Reisadvies Tanzania

Reisadvies voor Tanzania

Wist u dat nog geen een derde van de reizigers het reisadvies van de overheid raadpleegt voorafgaand aan een reis? Toch is het wel belangrijk dit te doen omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw veiligheid en de beslissing om wel of niet te reizen. Daarom informeren wij u graag over de geldende reisadviezen en aandachtspunten waar u rekening mee moet houden voorafgaand en tijdens uw reis. Zo kunt u lezen over de adviezen naar aanleiding van de maatregelen tegen de uitbraak van het coronavirus, maar bespreken we ook algemene reisadviezen zoals de zogenaamde ‘code oranje-gebieden’, wat u kunt verwachten op het gebied van verkeersveiligheid en deelname aan het verkeer, welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen met het oog op lokale criminaliteit, maar ook wat te doen in geval van nood.

Tanzania reisadvies met betrekking tot de uitbraak van het Coronavirus

Belangrijke update 27-05-2020

Sinds 18 mei 2020 is het luchtruim van Tanzania weer geopend voor internationale commerciële passagiersvluchten. Ondanks de heropening van de grenzen blijft het reisadvies code oranje van kracht, wat betekent dat geadviseerd wordt om alleen wanneer noodzakelijk naar Tanzania te reizen. De reden hiervan is dat het COVID-19 virus nog niet onder controle is in Tanzania. Voornamelijk in de stedelijke gebieden zoals Dar es Salaam en Arusha/Moshi lijkt de verspreiding zelfs toe te nemen. Beslis daarom of uw reis echt noodzakelijk is, zo niet dan wordt het afgeraden om naar Tanzania te reizen.

Wat zijn de maatregelen in Tanzania omtrent het COVID-19 virus?

Bij alle grensovergangen en luchthavens worden medische controles uitgevoerd door lokale autoriteiten. Iedereen dient bij aankomst een medisch formulier in te vullen. De twee weken quarantaine maatregel heeft Tanzania afgeschaft. Scholen zijn gesloten en grote bijeenkomsten zijn tot op heden verboden. Tanzania hoopt binnenkort de maatregelen te kunnen versoepelen, waaronder ook het heropenen van de universiteiten.

Kan ik een visum voor Tanzania aanvragen?

Sinds 18 mei 2020 is het weer toegestaan om naar Tanzania te reizen. U kunt op elk moment uw visumaanvraag bij ons indienen. Het kan zijn dat Tanzania langer doet over de verwerking van uw visumaanvraag dan gewoonlijk, namelijk langer dan 4 werkdagen. Wanneer u een visumaanvraag indient, vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Het visum voor Tanzania is 2 maanden geldig vanaf het moment van afgifte. Binnen deze twee maanden kunt u het land binnen reizen en vanaf dat moment maximaal 30 dagen in Tanzania verblijven.

Heeft u al een visum (aangevraagd), maar is het door de maatregelen tegen het coronavirus voor u niet mogelijk om dit visum te gebruiken? Voor reeds uitgegeven visums kan geen geld teruggestort worden. Ook kan geen restitutie plaatsvinden voor een visumaanvraag die al ter controle bij de overheid ligt. Is uw aanvraag nog niet ingediend bij de overheid? Neem dan contact met ons op over de annulering van uw visumaanvraag.

Hoe blijf ik op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in Tanzania?

De rijksoverheid adviseert Nederlanders in het buitenland zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via de pagina van Nederland Wereldwijd. Vervolgens wordt u op de hoogte gebracht wanneer bijvoorbeeld de veiligheidssituatie van het land veranderd. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten? Vergeet u zich dan niet uit te schrijven.

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Algemeen reisadvies Tanzania

Code oranje gebieden - Enkel noodzakelijk reizen

 • Het grensgebied met Mozambique (de provincie Mtwara)
  Aan het noordoostelijke grensgebied in Mozambique en net over de grens in Tanzania, zijn extremistische groepen actief die burgers aanvallen. Bij deze aanvallen zijn dodelijke slachtoffers gevallen.
 • Het grensgebied met Burundi
  In het verleden zijn er in het grensgebied met Burundi gewapende overvallen gepleegd. Ondanks de verbeterde veiligheidssituatie de afgelopen jaren, vormt dit gebied nog steeds een veiligheidsrisico. Ga hier alleen heen als het stikt noodzakelijk is. Reis enkel overdag en bij voorkeur niet alleen.
 • Voor de kust van Tanzania
  In de wateren van de Indische Oceaan zijn piraten actief. Aan de kust van Tanzania kunnen commerciële en particuliere schepen gekaapt worden door de piraten.

