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd.

Vergeet ook niet om…

Een goede voorbereiding op uw visumaanvraag begint met de keuze voor het juiste visum. Daarbij is de geldigheid van uw visum een belangrijke factor. Weet u welk visum u nodig heeft, dan kunt u beginnen met het invullen van uw aanvraagformulier.

Wij wensen u veel succes en plezier met alle voorbereidingen. Heeft u vragen over uw visumaanvraag? Wij helpen u graag.

Visum Madagaskar