Reisadvies Zambia

Reisadvies Zambia

Belangrijke update 22-04-2020

Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus geven vele landen code oranje af. In Zambia is nu een code oranje van kracht wat inhoud dat u enkel reist indien het noodzakelijk is. Deze maatregelen zijn in het leven geroepen om de verspreiding van het Coronavirus zo veel mogelijk te beperken. De maatregelen kunnen veranderen en elkaar snel opvolgen, waardoor u in- en/of uitreisbeperkingen kunt ondervinden. Ook wijken de veiligheidsrisico’s af van wat u gewend bent in Nederland.

Reisadvies ten tijden van maatregelen in de strijd tegen het coronavirus 

Uw gezondheid

Als u last krijgt van een luchtweginfectie in combinatie met koorts neem dan direct telefonisch contact op met een dokter. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen en schud elkaar niet de hand. Nies of hoest in uw elleboog. Gebruik papieren wegwerpzakdoeken voor het snuiten van uw neus en was erna uw handen met zeep. Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen. Was regelmatig uw handen met zeep of gebruik desinfectie middel.

Kan ik nog reizen naar Zambia?

Ja, vliegverkeer dat naar Zambia vliegt is echter wel beperkt. Er zijn nog een aantal vliegmaatschappijen die naar Zambia vliegen. Enkel de internationale luchthaven van Zambia (Kenneth Kaunda in Lusaka) ontvangt nog vliegverkeer. Bij aankomst moet iedereen in quarantaine of zelfisolatie gedurende 14 dagen, ongeacht de uitkomst van de medische test die vooraf uitgevoerd wordt bij aankomst op de luchthaven.

Moet ik nog steeds een visum voor Zambia aanvragen?

Wilt u naar Zambia reizen, dan dient u over een geldig visum te beschikken. U moet dus, ook tijdens deze bijzondere omstandigheden, over een visum beschikken wilt u het land in reizen. U kunt uw visum bij ons aanvragen en wij gaan dan voor u aan de slag. Wanneer u een visum aanvraagt, houd dan met het kiezen van uw vertrekdatum rekening met de coronauitbraak en eventuele maatregelen die zijn genomen. Wij kunnen uw visumaanvraag op dit moment nog steeds indienen maar het is niet zeker of er een visum wordt uitgegeven en of er een vlucht heen gaat. Op uitgegeven visums staat een verloopdatum van de geldigheid van uw visum. Tot deze uiterste geldigheidsdatum kunt gebruik maken van het visum. Er is geen restitutie mogelijk voor een uitgeven visum of wanneer een aanvraag al ter beoordeling bij de Zambiase overheid ligt.

Algemene reisadviezen voor Zambia

Gevaarlijk gebied - code rood

Er zijn gebieden in Zambia waar code rood afgegeven is, wat inhoudt dat u hier niet naar moet afreizen. Deze gebieden zijn gevaarlijk omdat er nog actieve landmijnen liggen. Het gaat hier om de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique. Indien u zich in één van deze gebieden bevindt verlaat deze dan onmiddellijk. De landmijnen liggen met name buiten de hoofdwegen, dus verlaat de hoofdweg niet. De grensgebieden met Botswana, Zimbabwe, Malawi en Tanzania zijn wel veilig om naartoe te reizen.

Crimineel gedrag

In de hoofdstad van Zambia (Lusaka) neemt criminaliteit toe. Het wordt afgeraden om alleen en na zonsondergang te reizen. In die tijd vinden er regelmatig “carjackingen” plaats. Mensen die niets vermoedend autorijden worden klem gereden, waarna gewapende bendes uit hun auto stappen en u dwingen uw auto af te staan en er vervolgens met uw auto vandoor gaan. Wees dus altijd alert en houd de omgeving nauwlettend in de gaten. Reis uitsluitend overdag en over de hoofdwegen. Vermijd wegen waar u gemakkelijk afgesneden kunt worden en afgelegen bestemmingen.

