Reisadvies voor China
Belangrijke update 29-04-2020
Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan nemen veel landen diverse maatregelen. Door deze maatregelen kunt u bij het in- en/of uitreizen beperkingen ondervinden. Voor heel China geldt de code oranje, wat inhoudt dat het Ministerie van Buitenlandse zaken afraadt om naar China te reizen en dit enkel te doen wanneer het strikt noodzakelijk is. De Chinese provincie Hubei heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken momenteel aangemerkt als code rood. Dit betekent dat er een inreisverbod is voor de provincie Hubei, waar zich ook de stad Wuhan bevindt. Deze maatregel is genomen naar aanleiding van de uitbraak van het Coronavirus en blijft voor onbepaalde tijd van kracht. Reizen binnen deze provincie is ook niet meer mogelijk, zowel voor motorvoertuigen, treinen en vliegtuigen. Het leven in China staat bijna stil en er gelden strikte reisbeperkingen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken.
Extra reisadvies naar aanleiding van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus
Uw gezondheid
Heeft u een luchtweginfectie in combinatie met koorts (lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden Celcius), neem dan telefonisch contact op met uw dokter. Verder is het advies om niet onnodig naar buiten te gaan en zoveel mogelijk binnen te blijven. Wanneer u toch naar buiten gaat, blijf dan op 1,5 meter afstand van anderen en schud elkaar niet de hand. Moet u niezen of hoesten, doe dit dan in uw elleboog. Gebruik papieren wegwerp zakdoeken voor het snuiten van uw neus en was erna uw handen met zeep. Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen. Ten slotte is het belangrijk om regelmatig uw handen met zeep te wassen en/of desinfectiemiddel voor uw handen te gebruiken.
Is het verstandig om China te verlaten en terug te keren naar huis?
Ja, het wordt nadrukkelijk geadviseerd dat indien u beschikt over een mogelijke terugreis deze ook aan te nemen. Wanneer er een lockdown wordt afgegeven kunt u voor onbepaalde tijd vast komen te zitten in het buitenland. Neem daarom contact op met uw touroperator en reismaatschappij over uw vertrekmogelijkheden.
Bent u gestrand in het buitenland, dan kunt u bellen met telefoonnummer +31 247 247 247. Het call center van het Ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u graag en is 24/7 bereikbaar.
Bent u terug gekomen met hulp van Bijzonder Bijstand Buitenland?
Met behulp van uw gegevens wordt contact met u opgenomen. Achteraf worden de kosten voor uw terugkomst via incasso verrekend. De kosten worden alleen bij u in rekening gebracht wanneer u gebruik hebt gemaakt van een vlucht in het kader van ‘Bijzondere Bijstand Buitenland’. De kosten bedragen €300,- voor terugkeer binnen Europa en €900,- wanneer u terug bent gekomen vanuit een land buiten Europa.
Wanneer is een reis noodzakelijk?
Reizen met toeristische doeleindes valt niet binnen noodzakelijke reizen. U moet zelf overwegen of uw zakelijke reis noodzakelijk is. Laat u informeren over de vertrekmogelijkheden in de reisbranche en laat u tevens informeren of er nog vluchten beschikbaar zijn. Het reisadvies geldt niet voor de transport sector.
Algemene reisadviezen voor China
Zit u in het buitenland en raken/zijn uw medicijnen op?
Contacteer zo spoedig mogelijk uw eigen huisarts en vraag om een medische verklaring. Met behulp van deze verklaring kunt u bij een lokale apotheek bij u in de buurt de betreffende medicatie verkrijgen.
Medische zorg in China
Medische kosten worden vaak meteen in rekening gebracht na de behandeling, ook zijn de rekeningen hoog. In de grote steden in China is de zorg in ziekenhuizen goed. De zorg in ziekenhuizen buiten de steden is vaak eenvoudig en minder van kwaliteit. Het kan voordeliger zijn om voor vertrek een reisverzekering of een aanvullende medische verzekering af te sluiten.
In de grote steden van China is de lucht vaak erg vervuild. Heeft u een luchtwegaandoening of reist u met een jong kind? Laat u vooraf informeren door uw arts.
Medicijngebruikers dienen voldoende medicatie mee te nemen voor hun reis. Het is mogelijk om medicatie krijgen in China te krijgen, maar de kwaliteit is vaak net wat anders dan u gewend bent en de tekst op de bijsluiter is in het Chinees. Het is belangrijk dat u voor vertrek informeert of u voor uw medicatie een medische verklaring dient mee te nemen op reis.
Risicogebieden met betrekking tot uw veiligheid
In de provincie Xinjiang komen nog altijd onverwacht protesten of uitbarstingen van geweld voor. De Chinese autoriteiten proberen dit snel de kop in te drukken door tijdig en hard op te treden. Wees op uw hoede in grote groepen mensen en meng u niet in de protesten. Maak geen foto’s of opnames van de protesten en volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Wanneer u afreist naar de provincie Xinjiang of Hongkong SAR zult u bij de grensovergang een strenge controle moeten ondergaan als buitenlander. Ze kunnen om uw gegevens en telefoonnummer vragen en er kan een foto van u genomen worden. Ook kunnen ze vragen om inzage te krijgen in uw mobiele telefoon en/of andere elektronische apparaten. Bent u journalist, houd hier dan rekening mee. Ook zijn sommige delen van Xinjiang afgesloten voor reizigers. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door (social) media te volgen. In Macau SAR kunnen de veiligheidsrisico’s ook anders zijn dan dat u gewend bent in Nederland.
Let op, in gebieden waar code oranje of rood wordt afgeven kan de ambassade u beperkt tot niet bijstaan.
Criminaliteit
Er zijn zakkenrollers actief in China. Zij zijn voornamelijk uit op uw mobiel of paspoort. Vaak bieden jongeren die goed engels spreken zich aan als ‘gids’. Ze willen u maar al te graag begeleiden naar toeristische trekpleisters en theewinkels of cafés. Bij aankomst op uw bestemming vragen ze een grote som geld voor de tour en als u weigert te betalen worden ze vaak gewelddadig.
Zakelijke conflicten zijn vaak gewelddadig en veelvoorkomend. Doe meteen aangifte bij de politie indien u hier slachtoffer van bent geworden.
Vergunning voor Tibet in de autonome regio
Bent u van plan om naar de autonome regio van Tibet te reizen? Dan heeft u daarvoor een speciale vergunning nodig, omdat niet iedereen Tibet in mag. Neem voor vragen contact op met de reisorganisatie waar u de vergunning aanvraagt. Het is van belang dat u de vergunning tijdig aanvraagt, datums van uitgave verschillen sterk en kunnen dus vertraging opleveren. Soms wordt er zonder reden geen vergunning uitgegeven.
Tibet buiten de autonome regio
Voor gebieden buiten de autonome regio heeft u geen vergunning nodig. Gebieden buiten de regio zijn bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan. Houdt er echter wel rekening mee dat bij de grensovergang uw spullen gecontroleerd kunnen worden en gevraagd wordt om uw paspoort te tonen. Sommige gebieden kunnen voor u afgesloten zijn.
Natuurrampen
Van februari tot en met oktober wordt China geteisterd door het regenseizoen. Door de enorme hoeveelheid regen kunnen overstromingen ontstaan waardoor wegen/sporen onbegaanbaar worden. Door het regenseizoen en tornado’s kunnen er aardverschuivingen ontstaan. In juni tot en met augustus is de luchtvochtigheid hoog en kunnen de temperaturen hoog oplopen.
In China komen ook aardbevingen voor, voornamelijk in het westen.
Bekijk voor vertrek en tijdens uw verblijf in China goed de actuele weersomstandigheden in het gebied waar u naartoe reist en u zich bevindt.
Bevindt u zich onverhoopt in een noodsituatie, houd dan contact met uw reisorganisatie en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.
Noodnummers
Tijdens uw verblijf kunt u de hulpdiensten bereiken met de onderstaande telefoonnummers:
- Algemeen noodnummer: 110
- Brandweer: 119
- Ambulance: 120
Sla deze nummers van tevoren op in uw mobiele telefoon. In geval van nood kunt u dan direct handelen.
Verkeer
Er is veel verkeer in China en voornamelijk in de grote steden ontstaan files. Vooral scooters en fietsers houden zich niet aan de verkeersregels waardoor veel ongelukken ontstaan. Buiten de stad wordt te hard gereden en kunt u van beide kanten ingehaald worden op de snelweg.
Om een voertuig in China te mogen besturen dient u te beschikken over een Chinees rijbewijs. Wees extra op uw hoede als u deelneemt aan het verkeer.
