Reisadvies Tanzania

Reisadvies voor Tanzania

Corona in Tanzania eist ook haar tol. Overweegt u een reis naar Tanzania, dan kunt u hieronder lezen welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen, wat de gevolgen zijn indien u afreist en wat de beperkingen voor u inhouden. Naast de meest recente ontwikkelingen rondom Tanzania en corona, bieden we ook uitgebreide ondersteuning als het aankomt op verkeersveiligheid, criminaliteit en weersomstandigheden in het land.

Tanzania reisadvies met betrekking tot de uitbraak van het Coronavirus

Sinds 18 mei 2020 is het luchtruim van Tanzania weer geopend voor internationale commerciële passagiersvluchten. Ondanks de heropening van de grenzen blijft het reisadvies code oranje van kracht, wat betekent dat geadviseerd wordt om alleen wanneer noodzakelijk naar Tanzania te reizen. Beslis daarom of uw reis echt noodzakelijk is, zo niet dan wordt het afgeraden om naar Tanzania te reizen. 

Reist u toch af naar Tanzania, dan worden alle reizigers die uit een land afkomstig zijn waar het coronavirus is vastgesteld, streng in de gaten gehouden. Controles bij grensposten en op vliegvelden zijn dan ook streng en worden regelmatig uitgevoerd. Indien symptomen worden geconstateerd, wordt de reiziger verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan.

Kaart bij reisadvies Tanzania vanuit Nederland Wereldwijd

Wat zijn de maatregelen in Tanzania omtrent het COVID-19 virus? 

Bij alle grensovergangen en luchthavens worden medische controles uitgevoerd door lokale autoriteiten. Iedereen dient bij aankomst een medisch formulier in te vullen. Het is dan ook mogelijk dat de autoriteiten een verplichte quarantaineperiode van twee weken opleggen wanneer de symptomen van het virus bij u worden vastgesteld. Let erop dat u hiervoor dus géén corona hoeft te hebben. Vertoont u de symptomen, dan is men in staat om u in quarantaine te plaatsen. In deze periode moet contact met anderen zo veel mogelijk vermeden worden. 

Daarnaast worden personen die afkomstig zijn uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, uitvoerig gecontroleerd. Wordt corona vastgesteld, dan wordt een verplichte quarantaineperiode van 14 dagen aangehouden. Daarbij wordt u opgenomen en zijn de kosten voor eigen rekening.  

Kan ik een visum voor Tanzania aanvragen? 

Sinds 18 mei 2020 is het weer toegestaan om naar Tanzania te reizen. U kunt op elk moment uw visumaanvraag bij ons indienen. Dit kunt u eenvoudig online doen, waarbij onze adviseurs voor u klaarstaan om u te helpen bij deze aanvraag. Voor een visum Tanzania wordt onderscheidt gemaakt tussen een zaken- en toeristenvisum. De voorwaarde van beide visa kunnen onderling verschillen. Het kan zijn dat Tanzania langer doet over de verwerking van uw visumaanvraag dan gewoonlijk, namelijk langer dan 4 werkdagen. Wanneer u een visumaanvraag indient, vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak.  

Geldigheid van Tanzania & Zanzibar visum 

Het visum voor Tanzania is 2 maanden geldig vanaf het moment van afgifte. Binnen deze twee maanden kunt u het land binnen reizen en vanaf dat moment maximaal 30 dagen in Tanzania verblijven. Een voorwaarde is wel dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer u het land betreedt.  

Heeft u al een visum (aangevraagd), maar is het door de maatregelen tegen het coronavirus voor u niet mogelijk om dit visum te gebruiken? Voor reeds uitgegeven visums kan geen geld teruggestort worden. Ook kan geen restitutie plaatsvinden voor een visumaanvraag die al ter controle bij de overheid ligt. Is uw aanvraag nog niet ingediend bij de overheid? Neem dan contact met ons op over de annulering van uw visumaanvraag. 

Hoe blijf ik op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in Tanzania?

De Rijksoverheid adviseert Nederlanders in het buitenland zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via de pagina van Nederland Wereldwijd. Vervolgens wordt u op de hoogte gebracht wanneer bijvoorbeeld de veiligheidssituatie van het land veranderd. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten? Vergeet u zich dan niet uit te schrijven. 

Ook wordt het aangeraden om het lokale nieuws te blijven volgen. Hierdoor blijft u op de hoogte van eventuele ongeregeldheden en krijgt u regelmatig updates over de lokale situatie omtrent corona in Tanzania.  

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen: 

  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter. 

  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand. 

  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken. 

  • Hoest of nies in uw elleboog. 

  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is. 

  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 

  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen. 

  • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Algemeen reisadvies Tanzania

Code oranje gebieden - Enkel noodzakelijk reizen

  • Het grensgebied met Mozambique (de provincie Mtwara)
    Aan het noordoostelijke grensgebied in Mozambique en net over de grens in Tanzania, zijn extremistische groepen actief die burgers aanvallen. Bij deze aanvallen zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Recent hebben er ook gewelddadige incidenten plaatsgevonden aan de Tanzaniaanse kant van de grens. Ook hier is het dus oppassen.  

  • Het grensgebied met Burundi
    In het verleden zijn er in het grensgebied met Burundi gewapende overvallen gepleegd. Ondanks de verbeterde veiligheidssituatie de afgelopen jaren, vormt dit gebied nog steeds een veiligheidsrisico. Ga hier alleen heen als het strikt noodzakelijk is. Reis enkel overdag en bij voorkeur niet alleen. 

  • Voor de kust van Tanzania
    In de wateren van de Indische Oceaan zijn piraten actief. Aan de kust van Tanzania kunnen commerciële en particuliere schepen gekaapt worden door de piraten.

Het risico op beroving is hoger op plekken waar veel mensen/toeristen komen. Wees hier alert op wanneer u Dar es Salaam, Stone Town (Zanzibar) of Arusha bezoekt. Daarnaast geldt op deze plekken ook een grotere kans op terroristische aanslagen of gewelddadige delicten tegen toeristen.

Let op, in gebieden met een code oranje kan de ambassade u niet tot moeilijk van dienst zijn. 

Terrorisme – verhoogd risico bij drukbezochte gelegenheden 

In Tanzania is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Enkele voorbeelden van plaatsen die vaak doelwit zijn van deze aanslagen zijn: bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, markten, hotels, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer. Via het plaatselijke nieuws en sociale media is het mogelijk om op de hoogte te blijven van recente dreigingen. Bevindt u zich op een toeristische plek, wees dan alert en volg te allen tijde de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit – Let op bij toeristische attracties

Wanneer u een reis gaat maken naar Tanzania kunt u ook te maken krijgen met criminaliteit in dit land. Helaas concludeert het ministerie van Buitenlandse Zaken dat reizigers in Tanzania vaak slachtoffer zijn van criminaliteit in het land. Zo kunt u slachtoffer worden van gewelddadige overvallen en ontvoeringen, maar kunt u ook betrokken raken in een demonstratie. 

Gewelddadige overvallen – Verzet wordt afgeraden

In heel Tanzania komen overvallen en berovingen voor. De overvallen komen voornamelijk voor in Dar es Salaam, in de Arusha-regio, Arusha en op het eiland Zanzibar. In deze gebieden worden veel incidenten gemeld van diefstal. D.m.v.  voorbijrijdende auto’s/motoren worden vaak tasjes gestolen. Bied geen verzet, hierdoor kunt u gewond raken. Draag handtassen niet aan uw schouder die het dichtst bij de straat is. Daarbij wordt aangeraden om zo ver mogelijk van de straat te lopen om de kans op dergelijke overvallen te verkleinen. 