Het risico op beroving is hoger op plekken waar veel mensen/toeristen komen. Wees hier alert op wanneer u Dar es Salaam, Stone Town (Zanzibar) of Arusha bezoekt.

Let op, in gebieden met een code oranje kan de ambassade u niet tot moeilijk van dienst zijn.

Terrorisme

In Tanzania is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Enkele voorbeelden van plaatsen die vaak doelwit zijn van deze aanslagen zijn: bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, markten, hotels, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer.

Criminaliteit

Wanneer u een reis gaat maken naar Tanzania kunt u ook te maken krijgen met criminaliteit in dit land. Helaas concludeert het ministerie van Buitenlandse Zaken dat reizigers in Tanzania vaak slachtoffer zijn van criminaliteit in het land. Zo kunt u slachtoffer worden van gewelddadige overvallen en ontvoeringen, maar kunt u ook betrokken raken in een demonstratie.

Gewelddadige overvallen
In heel Tanzania komen overvallen en berovingen voor. De overvallen komen voornamelijk voor in Dar es Salaam, in de Arusha-regio, Arusha en op het eiland Zanzibar. In deze gebieden worden veel incidenten gemeld van diefstal. D.m.v. voorbij rijdende auto’s/motor’s worden vaak tasjes gestolen. Bied geen verzet, hierdoor kunt u gewond raken. Draag handtassen niet aan uw schouder die het dichtst bij de straat is.

Ontvoeringen
In grote steden komen vaak korte ontvoeringen voor. Een voorbeeld is iemand die voorstelt een taxi te delen. Eenmaal in het voertuig wordt de ontvoerde gedwongen tot herhaaldelijk geld pinnen bij verschillende pinautomaten. Dit zijn een aantal voorzorgsmaatregelen en tips die handig kunnen zijn:

 • Laat sieraden of horloges veilig thuis in verband met diefstal of verlies;
 • Zorg dat u niet meer contant geld met u mee draagt dan u nodig heeft.;
 • Houd de deuren en ramen van uw voertuig gesloten, ook tijdens het rijden. Laat geen waardevolle spullen achter in uw voertuig;
 • Ga niet in op uitnodigingen van een vreemde, zoals een voorstel voor het delen van een taxi;
 • Pas op wanneer u een stil verlaten strand of gebied betreed;
 • Belangrijke documenten kunt u het beste digitaal opslaan;
 • Bied geen verzet bij een beroving, dit lijdt tot geweld.

Demonstraties
Door politieke onrust ontstaan demonstraties in Tanzania. Zeker dit jaar wanneer er weer presidentverkiezingen worden gehouden. Na de vorige verkiezingen in 2016 zijn er lokaal politieke en religieuze conflicten ontstaan. Meng u niet in demonstraties en politieke bijeenkomsten, omdat ze gewelddadig kunnen worden.

 

Natuurrampen

 • Overtromingen en tropische stormen
  Tanzania kent twee regenseizoenen, namelijk een kort en lang regenseizoen. Het korte regenseizoen begint half november en duurt tot en met december. Het lange regenseizoen vindt plaats van maart tot en met mei. In de maanden van het lange regenseizoen zijn er vaak overstromingen, als gevolg van de overvloed aan regen. In deze periode kunnen ook tropische stormen ontstaan.
 • Tornado’s
  In Tanzania kunnen tornado’s voor komen. Door deze krachtige wervelwinden wordt veel schade aangericht.
 • Aardbevingen
  Er komen ook aardbevingen voor in Tanzania. Soms kunnen de aardbevingen een voorteken zijn van een mogelijke uitbarsting van de vulkaan Lengai. De laatste grote aardbeving vond plaat in de regio Kagera, in 2016. In 2018 vond een lichte aardbeving plaats in de regio Geita.

Wat te doen bij een natuurramp
Indien zich een natuurramp of calamiteit voordoet, houd dan contact met uw reisorganisatie en volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.

Verkeer

Tanzania is meer dan 22x zo groot als Nederland en is even groot als Frankrijk, Duitsland en België samen en is daarmee het grootste land van Oost- Afrika. Mogelijk zult u dus tijdens uw reis grote(re) afstanden moeten afleggen, waarbij u gebruik maakt van een auto, openbaar vervoer, het vliegtuig of de boot. Een aantal adviezen voor deelname aan het verkeer hebben wij per vervoersmiddel voor u uiteengezet.

Wegverkeer
In Tanzania zijn de rijomstandigheden onvoorspelbaar en onberekenbaar, dit komt door het gebrek aan verkeer- en straatverlichting. Hierdoor is de verkeersveiligheid op de openbare wegen slecht. Op de grote snelwegen zijn de wegen van redelijke kwaliteit op een paar kuilen in de weg na. Niet geasfalteerde wegen zijn vaak verslechterd. Zeker bij slecht weer zoals regen worden deze wegen al snel onbegaanbaar.

Bent u van plan om deel te nemen aan het verkeer in Tanzania? Vraag dan een internationaal rijbewijs aan. Zonder het zogenaamde IRB is uw Nederlandse rijbewijs ongeldig. Reis niet na zonsondergang en pas uw rijstijl aan. Rij defensief door niet in te halen en houd deuren en ramen altijd gesloten wanneer u gebruik maakt van een voertuig, ook wanneer u aan het rijden bent.

Openbaar vervoer
Jaarlijks vallen er vele doden bij verkeersongevallen in Tanzania. Voornamelijk lange-afstandsbussen raken verzeild in deze ongelukken. Maak geen gebruik van een bus wanneer u geen vertrouwen heeft in de rijvaardigheid van de bestuurder of twijfelt over de veiligheid van de bus. Gebruik het openbaar vervoer ook niet na zonsondergang.

Vliegverkeer
Grote afstanden worden in Tanzania vaak overbrugd met kleine vliegtuigen. Controleer voorafgaand altijd of u gebruik maakt van een betrouwbare luchthaven. U kunt het beste gebruik maken van grote luchtvaartmaatschappijen.

Veerboot
Gaat uw reis over water en moet u een boot uitzoeken , kies dan een maatschappij uit die betrouwbaar is. Enig onderzoek is dan nodig. Één criterium bij deze zoektocht is dat u moet kijken naar een maatschappij die haar passagiers electronisch registreert. De tweede tip die wij u kunnen geven is: koop vooraf uw kaartje. Zo kunt u de drukte vermijden en hoeft u niet in te gaan op de verkooppraatjes van de verkopers op de kade.

Benodigde vaccinaties

Wanneer u naar Tanzania wilt reizen is het verplicht gevaccineerd te zijn tegen gele koorts. Zorg ervoor dat u uw vaccinatieboekje bij de hand heeft in uw handbagage, deze moet u tonen bij aankomst in Tanzania. Controleer ook voor vertrek of eventuele andere vaccinaties en reisadviezen voor u belangrijk (kunnen) zijn.

In geval van nood

Verkeert u in een noodsituatie, vraag dan direct om hulp door alarmnummer 112 te bellen. Sla dit nummer op in uw mobiele telefoon, zo kunt u direct handelen in geval van nood.

Laat voorafgaand aan uw reis uw persoonlijke gegevens achter bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo bent u bij onveilige situaties beter vindbaar. U ontvangt een e-mail wanneer het reisadvies voor Tanzania gewijzigd is of een sms-bericht indien het land in crisis verkeert.

Tot slot een aantal tips voor uw vertrek

Onze manier van samenleven kan erg verschillen van het samenleven in andere landen. Elk land kent zijn eigen gebruiken, wetten en gedragsregels. Deze verschillen komen o.a tot uiting in kledingvoorschriften, drankgebruik en seksuele oriëntatie. Tanzania heeft zoals elke ander land haar ongeschreven regels en gewoonten.

Het ministerie roept u op zich aan de regels van een land te houden. U bent te gast en dient zich overeenkomstig te gedragen. Bij overtreding van de regels kan dit tot ernstige sancties leiden.

Ter voorbereiding op uw reis hebben wij de belangrijkste adviezen voor u op een rij gezet:

Zorg voor een goede reis- en zorgverzekering

Ziek worden in het buitenland kan zeer risicovol zijn zeker als u geen goede reis- en zorgverzekering heeft afgesloten. Alle kosten worden dan op u verhaald zoals eventuele medische evacuatiekosten, operatiekosten en verblijfskosten in het ziekenhuis.