Taxi
Maak uitsluitend gebruik van officiële taxi’s. Zeker als u alleen in de avond op pad gaat. Zo voorkomt u een gewelddadige taxi rit omdat er onduidelijkheid was over de prijs. Houdt uw ogen op de meter in de taxi, vraag altijd om het bonnetje. Die heeft u nodig als u een klacht wilt indienen of aangifte wilt doen bij de politie.
Tot slot nog een aantal tips
Drugs
De autoriteiten van China zijn erg streng als het gaat om drugs. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hard of soft drugs. Handel, gebruik of bezit van drugs kunnen ernstige gevolgen hebben,. Zo kunt u een zware gevangenisstraf krijgen en er worden soms zelfs doodstraffen opgelegd. Ook worden er boetes opgelegd of kunt u een inreisverbod krijgen. De Chinese politie controleert grondig, niet alleen in nachtclubs maar ook op straat of zelfs aan de deur. De tests die worden afgenomen bestaan uit urine-, haar- of bloedmonsters. Als de test positief is kunt u een van de bovenstaande straffen verwachten ongeacht of u de drugs voor uw aankomst of tijdens uw verblijf in China heeft gebruikt.
Prostitutie
In China is prostitutie strafbaar. U kunt worden vastgehouden tot u een boete heeft betaald.
Belangrijk: dit moet u altijd bij u hebben
Het is belangrijk dat u te allen tijde uw paspoort en (geldig) visum bij u draagt ter legitimatie. Dit geldt voor iedereen van 16 jaar of ouder.
Seksuele geaardheid
Homoseksualiteit is niet verboden in China. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee personen van hetzelfde geslacht wordt echter niet erkend.
Zeer strenge rechtspraken
Wetgevingen in China zijn anders dan dat u in Nederland gewend bent. Ze kunnen u voor langere tijd vasthouden wanneer de Chinese autoriteiten daar reden toe zien. De meeste buitenlanders worden niet vrijgelaten op borgtocht. Ook kan u verboden worden het land te verlaten.
Verplichte registratie politie
Binnen 24 uur na uw aankomst in China moet u zich bij een politiebureau (Public Security Bureau) registreren. Als u dit niet doet kunt u problemen ervaren bij het verlaten van het land. Verblijft u in een hotel? Dan wordt de registratie door het hotel geregeld.
Gebruik van internet/e-mail in China
Er wordt streng gecontroleerd welke sites u bezoekt. Ook zijn er veel websites en social media geblokkeerd, zoals Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube en Twitter. Dit is ook het geval bij sommige zoekmachines en e-maildiensten, zoals Google Search en Gmail. Inloggen op een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan soms een uitkomst bieden, maar niet alle websites werken hierop. Het is belangrijk om u zich continu bewust te zijn van het feit dat de Chinese overheid alles wat u online zoekt en doet controleert.
Uw pinpas
Uw pinpas is niet bij elke Chinese bank bruikbaar. Neem om deze reden uw creditcard mee (het liefst meerdere) en voldoende contant geld.
Contactgegevens hotel of persoon in China opslaan
Taal kan een barrière vormen, zeker wanneer u in de problemen komt. Vaak is er een contactpersoon in uw hotel aanwezig die zowel Chinees als Engels kan spreken. Sla de gegevens van deze persoon op zodat u contact kunt leggen wanneer u hulp nodig heeft.
Chinees-Nederlandse nationaliteit
Dubbele nationaliteiten bestaan niet in China. Heeft u een Chinees-Nederlandse nationaliteit dan ziet China u enkel als iemand met de Chinese nationaliteit. Mocht u in zo’n geval hulp zoeken bij de ambassade dan kunnen de Chinese autoriteiten de ambassade verbieden u te helpen.
Heeft u afstand gedaan van uw Chinese nationaliteit?
Als u afstand heeft gedaan van uw Chinese nationaliteit neem dan de papieren mee die dat bewijzen (de bevestiging van de Chinese autoriteiten). De Chinese autoriteiten kunnen u namelijk nog steeds aanzien voor iemand met Chinese nationaliteit.
Bent u van Oeigoerse afkomst?
Wanneer u van Oeigoerse nationaliteit genaturaliseerd bent tot Nederlander dan bestaat er een kans dat u extra gecontroleerd wordt bij aankomst in China. De Chinese autoriteiten kunnen uw paspoort of u voor onbepaalde tijd vasthouden. Dit geldt ook voor Oeigoeren die geen andere nationaliteit bezitten.