Ontvoeringen – Let op bij verdachte vragen of benaderingen

In grote steden komen vaak korte ontvoeringen voor. Een voorbeeld is iemand die voorstelt een taxi te delen. Eenmaal in het voertuig wordt de ontvoerde gedwongen tot herhaaldelijk geld pinnen bij verschillende pinautomaten. Dit zijn een aantal voorzorgsmaatregelen en tips die handig kunnen zijn: 

  • Laat sieraden of horloges veilig thuis in verband met diefstal of verlies; 

  • Zorg dat u niet meer contant geld met u mee draagt dan u nodig heeft.; 

  • Houd de deuren en ramen van uw voertuig gesloten, ook tijdens het rijden. Laat geen waardevolle spullen achter in uw voertuig; 

  • Ga niet in op uitnodigingen van een vreemde, zoals een voorstel voor het delen van een taxi; 

  • Pas op wanneer u een stil verlaten strand of gebied betreedt; 

  • Belangrijke documenten kunt u het beste digitaal opslaan; 

  • Bied geen verzet bij een beroving, dit lijdt tot geweld. 

  • Ga in het donker niet meer de straat op. Vermijdt daarbij ook het reizen als individu.

Demonstraties – Voorkom betrokkenheid

De verkiezingen van afgelopen oktober 2020 hebben weer geleid tot nieuwe politieke spanningen in het land. Daarmee is de politieke onrust sterk toegenomen. Daarom is het aan te raden om demonstraties en politieke bijeenkomsten te vermijden.  

Door lokale ongeregeldheden omtrent de verkiezingen zijn vooral de eilanden Zanzibar en Pemba erg onrustig. Daarnaast is hier ook veel sprake van religieuze conflicten. Deze conflicten kunnen hoog oplopen, waarbij geweld en ongeregeldheden niet uitgesloten zijn.

Om op de hoogte te blijven van deze ongeregeldheden is het aan te raden om het lokale nieuws te blijven volgen. Hierdoor blijft u op de hoogte van de recente ontwikkelingen in de regio waarin u verblijft.  

Natuurrampen – let op tijdens de regenseizoenen

  • Overstromingen en tropische stormen
    Tanzania kent twee regenseizoenen, namelijk een kort en lang regenseizoen. Het korte regenseizoen begint half november en duurt tot en met december. Het lange regenseizoen vindt plaats van maart tot en met mei. In de maanden van het lange regenseizoen zijn er vaak overstromingen, als gevolg van de overvloed aan regen. In deze periode kunnen ook tropische stormen ontstaan. 

  • Tornado’s
    In Tanzania kunnen tornado’s voor komen. Door deze krachtige wervelwinden wordt veel schade aangericht. 

  • Aardbevingen
    Er komen ook aardbevingen voor in Tanzania. Soms kunnen de aardbevingen een voorteken zijn van een mogelijke uitbarsting van de vulkaan Lengai. De laatste grote aardbeving vond plaat in de regio Kagera, in 2016. In 2018 vond een lichte aardbeving plaats in de regio Geita.

Wat te doen bij een natuurramp

Indien zich een natuurramp of calamiteit voordoet, houd dan contact met uw reisorganisatie en volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.

Verkeer – Vermijdt alleen reizen

Tanzania is meer dan 22x zo groot als Nederland en is even groot als Frankrijk, Duitsland en België samen en is daarmee het grootste land van Oost- Afrika. Mogelijk zult u dus tijdens uw reis grote(re) afstanden moeten afleggen, waarbij u gebruik maakt van een auto, openbaar vervoer, het vliegtuig of de boot. Een aantal adviezen voor deelname aan het verkeer hebben wij per vervoersmiddel voor u uiteengezet. 

Wegverkeer – Niet geasfalteerde worden slecht onderhouden

In Tanzania zijn de rijomstandigheden onvoorspelbaar en onberekenbaar, dit komt door het gebrek aan verkeer- en straatverlichting. Hierdoor is de verkeersveiligheid op de openbare wegen slecht. Op de grote snelwegen zijn de wegen van redelijke kwaliteit op een paar kuilen in de weg na. Niet geasfalteerde wegen zijn vaak verslechterd. Zeker bij slecht weer zoals regen worden deze wegen al snel onbegaanbaar.
 
Bent u van plan om deel te nemen aan het verkeer in Tanzania? Vraag dan een internationaal rijbewijs aan. Zonder het zogenaamde IRB is uw Nederlandse rijbewijs ongeldig. Reis niet na zonsondergang en pas uw rijstijl aan. Rij defensief door niet in te halen en houd deuren en ramen altijd gesloten wanneer u gebruik maakt van een voertuig, ook wanneer u aan het rijden bent. 

Openbaar vervoer – Let op bij lange afstanden

Jaarlijks vallen er vele doden bij verkeersongevallen in Tanzania. Voornamelijk lange-afstandsbussen raken verzeild in deze ongelukken. Maak geen gebruik van een bus wanneer u geen vertrouwen heeft in de rijvaardigheid van de bestuurder of twijfelt over de veiligheid van de bus. Gebruik het openbaar vervoer ook niet na zonsondergang. 

Vliegverkeer – Kies voor bekende luchtvaartmaatschappijen

Grote afstanden worden in Tanzania vaak overbrugd met kleine vliegtuigen. Controleer voorafgaand altijd of u gebruik maakt van een betrouwbare luchthaven. U kunt het beste gebruik maken van grote luchtvaartmaatschappijen. 

Veerboot – Doe onderzoek naar maatschappijen

Gaat uw reis over water en moet u een boot uitzoeken , kies dan een maatschappij uit die betrouwbaar is. Enig onderzoek is dan nodig. Eén criterium bij deze zoektocht is dat u moet kijken naar een maatschappij die haar passagiers elektronisch registreert. De tweede tip die wij u kunnen geven is: koop vooraf uw kaartje. Zo kunt u de drukte vermijden en hoeft u niet in te gaan op de verkooppraatjes van de verkopers op de kade. 

Benodigde vaccinaties

Wanneer u naar Tanzania wilt reizen is het verplicht gevaccineerd te zijn tegen gele koorts. Zorg ervoor dat u uw vaccinatieboekje bij de hand heeft in uw handbagage, deze moet u tonen bij aankomst in Tanzania. Controleer ook voor vertrek of eventuele andere vaccinaties en reisadviezen voor u belangrijk (kunnen) zijn. 

In geval van nood

Verkeert u in een noodsituatie, vraag dan direct om hulp door alarmnummer 112 te bellen. Sla dit nummer op in uw mobiele telefoon, zo kunt u direct handelen in geval van nood. 

Laat voorafgaand aan uw reis uw persoonlijke gegevens achter bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo bent u bij onveilige situaties beter vindbaar. U ontvangt een e-mail wanneer het reisadvies voor Tanzania gewijzigd is of een sms-bericht indien het land in crisis verkeert. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Nederland Wereldwijd, waar u uitgebreide informatie kunt vinden met betrekking tot alle veiligheidsmaatregelen.  

Tot slot een aantal tips voor uw vertrek

Onze manier van samenleven kan erg verschillen van het samenleven in andere landen. Elk land kent zijn eigen gebruiken, wetten en gedragsregels. Deze verschillen komen o.a tot uiting in kledingvoorschriften, drankgebruik en seksuele oriëntatie. Tanzania heeft zoals elke ander land haar ongeschreven regels en gewoonten. 

Het ministerie roept u op zich aan de regels van een land te houden. U bent te gast en dient zich overeenkomstig te gedragen. Bij overtreding van de regels kan dit tot ernstige sancties leiden. 

Ter voorbereiding op uw reis hebben wij de belangrijkste adviezen voor u op een rij gezet: 

Zorg voor een goede reis- en zorgverzekering

Ziek worden in het buitenland kan zeer risicovol zijn zeker als u geen goede reis- en zorgverzekering heeft afgesloten. Alle kosten worden dan op u verhaald zoals eventuele medische evacuatiekosten, operatiekosten en verblijfskosten in het ziekenhuis. 

Uw basiszorgverzekering dekt meestal de behandelingskosten van een dokter of ziekenhuis. Echter in het buitenland kan een behandeling vele malen duurder uitvallen waarvoor u zich dan extra dient te verzekeren. Controleer uw reis- en zorgverzekering zorgvuldig.

Kleding

Zo’n ongeschreven wet is het kledingvoorschrift voor vrouwen  die zich buiten de vakantieresorts begeven. Advies: draag kleding die de schouders bedekt en draag geen broeken of korte rokken. 

Werken zonder werkvergunning

Wilt u werken in Tanzania, dan kan dit enkel als u over een werkvisum beschikt. Het is in Tanzania strafbaar om te werken op een toeristenvisum of ander tijdelijk visum. Zonder het eerdergenoemde werkvisum is het niet toegestaan om als zelfstandig gevestigde te werken, net zoals vrijwilligerswerk of stage lopen. De straffen die hiervoor worden opgelegd zijn een geldboete, gevangenisstraf en mogelijke uitzetting van het land.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen

Het wordt door de Nederlandse overheid ontmoedigd om als vrijwilliger te werken in weeshuizen. Onbedoeld brengt werken in weeshuizen vaak negatieve gevolgen met zich mee. Dit komt omdat veel weeshuizen bekend staan als verdienmodel, maar ook kinderuitbuiting en mensenhandel. Kinderen die helemaal geen wees zijn worden bij hun ouders weggelokt met de belofte van een betere verzorging en onderwijs. Vervolgens worden deze kinderen gedwongen om vrijwilligers te werven die bijvoorbeeld cadeaus en geld geven. De kinderen worden vaak mishandeld en/of seksueel misbruikt en kunnen eindigen in de mensenhandel. Om deze reden is het niet verstandig om vrijwilligerswerk in weeshuizen te verrichten. 

Belangrijke documenten

Pas op wanneer u kopieën van bijvoorbeeld uw paspoort mee wilt nemen, het is verstandiger om deze documenten online op te slaan. Daarnaast dient u altijd een paspoort bij de te hebben, waarbij deze tevens nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.  

Wilt u een motorvoertuig besturen in Tanzania, dan dient u ook te beschikken over een geldig rijbewijs. Ook bij het huren van een gemotoriseerd voertuig kan hierom gevraagd worden. Reist u met kinderen, dan dienen zij ook over een pa 

Seksuele geaardheid

In Tanzania is homoseksualiteit strafbaar, zowel voor inwoners als buitenlanders. 

Geld opnemen

Wilt u geld opnemen in Tanzania? Met een Nederlandse bankpas kunt u niet bij alle geldautomaten geld opnemen. Dit is alleen mogelijk bij automaten waar een Maestro of Mastercard logo op staat, deze automaten staan voornamelijk in grote steden. Houd dit in gedachten mocht u willen reizen naar afgelegen plekken in Tanzania, pin dan vooraf extra geld dat u nodig denkt te hebben.

Souvenirs

Wie doet het niet, een leuk aandenken aan uw reis mee nemen in de vorm van een souvenir. Echter zijn er een aantal verboden illegale souvenirs die niet mee genomen mogen worden. Dit zijn zogenoemde ‘wildlife-souvenirs’. Wildlife-souvenirs zijn bijvoorbeeld; koraal, schelpen en ivoor, maar ook souvenirs gemaakt van tropisch hardhout, dierenhuiden of tanden. De douane controleert hier streng op en het meenemen van deze souvenirs ligt een hoge geldboete of kan leiden tot een gevangenisstraf. 

Plastic tasjes verbod

Sinds 1 juni 2019 is het verboden om in het bezit te zijn van plastic tasjes. Controleer goed voor vertrek dat u geen plastic tasjes meeneemt, anders bent u namelijk in overtreding. De eerste keer blijft het vaak alleen bij een waarschuwing, bij de tweede keer is het een overtreding met een hoge geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Daarom is het verstandig om uw eigen koffer in te pakken. 

Natuurparken

Sluit uw reis af bij een betrouwbare organisatie. Wees goed voorbereid wanneer u een natuurpark in Tanzania gaat bezoeken. Vraag lokale personen om advies wanneer u naar een afgelegen gebied trekt. Let er ook op dat u beschikt over de juiste uitrusting. Als u gaat kamperen in een natuurpark kunt u alleen gebruik maken van officiële overnachtingskampen. Het wordt geadviseerd om niet alleen te kamperen. Houd er ook rekening mee dat het langer kan duren voordat hulpdiensten ter plaatse zijn, omdat natuurparken in afgelegen gebieden kunnen zijn. 

Beklimming van de Kilimanjaro

Onderschat een klim naar de Kilimanjaro niet. Zorg dat u goed voorbereid bent en ook fysiek goed in orde bent. Het wordt aanbevolen om vooraf te trainen.