Met vakantie naar Cambodja is populair

Met vakantie naar Cambodja is populair

In het eerste kwartaal van 2019 was er een flinke toename te zien van het aantal toeristen dat naar Cambodja gaat. Dit is deels het gevolg van de viering van het traditioneel nieuwjaar, het zogenaamde Khmer nieuwjaar. De toename is maar liefst 67% en het betreft ruim 4,5 miljoen bezoekers. Het ministerie van Toerisme in Cambodja heeft recent de cijfers gepresenteerd en vertelde dat de meeste toeristen die speciaal voor het Khmer nieuwjaar kwamen 3 dagen in Cambodja verbleven. Het gaat dan voornamelijk om toeristen uit eigen land.

Toeristen uit het buitenland bleven langer en ook daar is een grote toename te zien. Er waren ruim 83.000 buitenlandse toeristen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Khmer nieuwjaar is tussen 14 en 16 april. Om het toerisme verder te bevorderen heeft de overheid van Cambodja enige tijd geleden een elektronisch visum beschikbaar gesteld: het e-visum Cambodja. U kunt dit visum online aanvragen voordat u naar Cambodja gaat.

Veiligheid en verbeteringen voor toeristen

De Cambodjaanse overheid doet er veel aan om het voor toeristen aantrekkelijk te maken het land een bezoek te brengen. Er is steeds meer vrede en politieke stabiliteit in Cambodja en het ministerie wil graag dat toeristen veilig door het land kunnen reizen. De bevolking krijgt het ook steeds beter. Het e-visum is echt een grote uitkomst want er is in Nederland geen ambassade, alleen in België en in Brussel. Het scheelt u natuurlijk erg veel tijd en geld, als u niet naar de ambassade in Brussel hoeft in verband met een visum voor Cambodja. Uiteraard moet u wel aan alle voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het e-visum.

Voorwaarden e-visum Cambodja

Om in aanmerking te komen voor het e-visum Cambodja dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden. Het betreft de voorwaarden over de volgende onderwerpen:

  • Paspoort
  • Verblijfsduur
  • Reisdoel
  • Inreislocatie
  • Twee prints van het visum

Paspoort

Op het moment dat u Cambodja binnen reist dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Controleer dus de geldigheidstermijn van uw paspoort voordat u het e-visum aanvraagt. U kunt na uw aanvraag van het visum geen ander paspoort aanvragen want beide documenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het paspoortnummer moet kloppen met het nummer in uw e-visum.

Het is niet toegestaan met een ID-kaart of ander soort identiteitsbewijs een e-visum voor Cambodja aan te vragen. Ook een noodpaspoort volstaat niet.

Verblijfsduur

De maximale verblijfsduur met uw e-visum is 30 dagen. Vanaf het moment van uitgifte van het visum is deze 90 dagen geldig. Uw bezoek aan Cambodja moet in deze periode vallen. U mag met het e-visum slechts éénmaal het land binnen reizen.

Reisdoel

Indien u gebruik wilt maken van het e-visum Cambodja dan dient uw bezoek aan het land toeristisch van karakter te zijn. Met het e-visum mag u niet gaan werken in Cambodja, ook geen vrijwilligerswerk. Wilt u gaan werken in Cambodja of langer dan 30 dagen verblijven dan dient u een visum aan te vragen bij de ambassade in Brussel.

Inreislocatie

U mag met een e-visum niet zomaar overal het land binnen reizen. U mag er overigens wel via alle grensposten het land weer mee verlaten.

Inreislocaties zijn:

  • Luchthavens: Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville (Peah Sihanouk)
  • Over land: Cham Yeam (Koh Kong) grensplaats Thailand, Poi Pet (Banteay Meanchey) Grensplaats Thailand, Bavet ( Svay Rieng ) grensplaats Vietnam, Tropaeng Kreal (Stung Treng) grensplaats Laos.

Twee prints van het visum

Na ontvangst van uw e-visum, per e-mail, dient u het minimaal tweemaal uit te printen. De ene print levert u in bij aankomst, het andere bij vertrek. Neem voor de zekerheid nog een derde (reserve-) exemplaar mee.

Zo vraagt u een e-visum Cambodja aan

De aanvraag van het e-visum kan helemaal online, u hoeft er dus de deur niet voor uit. U vult een aanvraagformulier in (in het Nederlands), dit kost u slechts enkele minuten. Het is nodig om bij uw aanvraag een digitale pasfoto te uploaden. Op deze pasfoto moet uw gezicht duidelijk te zien zijn en de foto moet in kleur zijn met een egale en lichte achtergrond. Het is niet toegestaan een uitsnede van de pasfoto in uw paspoort te gebruiken.

De kosten van het e-visum (vanaf €54,95 per persoon) kunt u betalen met iDeal, Mister Cash of PayPal. U hoeft dus niet over een creditcard te beschikken.

U ontvangt het e-visum per e-mail en dient het zelf uit te printen. Denk er aan dat u twee afdrukken maakt, want zowel bij uw inreis als uitreis dient u een afdruk van het visum aan de douane te overhandigen. U ontvangt het visum doorgaans binnen 24 uur in uw mailbox. Wij adviseren u echter om het visum minimaal een week voor vertrek aan te vragen. Bent u aan de late kant met uw aanvraag dan kunt u ook een spoedaanvraag doen.