Diefstal komt ook veel voor in Zambia. Het wordt aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Laat sieraden en horloges thuis i.v.m. verlies of diefstal.
  • Ga na zonsondergang niet meer de straat op, ook niet om verder te reizen.
  • Ga bij voorkeur niet alleen op pad, ook niet overdag. Wees altijd alert.
  • Draag geld en belangrijke documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje.
  • Neem uw vliegticket, paspoort en extra geld niet onnodig met u mee wanneer u deze niet direct nodig heeft. Bewaar deze op een veilige plek.
  • Houd ramen en deuren van de auto gesloten, ook wanneer u erin rijdt.
  • Mocht u onverhoopt slachtoffer worden van een beroving of overval sta dan uw bezittingen af. Kom niet in opstand, dit lijdt tot meer geweld.

Protesten in Zambia

Er komen regelmatig protesten voor in de straten van Zambia. Het wordt afgeraden om deze protesten bij te wonen. Politie treedt vaak hard op bij protesten.

Natuurrampen

Van november tot en met maart wordt Zambia vaak geteisterd door wateroverlast. Door de enorme hoeveelheid regen ontstaan er vaak overstromingen. Hierdoor kunnen wegen onbegaanbaar worden en sommige gebieden zelfs onbereikbaar. Tijdens deze periode is er vaak een voedseltekort, geen drinkbaar water en geen beschikking tot medicatie. Volg de lokale actuele weerberichten, zeker wanneer u van plan bent om buiten de steden te reizen.

Wegverkeer

Reis alleen overdag per auto. Er is geen wegverlichting langs de wegen van Zambia. Na zonsondergang kunt u niet goed de weg voor u zien en hierdoor in een verkeersongeval betrokken raken. Ook zijn er gewapende bendes actief die aan ‘carjacking’ doen. Houdt ten alle tijde ramen en deuren van de auto gesloten.

Verlopen visum

Als u nog in Zambia bent wanneer uw visum is verlopen kunt u in de problemen komen. De immigratiediensten en politie kunnen u het land uitzetten of zelfs arresteren. Let dus goed op de verloopdatum van uw visum en zorg dat u voor het verlopen van de geldigheid van uw visum het land verlaten heeft.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen

Vaak brengt werken als vrijwilliger in een weeshuis onbedoeld negatieve gevolgen met zich mee. Weeshuizen zijn namelijk een verdienmodel in Zambia. De kinderen zijn vaak geen wees, maar worden weggelokt bij hun ouders met de belofte van onderwijs en een betere verzorging voor hun kinderen. Vaak moeten deze kinderen geld bij toeristen gaan bedelen of vrijwillers werven. De kinderen kunnen ook lichamelijk en/of seksueel misbruikt worden en eindigen vaak in de mensenhandel. Om deze redenen is het niet verstandig om vrijwilligerswerk in weeshuizen te verrichten omdat u op die manier (onbedoeld) de uitbuiting/mensenhandel van de kinderen in stand houdt, dit kan tot mogelijk misverstanden lijden.

Seksuele geaardheid

Voor zowel inwoners als toeristen is homoseksualiteit strafbaar, houd er dus rekening mee hoe u zich uit en presenteert.

Noodnummers in Zambia

Algemeen noodnummer: 999
Bel dit nummer als u in de problemen komt in Zambia. Het is aan te raden dit telefoonnummer voor vertrek in uw mobiele telefoon op te dlaan zodat u in geval van nood direct kunt handelen.

Als u in een noodsituatie terecht komt licht dan zo spoedig mogelijk familie en vrienden in. Houd in zo'n geval ook contact met uw reisverzekering en touroperator.

Tijdens uw verblijf in Zambia kunt u in geval van nood ook contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Zambia of bellen naar +31 247 247 247. U krijgt dan een medewerker van het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de telefoon. Dit callcenter is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar. Ook kunnen zij vragen beantwoorden omtrent paspoorten, reisadviezen of legalisaties.