Uw basiszorgverzekering dekt meestal de behandelingskosten van een dokter of ziekenhuis. Echter in het buitenland kan een behandeling vele malen duurder uitvallen waarvoor u zich dan extra dient te verzekeren. Controleer uw reis- en zorgverzekering zorgvuldig.

Kleding
Zo’n ongeschreven wet is het kledingvoorschrift voor vrouwen  die zich buiten de vakantieresorts begeven. Advies:  draag kleding die de schouders bedekt en draag geen broeken of korte rokken.

Werken zonder werkvergunning
Wilt u werken in Tanzania, dan kan dit enkel als u over een werkvisum beschikt. Het is in Tanzania strafbaar om te werken op een toeristenvisum of ander tijdelijk visum. Zonder het eerder genoemde werkvisum is het niet toegestaan om als zelfstandig gevestigde te werken, net zoals vrijwilligerswerk of stage lopen. De straffen die hiervoor worden opgelegd zijn een geldboete, gevangenisstraf en mogelijke uitzetting van het land.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen
Het wordt door de Nederlandse overheid ontmoedigd om als vrijwilliger te werken in weeshuizen. Onbedoeld brengt werken in weeshuizen vaak negatieve gevolgen met zich mee. Dit komt omdat veel weeshuizen bekend staan als verdienmodel, maar ook kinderuitbuiting en mensenhandel. Kinderen die helemaal geen wees zijn worden bij hun ouders weggelokt met de belofte van een betere verzorging en onderwijs. Vervolgens worden deze kinderen gedwongen om vrijwilligers te werven die bijvoorbeeld cadeaus en geld geven. De kinderen worden vaak mishandeld en/of seksueel misbruikt en kunnen eindigen in de mensenhandel. Om deze reden is het niet verstandig om vrijwilligerswerk in weeshuizen te verrichten.

Belangrijke documenten
Pas op wanneer u kopieën van bijvoorbeeld uw paspoort mee wilt nemen, het is verstandiger om deze documenten online op te slaan.

Seksuele geaardheid
In Tanzania is homoseksualiteit strafbaar, zowel voor inwoners als buitenlanders.

Geld opnemen
Wilt u geld opnemen in Tanzania? Met een Nederlandse bankpas kunt u niet bij alle geldautomaten geld opnemen. Dit is alleen mogelijk bij automaten waar een Maestro of Mastercard logo op staat, deze automaten staan voornamelijk in grote steden. Houd dit in gedachten mocht u willen reizen naar afgelegen plekken in Tanzania, pin dan vooraf extra geld dat u nodig denkt te hebben.

Souvenirs
Wie doet het niet, een leuk aandenken aan uw reis mee nemen in de vorm van een souvenir. Echter zijn er een aantal verboden illegale souvenirs die niet mee genomen mogen worden. Dit zijn zogenoemde ‘wildlife-souvenirs’. Wildlife-souvenirs zijn bijvoorbeeld; koraal, schelpen en ivoor, maar ook souvenirs gemaakt van tropisch hardhout, dierenhuiden of tanden. De douane controleert hier streng op en het meenemen van deze souvenirs ligt een hoge geldboete of kan leiden tot een gevangenisstraf.

Plastic tasjes verbod
Sinds 1 juni 2019 is het verboden om in het bezit te zijn van plastic tasjes. Controleer goed voor vertrek dat u geen plastic tasjes meeneemt, anders bent u namelijk in overtreding. De eerste keer blijft het vaak alleen bij een waarschuwing, bij de tweede keer is het een overtreding met een hoge geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Daarom is het verstandig om uw eigen koffer in te pakken.

Natuurparken
Sluit uw reis af bij een betrouwbare organisatie. Wees goed voorbereid wanneer u een natuurpark in Tanzania gaat bezoeken. Vraag lokale personen om advies wanneer u naar een afgelegen gebied trekt. Let er ook op dat u beschikt over de juiste uitrusting. Als u gaat kamperen in een natuurpark kunt u alleen gebruik maken van officiële overnachtingskampen. Het wordt geadviseerd om niet alleen te kamperen. Houd er ook rekening mee dat het langer kan duren voordat hulpdiensten ter plaatse zijn, omdat natuurparken in afgelegen gebieden kunnen zijn.

Beklimming van de Kilimanjaro
Onderschat een klim naar de Kilimanjaro niet. Zorg dat u goed voorbereid bent en ook fysiek goed in orde bent. Het wordt aanbevolen om vooraf te trainen.