Reisadvies Kaapverdië

Reisadvies Kaapverdië

Belangrijke update (30-03-20)

De EU-landen hebben gezamenlijk code oranje afgegeven voor het reizen naar andere landen vanwege het Corona virus. Dit houd in dat het Minesterie van Buitenlandse Zaken u adviseert alleen te reizen als het noodzakelijk is. Dit geld ook voor Kaapverdië. Hetzelfde advies geldt als u bijvoorbeeld met de auto van Nederland naar België zou willen reizen.

Wat is noodzakelijk ?

Buitenlandse Zaken verzoekt u nadrukkelijk te overwegen of uw reis noodzakelijk is. U zelf bent de enige die kunt beslissen of dat zo is. Vakantiereizen vallen onder ‘niet noodzakelijke reizen’ dus daarom worden deze reizen ook afgeraden. Hetzelfde geldt voor zakenreizen. Alleen voor de transportsector en goederenvervoer komt dit advies te vervallen.

Bent u al in Kaapverdië ?

Als u momenteel in het buitenland zit word u aangeraden om gebruik te maken van de reismogelijkheden die beschikbaar zijn nu dat nog mogelijk is. Het kan maar zo zijn dat het land waarin u verblijft de grenzen snel sluit om het Corona virus in te perken. Dat zou betekenen dat u voor onbepaalde tijd vast komt te zitten in het land.

Is vertrekken niet meer mogelijk ?

Als vertrek niet meer mogelijk is registreer u zich dan op de website van Bijzondere Bijstand in het Buitenland. Hiermee helpt u de ambassades om een actuele status bij te houden van mensen die nog in het buitenland verkeren en krijgt u informatie over de huidige situatie. De reisbranche, luchtvaartmaatschappijen en reisverzekeraars zijn samen opzoek naar een oplossing om alle mensen veilig thuis te krijgen in deze crisis.

Heeft u hulp nodig bij het registreren of heeft u geen internet, bel dan met +31 247 247 247. De ambassade is 24/7 bereikbaar, maar houd wel rekening met een wachttijd. U kunt ook contact leggen via Twitter @24/7BZ. Uw registratie is echter geen reservatie of betaling.

Houd contact met uw reisorganisatie (als u daar een reis geboekt heeft) of met de luchtvaartmaatschappij over mogelijke vluchten, blijf dit ook doen als u zich al bij de ambassade heeft geregistreerd. Volg het nieuws en doe wat de lokale autoriteiten van u vragen.

Is mijn visum nog geldig of moet ik een nieuw visum voor Kaapverdië aanvragen?

Heeft u een visum aangevraagd en heeft u deze ontvangen? Door de Corona crisis is het misschien niet mogelijk om uw reis te maken. Op uw visum staat altijd vermeld tot wanneer deze geldig is. Restitutie voor uw reeds uitgegeven visum kunnen wij u helaas niet geven. Als uw visumaanvraag nog in behandeling is en nog niet bij de overheid ter beoordeling ligt kunnen wij uw geld nog terug storten en de aanvraag annuleren. Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact per e-mail of telefoon op met ons team van landenspecialisten. U kunt nog steeds een visumaanvraag voor Kaapverdië indienen zoals u bij ons gewend bent.

Kompas reizen Kaapverdië

Uw medicatie raakt op en u bent gestrand in het buitenland?

Neemt u zelf contact op met uw eigen huisarts. Vraagt u om een medische verklaring voor de betreffende medicatie. Hiermee kunt u naar een lokale apotheek in het buitenland voor uw benodigde pillen.

Uw eigen gezondheid

Bij koorts en luchtwegklachten dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een dokter. Houd er rekening mee dat de gezondheid zorg in buitenlanden minder goed is. Niet overal zijn ziekenhuizen aanwezig of is er medicatie beschikbaar. Was regelmatig uw handen en houd 1,5 meter afstand van anderen. Hoesten of niezen dient u te doen in uw elleboog. Maak gebruik van papieren zakdoeken die u na gebruik weggooit en was vervolgens weer uw handen. Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.

Noodnummers

Zet de volgende nummers in uw telefoon zodat u in geval van nood direct contact op kan nemen:

Algemeen noodnummer: 132
Ambulance post: 800
Ambulance: 131
Brandweer: 131

Verkeert u in een noodsituatie? Brengt u dan ook uw familie en vrienden op de hoogte. Volgt u dan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Maakt u een reis via een reisorganisatie? Neemt u dan ook contact met hen op en uw eigen reisverzekering. Het telefoonnummer van de ambassade is +31 247 247 24.

Ambassade 

Contacteer de ambassade via +31 247 247 247 of Twitter naar @247BZ. Ze zijn 24/7 bereikbaar.

Kaapverdië ambassade

In Kaapverdië is geen Nederlandse ambassade. Als u hulp nodig heeft, neemt u dan contact op met de ambassade van Kaapverdië in Dakar, Senegal. Ook kunt u in geval van nood terecht bij de ambassade van Paira.

Geweld

Houd u aan een aantal regels om geweld en criminaliteit op straat te voorkomen;

  • Bij zonsondergang binnen blijven;
  • Ga niet alleen over straat, overdag worden veel overvallen gepleegd;
  • Omzeil sloppenwijken;
  • Draag geld en creditkaarten niet zichtbaar. Doe deze bijvoorbeeld in een heuptasje;
  • Laat dure sieraden thuis deze kunt u verliezen of kunnen gestolen worden;
  • Spullen die u niet direct nodig heeft zoals uw paspoort, vliegticket en geld kunt u beter op een veilige plek bewaren waar ze niet gestolen kunnen worden;
  • Beland u in een beroving doe dan vooral wat de overvallers afdwingen, geef wat ze vragen. Verzet lijdt tot meer geweld;
  • Let goed op uw bezittingen, leg deze niet buiten uw zicht.

Natuurrampen

Er zijn op Kaapverdië vulkanen aanwezig. Het hoogste punt van Kaapverdië is de vulkaan Pico do Fogo die op het eiland Fogo staat. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was op 23 november in 2014 via een zijkrater.

Ambassade tips voor vertrek

Op het gebruik of meenemen van drugs staan in Kaapverdië hoge straffen. Komt u daarom niet in aanraking met drugs en draag deze ook niet mee.

Visum Kaapverdië