reisadvies

Reisadvies Zambia

Belangrijke informatie (12 juni 2019)

Sinds 12 juni 2019 is het reisadvies voor Zambia door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast. De noodtoestand in het land is opgeheven. Dit houdt in dat de veiligheidssituatie in het land verbeterd is. De meeste provincies hebben nu de kleur geel gekregen. In deze provincies zijn nog steeds veiligheidsrisico’s. Er worden nog altijd demonstraties gehouden in het land, deze kunnen leiden tot geweldspogingen.

Veiligheid in het verkeer

Er wordt afgeraden om auto te rijden na zonsondergang. Auto’s worden met regelmaat gestolen door gewapende overvallers. U wordt door gewapende bendes klem gereden en moet uw auto afstaan. Rijdt niet op afgelegen wegen en verlaat niet onnodig uw voertuig of ga niet onnodig stilstaan met uw auto. Tijdens het rijden wordt aangeraden om uw autodeuren op slot te doen, ditzelfde geldt voor de ramen van uw auto.

Onveilige gebieden

In Zambia zijn er een aantal gebieden met een verhoogd veiligheidsrisico. Buitenlandse Zaken raadt u af om te reizen naar de grensgebieden met Angola, Mozambique en de Democratische Republiek Congo. In deze gebieden bevinden zich buiten de grote hoofdwegen veel landmijnen. U kunt overigens veilig reizen langs de gebieden met de grens van bijvoorbeeld Malawi en Tanzania.

Criminaliteit

Er komen gewelddadige incidenten voor in Zambia, onder andere ten gevolge van demonstraties. Bij deze demonstraties wordt hard opgetreden door de politie. Veel geweldsincidenten vinden plaats in Lusaka, de hoofdstad. Er komen regelmatig inbraken voor en ook tasjesroof (pickpocketing) behoort tot de orde van de dag. Veelal gaat het hierbij om inbraken in stilstaande auto’s of andere gemotoriseerde voertuigen.

De meeste incidenten vinden plaats op straat, wanneer het donker wordt. Na zonsondergang kunt u daarom beter binnenblijven. Overdag is het verstandig om zo min mogelijk waardevolle spullen, zoals sieraden, bij u te dragen. Het is belangrijk noodzakelijke reisdocumenten en geld, onopvallend en dicht op uw lichaam te dragen. Spullen die achterblijven in uw accommodatie, dient u tevens te bewaren in een veilig en afgesloten plek (bijvoorbeeld in een kluis).

Wanneer u als slachtoffer betrokken raakt bij een geweldsincident, wordt aangeraden geen weerstand te bieden. Bij een beroving of overval kunt u het beste de gevraagde bezittingen afgeven. Het bieden van verzet heeft vaak geweld tot gevolg.

Lokale wetgeving en gebruiken

Zorg ervoor dat u voor vertrek op de hoogte bekend van de lokale wetgeving en gebruiken in Zambia. Regels en wetten kunnen in dit land anders zijn dan in Nederland en België. Zorg ervoor dat u in ieder geval op de hoogte bent van de volgende zaken:

  • Verdovende middelen zijn verboden in Zambia. Dit geldt voor zowel soft- als harddrugs en er staan zware straffen op het bezit en gebruik hiervan;
  • Het is niet toegestaan langer dan de geldigheid van uw visum in het land te verblijven. Doet u dit wel, dan kunt u het land worden uitgezet of vastgezet worden;
  • Zambiaanse opvattingen over seksuele moraliteit kunnen afwijken van de geldende norm in Nederland en België. Homoseksuele handelingen kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf of dwangarbeid;
  • Vrijwilligerswerk in Zambia is toegestaan. Men raadt af om vrijwilligerswerk te doen in lokale weeshuizen, omdat deze vaak in verband worden gebracht met mensenhandel;
  • Om een auto te mogen huren en besturen in Zambia, dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs;
  • Zorg dat u over voldoende contant geld beschikt en de keuze heeft uit verschillende betaalmiddelen. Het is niet altijd mogelijk om te pinnen en door ongeregeldheden in het land kan het voorkomen dat uw reis langer duurt dan gepland.

Noodsituaties

Wanneer u van plan bent naar Zambia te reizen, kunt u uw gegevens laten registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo bent u bij onveilige situaties beter vindbaar. Ook ontvangt u, wanneer u geregistreerd staat, een bericht wanneer het reisadvies voor Zambia veranderd of het land in crisis verkeerd. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg hiervoor de mediaberichten op televisie en nieuwsites.

In geval van nood, dient u altijd contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Reist u via een reisorganisatie, neem dan tevens contact op met uw reisbureau. Voor directe noodhulp, belt u de volgende telefoonnummers:

  • Politie: 999
  • Ambulance: 991
  • Brandweer: 993

Zorg ervoor dat uw familie en/of vrienden op de hoogte zijn van uw reisplannen. Laat uw naasten weten hoe zij contact met u kunnen opnemen en zorg ervoor dat zij over kopieën van uw pasjes, polissen van uw verzekeringen, uw vaccinatieboekje en reis- en overblijfgegevens beschikken. Het is handig om belangrijke telefoonnummers te noteren in uw telefoon en ook op een veilige plek online (bijvoorbeeld een cloud) te bewaren.

Gezondheid

Zorg ervoor dat u ruim voor vertrek voorzorgsmaatregelen neemt voor uw gezondheid. In het buitenland kunnen medische voorzieningen zeer beperkt zijn. Kosten voor medische behandelingen en evacuatie kunnen erg hoog zijn. Ga na bij uw zorgverzekeraar welke kosten worden gedekt. Indien nodig, raden wij u aan een goede aanvullende reisverzekering af te sluiten. Sommige medische kosten worden gedekt vanuit uw basiszorgverzekering. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland of België.

Op de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) kunt u meer informatie vinden over vaccinaties, maatregelen om infectieziekten te voorkomen en over mogelijke actuele epidemieën in Zambia.

Natuurgeweld

In Zambia is sprake van twee seizoenen, namelijk het regen- en droge seizoen. Het regenseizoen is van november tot april. Gedurende deze maanden kan er veel regen vallen, wat kan leiden tot overstromingen en wateroverlast in gebouwen en op wegen. Hierdoor kan het lastig zijn om te reizen en bepaalde gebieden te bereiken. Ook kan dit leiden tot voedseltekorten, een tekort aan drinkbaar water en aan medicatie. Om op de hoogte te blijven van de laatste updates, kunt u het beste de lokale nieuwsberichten volgen.

Visum en reisdocumenten Zambia

Gaat u op reis naar Zambia? Dan dient u te beschikken over een geldig reisdocument en een visum. Binnen enkele minuten kunt u hier uw visum aanvragen. U kunt de betaling voor het visum veilig voldoen met Bancontact, Mister Cash of via iDeal. U ontvangt van ons uw visum binnen 72 uur.