Reisadvies Nieuw-Zeeland

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Belangrijk (Laatste update 27-03-2020)

Het Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen niet onnodig naar het buitenland te reizen vanwege het COVID-19 virus / coronavirus. De grens van Nieuw-Zeeland is gesloten voor reizigers die niet woonachtig zijn in het land.

 • Op 25 maart 2020 werd in Nieuw-Zeeland de nationale noodtoestand uitgeroepen. Iedereen is verplicht thuis te blijven ("stay at home"). Niet-naleving van de isolatievoorschriften kan leiden tot gedwongen toelating tot een staatsquarantainevoorziening. Wandelingen moeten mogelijk blijven, maar het is noodzakelijk dat de afstand (2 meter) tot andere mensen behouden blijft. Privé-contacten moeten worden beperkt. Alle restaurants en sportgelegenheden, winkels etc. zijn gesloten. De enige uitzonderingen zijn essentiële voorzieningen, zoals supermarkten en apotheken. Deze zullen permanent open blijven.
   
 • Na vrijdag 27 maart 2020 om middernacht lokale tijd mogen binnenlandse vluchten en de ferry dienst tussen het Noorder- en Zuidereiland alleen nog worden gebruikt door personen die "essentiële diensten" verlenen of om medische redenen. Vanaf deze datum mogen reizigers geen gebruik meer maken van binnenlandse vluchten voor het gebruik van een internationale aansluitende vlucht. Voor het overige openbaar vervoer geldt vanaf deze datum dezelfde beperking. De Nieuw-Zeelandse regering zal reizigers die naar een luchthaven willen reizen doorverwijzen naar lokale vervoersbedrijven.
   
 • De toetreding tot Nieuw-Zeeland is sinds 19 maart 2020 niet meer mogelijk. De enige uitzonderingen zijn Nieuw-Zeelandse burgers en vaste bewoners van het land. Doorvoer via Nieuw-Zeeland is slechts in zeer beperkte mate mogelijk. U heeft nu nog de mogelijkheid om Nieuw-Zeeland te verlaten, dit helaas wel nog maar beperkt mogelijk. Wij raden u aan contact op te nemen met uw vliegtuigmaatschappij of touroperator.
   
 • Sinds 16 maart 2020 moeten reizigers met een vaste verblijfplaats in Nieuw-Zeeland zich bij binnenkomst registreren bij de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteiten en vervolgens 14 dagen lang in een quarantaine verblijven. Zij zullen door de Nieuw-Zeelandse grensautoriteiten worden gevraagd naar hun gezondheidstoestand en hoe zij van plan zijn hun zelfisolatie uit te voeren. Indien zij niet de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen om zich te isoleren of zelfs weigeren, kan hen de toegang tot het land worden geweigerd. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben aangekondigd dat zij zullen toezien op de naleving van het isolement. Als dit niet wordt nageleefd, dreigt uitzetting. Informatie over zelfisolatie wordt bij binnenkomst beschikbaar gesteld en is ook te vinden op de website van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Volksgezondheid.
   
 • Cruiseschepen mogen tot 30 juni 2020 niet meer aanleggen in Nieuw-Zeeland.

Is het nu nog überhaupt mogelijk een visum aan te vragen voor Nieuw-Zeeland?

Ondanks alle omstandigheden is het zeker nog mogelijk om een visum aan te vragen voor Nieuw Zeeland.
Houd u er dan wel rekening mee dat u niet op korte termijn gebruik kunt maken van het visum. Dit omdat er nu nog een reisverbod geldt en er nog geen zicht op is wanneer deze weer wordt opgeheven. Het kan voorkomen dat de normale verwerkingstijd nu langer dan normaal duurt.

Heeft u reeds een NZeTA en u vraagt zich af of deze nog geldig is?

Als u nu direct gebruik wilt maken van uw NZeTA is dit niet mogelijk vanwege het inreisverbod. Uw NZeTA is dus op dit moment niet te geldig.
Het visum voor Nieuw-Zeeland is 2 jaar geldig en dit zal hij ook blijven ondanks de Corona crisis. U kunt de NZeTA daarom volgend jaar gerust nog gebruiken of zodra het inreisverbod is opgeheven.

Is het mogelijk dat ik de reeds gemaakte Visum kosten terug krijg?

Helaas is het niet mogelijk om de gemaakte kosten voor uw NZeTA terug te krijgen. De overheid van Nieuw-Zeeland vergoedt niet de gemaakte kosten. U kunt het melden bij uw reis – en/of annuleringsverzekering, maar helaas vergoeden hun vaak niet ivm overmacht. De NZeTA is 2 jaar geldig en wellicht kunt u uw reis omboeken en op een later tijdstip toch gebruik maken van uw visum.

Heeft u meer vragen over COVID-19 kunt u gratis volgend nummer bellen (+64) 0800 779 997 (8 am – 1 pm | 7 dagen per week).

Vlag Nieuw-Zeeland reisadvies

Algemeen reisadvies

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de algehele veiligheid in Nieuw-Zeeland en daarnaast vindt u op deze pagina algemene praktische tips. We gaan in op de volgende onderwerpen:

 • Natuurgeweld
 • Gezondheidssituatie
 • Visum
 • Terrorisme
 • Criminaliteit
 • In geval van nood

Natuurgeweld

In het verleden zijn er veel aardbevingen geweest in Nieuw-Zeeland. Op het Noordereiland staan meerdere vulkanen die soms aswolken spugen. Op 30 oktober 2018 was de laatste aardbeving. 9 december 2019 was de laatste grote vulkaanuitbarsting op White Island, waar helaas veel doden bij gevallen zijn.

Terrorisme

De laatste terroristische aanslag was in maart 2019 gepleegd. Hierbij is er geschoten in 2 moskeeën, hierbij zijn helaas 49 mensen gedood.

Criminaliteit

Nieuw-Zeeland heeft 1 van de laagste criminaliteit ter wereld. Maar ook hier is criminaliteit aanwezig. Let daarom goed op u zelf en uw medemens en uw spullen. Probeer ten alle tijden onveilige situaties  te vermijden.

In geval van nood

Bent u nu zelf in Nieuw-Zeeland en heeft u een dringend noodgeval kunt u altijd het noodnummer bellen: 111

Als u in Nederland bent kunt u de Nederlandse ambassade en/of consulaat bellen. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week open. U kunt hun bereiken op 0031 247 247 247. 

Bent u in Nieuw-Zeeland, dan kunt u daar ter plekke ook naar de Nederlandse Ambassade gaan.

Adres:

Co-operative Bank Building - 10de verdieping  
Hoek Featherston & Ballance Streets 
Wellington 6011 

Telefoonnummer:

0800 DUTCH EMBASSY (0800 388 243) 
+6444716390 
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar