Reisadvies Laos

Reisadvies Laos

De wildernis van het achterland, de unieke hoofdstad Vientiane met de ongerepte baaitjes en natuurlijk de bijzondere tempels. Laos is een land voor op de bucketlist. Maar naast de voorpret en het aanvragen van uw visum is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de reisadviezen voor Laos. Daarom bespreken wij een aantal belangrijke adviezen op deze pagina. Eerst kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen rondom reizen naar Laos ten tijde van de maatregelen tegen het coronavirus. En daarna volgen algemene reisadviezen voor Laos, zoals adviezen over veiligheid, kledingvoorschriften en wat te doen in een noodsituatie. 

Reisadvies met betrekking tot uitbraak COVID-19

Belangrijke update 08-06-2020

Sinds 4 mei 2020 zijn de meeste reisbeperkingen en verblijfsbeperkingen in Laos ingetrokken. Reizen zoals binnenlandse vluchten tussen de provincies in Laos zijn onder enkele voorwaarden weer toegestaan. De grenzen met Thailand, Vietnam, Cambodja en China zijn dicht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan blijven de massagesalon, bars en karaokebars tot nader bericht gesloten. De medische voorzieningen in Laos zijn beperkt. Reizigers die in Laos willen werken of studeren worden weer toegelaten. De uitgifte van toerisme visa (e-visum of het visum on arrival) is tot nader order opgeschort.

In alle gevallen moet u de aanwijzingen van de overheid van Laos opvolgen. Neem contact op met de Nederlandse ambassade indien u in quarantaine wordt geplaatst.

Wanneer uw visum verloopt tijdens uw verblijf in Laos en u kunt het land niet verlaten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, dan kunt u verlenging van uw visum aanvragen bij een plaatselijk immigratie kantoor.

Kan ik een visum voor Laos krijgen tijdens de coronacrisis?

Het is mogelijk om alvast een visumaanvraag voor Laos bij ons in te dienen, echter kunnen wij niet garanderen dat de overheid een visum zal afgeven. Dit in verband met de recente ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus. Reizigers die in uitzonderlijke gevallen wel een visum ontvangen en worden toegelaten tot Laos, zullen op dit moment eerst 14 dagen in quarantaine geplaatst worden.

Reisbeperkingen in verband met COVID-19

Door het coronavirus kunnen er onverwachts reisbeperkingen ingevoerd worden. Houd er daarnaast rekening mee dat er medische- en grenscontroles kunnen worden uitgevoerd.

Hoe blijf ik tijdens mijn verblijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in Laos?

Bij het aanvragen van uw visum kunt u kiezen voor een ambassaderegistratie. Dit houdt in dat uw reis geregistreerd wordt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en dat u bij belangrijke gebeurtenissen en wijzigingen in de veiligheidssituatie in Laos per e-mail of sms op de hoogte wordt gebracht door het ministerie.

Wilt u dat wij deze ambassaderegistratie voor u verzorgen, dan vinkt u tijdens het doen van uw visumaanvraag het vakje bij Ambassade Registratie aan. De kosten hiervoor bedragen €19,95 per persoon.

Welke preventieve maatregelen kan ik treffen om de verspreiding van de coronavirus tegen te gaan?

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.

Algemeen reisadvies Laos

Code oranje

Geheel Laos - alleen noodzakelijke reizen
Om de verspreiding van de coronavirus tegen te gaan neemt de overheid van Laos maatregelingen. Deze maatregelingen kunnen snel veranderen. Wanneer u van plan bent om binnenkort naar Laos af te reizen raden we u aan om het reisadvies van Laos in de gaten te houden.

Provincie Xaysomboune
Sinds 2015 vinden er gevechten plaats tussen rebellerende groeperingen en het leger, waarbij ook doden zijn gevallen. Doelwit van deze aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren, maar sinds november 2015 zijn ook burgers slachtoffer geworden. Het reisadvies voor de provincie Xaysomboune heeft de code oranje: alleen noodzakelijke reizen. Mocht u door provincie Xaysomboune reizen, blijf dan op de hoofdwegen.

Explosieven in Laos

In de provincies Xiang Khoang, Luang Prabang, Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan liggen landmijnen. Bij de grensgebieden met Vietnam, de Ho Chi Minh route, bevinden zich ook landmijnen. Wees voorzichtig, blijf op de hoofdwegen en wijk niet af.

Watersporten

Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met november) staan de rivieren hoog en stromen deze erg snel. Doordat de stroming hoog en snel is komen watersporters sneller in de problemen. Het wordt afgeraden om tijdens het regenseizoen in Laos een watersport te beoefenen.

Criminaliteit

Toeristen worden in Laos vaak beroofd of overvallen op straat. Ook komt het voor dat toeristen soms worden gedrogeerd en daarna seksueel misbruikt. Let dus goed op wanneer u wordt benaderd. Vaak kan de politie de slachtoffers niet helpen om de daders aan te houden.

Het is belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang.
 • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden en laat uw drankje niet onbeheerd achter.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd kostbare spullen uit het zicht.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Overstromingen en aardverschuivingen

Van mei tot en met oktober kunnen er door het regenseizoen aardverschuivingen en overstromingen voorkomen. Wanneer u toch in het regenseizoen naar Laos wilt reizen is het verstandig om het reisadvies te volgen en lokale nieuws in de gaten te houden. Komt u in een noodsituatie terecht? Volg dan altijd de aanwijzingen van de overheid van Laos.

Noodsituatie

Als u in een noodsituatie terechtkomt moet u altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten volgen. Laat uw naasten weten hoe het met u gaat en neem contact op met uw reisorganisatie. Wanneer u hulp nodig heeft kunt u contact opnemen met uw reisverzekering of het 24/7 BZ contactcenter via +31 247 247 247.

Verkeer op de weg

Als u niet gewend bent om met chaotische verkeerssituaties om te gaan, dan wordt het afgeraden om in Laos aan het verkeer deel te nemen. Er vallen in Laos veel doden in het verkeer en er wordt geen rekening gehouden met wandelaars of brommers. Draag altijd een helm als u een brommer huurt. Wanneer u onverhoopt betrokken raakt bij een ongeluk moet u net zoals in Nederland wachten op de politie. Het wordt afgeraden om (verder) te reizen tijdens en na zonsondergang.

Scheepvaart

Bij een lage waterstand van de rivier kan het reizen met een speedboot over rivier de Mekong ontzettend gevaarlijk zijn. Er kunnen plotselinge zandbanken ontstaan en botsingen komen.

Seksuele relaties

Seksuele relaties tussen buitenlanders en burgers van Laos zijn verboden wanneer zij niet getrouwd zijn. De overheid van Laos moet officieel toestemming geven voor een huwelijk tussen een burger van Laos en een persoon uit het buitenland. Wanneer er geen sprake is van een huwelijk en hiervoor ook geen toestemming wordt gegeven door de Loatiaanse overheid, kan een relatie tussen een buitenlandse burger en een Laotiaan bestraft worden met een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Kledingvoorschriften

Wanneer u een tempel of een andere religieuze plek bezoekt moet u altijd gepaste kleding dragen. Rokken en broeken moet tot over de knie vallen en u dient geen T-shirts of blouses zonder mouwen te dragen. Vrouwen moeten altijd hun schouders bedekken, ook bij het zwemmen in de rivieren.

Fotograferen en filmopnamen

Het is verboden om foto’s of filmopnames te maken van militairen, politie of van demonstraties. U kunt dan gearresteerd en zelfs gevangen genomen worden.

Drugs

In Laos is het strafbaar om drugs in bezit te hebben. De straf voor het bezit van of handel in drugs in Laos is veel zwaarder dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat drugs op straat worden aangeboden door derden die ‘samenwerken’ met de politie, met financieel gewin als reden.

Lokale hulpdiensten

Als u direct hulp nodig heeft kunt u contact op nemen met de onderstaande telefoonnummers:

 • Algemene alarmnummers: 1191, 241162, 241163, 241164
 • Politie: 212703
 • Ambulance: 1195
 • Toeristenpolitie: 251128 (alleen in Vientiane).
 • Brandweer: 1190

Nederlandse ambassade

Er bevindt zich geen Nederlandse ambassade in Laos. Heeft u hulp nodig van de ambassade, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok (Thailand). In geval van nood kunt u terecht bij het Nederlandse consulaat in Vientiane.

Bezoekadres en contactgegevens van het consulaat in Laos:

SNV Saphanthong Village, street between Panyathip and Sharon International schools (Ruelle 19) Sisattanak District Vientiane.
E-mail: nederlandsconsulaatlaos@gmail.com