Reisadvies Nigeria

Reisadvies Nigeria

Laatste update (01-04-20)

In Nigeria geldt voor een groot deel code oranje. Dit wil zeggen dat wordt aangeraden om alleen te reizen in geval van nood. Er zijn enkele gebieden in Nigeria waar code rood (niet reizen) van kracht is. De overheid neemt maatregelen om het Corona virus een halt toe te roepen, maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. De vliegvelden in Nigeria zijn tot 23 april 2020 gesloten.

Bent u op dit moment in het buitenland?

Als u momenteel in het buitenland zit, wordt u aangeraden om terug te keren naar huis als dat nog mogelijk is. Als het land de grenzen sluit zit u vast in dat land voor onbepaalde tijd.

Zit u in het buitenland en kunt u niet meer reizen?

Zit u vast in het buitenland, doordat u vanwege het Coronavirus niet meer kunt reizen? Dan is het belangrijk dat u zich aanmeldt op de website van Bijzondere Bijstand in het Buitenland. Voor hulp bij het registreren kunt u contact opnemen met het volgende telefoonnummer: +31 247 247 247. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar, houdt u er echter rekening mee dat er een langere wachttijd is in verband met drukte. De ambassades en luchtvaartmaatschappijen werken samen om mensen die vast zitten in het buitenland door het Corona virus veilig thuis te krijgen. Dit is echter geen garantie dat een terugreis snel geregeld kan worden. Blijft u daarom actief zoeken naar andere reismogelijkheden die de reisbranche aanbiedt, ondanks uw registratie bij Bijzondere Bijstand in het Buitenland. Houdt u dus contact met uw luchtvaartmaatschappij of busmaatschappij en uw reisorganisatie (wanneer u daarmee op reis bent). Uw registratie via dit platform is geen betaling of reservering.

Uw gezondheid

Was regelmatig uw handen met zeep. Snuit uw neus in papieren zakdoeken die u vervolgens weggooit. Schud geen handen, houd 1,5 meter afstand van anderen. Nies/hoest in uw elleboog. Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen. Ga niet onnodig naar buiten of op bezoek. Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost wanneer u last krijgt van een luchtweginfectie in combinatie met koorts.

Gezondheidszorg in Nigeria

In Nigeria zijn er vaak geen medische voorzieningen. In de grote steden is de gezondheidszorg vaak onvoldoende en is de juiste medicatie vaak niet beschikbaar.

Code Rood - niet reizen

Reis niet naar de volgende deelstaten, in deze gebieden wordt code rood afgegeven:

 • Adamawa
 • Bauchi
 • Borno
 • Gombe
 • Yobe

In deze gebieden komen veel terroristische aanslagen voor. Deze gebieden zijn daarom niet veilig. Het leger en de politie is hier aanwezig en zij treden hard op. Verblijft u in dit gebied? Verlaat u deze dan onmiddellijk.

Code oranje - alleen noodzakelijk reizen

De gebieden waar u alleen voor noodzakelijke reizen naar toe mag reizen, zijn als volgt:

 • Noordelijke deelstaten (Jigawa, Kebbi, Kaduna, Kano, Katsina, Sokoto en Zamfara)
 • Kogi
 • Zuidelijke deelstaten (Nigerdelta Akwa Ibom, Abia, Bayelsa en Delta)
 • Regio Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen

Kan ik nog een visum voor Nigeria aanvragen?

U kunt via onze website online het aanvraagformulier voor een visum Nigeria invullen. Door de recente ontwikkelingen omtrent het Corona virus kan de beoordeling van uw visumaanvraag langer duren.

Kan ik mijn visum nog annuleren en ontvang ik restitutie?

Bij het plannen van uw reis, is het belangrijk om rekening te houden met de recente ontwikkelingen omtrent het Corona virus (Covid-19). Situaties kunnen snel veranderen en nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten. Op reeds afgegeven visa staat altijd een verloop datum. Deze datum geeft aan tot welke dag u gebruik kunt maken van het visum. Wilt u uw aanvraag annuleren? Neemt u dan zo spoedig mogelijk telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wanneer u reeds over een goedgekeurd e-visum voor Nigeria beschikt of wanneer uw visumaanvraag ter beoordeling ligt bij de overheid, kunnen wij het betaalde bedrag helaas niet meer restitueren. 

Uitzicht weg Nigeria reizen

Welke gebieden in Nigeria zijn onveilig?

 • Centraal Nigeria, Benue en Plateau
  Hier is er een gewapende strijd gaande tussen herders en landbouwers
 • Nigerdelta, Zamfara en Kogi (noorden)
  In deze delen van Nigeria komen veel ontvoeringen voor. De achterliggende reden voor deze ontvoeringen is vaak het financiële motief. Het wordt daarom afgeraden per boot over de Nigerdelta te reizen.

Kaping op zee en voor de kust

Op zee, maar ook honderden meters voor de kust van Nigeria, zijn piraten actief. Niet alleen schepen zijn het doelwit, ook olie- en gasinstallaties zijn vaak het slachtoffer. Reist u toch over zee naar Nigeria, volgt u dan de volgende voorzorgsmaatregelen op:

 • Breng uw familie en vrienden op de hoogte van uw reispannen, reisroute en uw bereikbaarheid. In de gebieden waar code rood of oranje is afgegeven kan de ambassade u moeilijk tot niet helpen;
 • Informeer naar de de meest recente ontwikkelingen;
 • Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie op uw reisroute;
 • Volg de veiligheidsrichtlijnen op die u worden opgedragen;
 • Wees alert, controleer uw directe omgeving op ongewone situaties;
 • Indien mogelijk, wordt het aangeraden te reizen met een bewaakt konvooi.

Terreur

Boko Haram is een terreurgroep die vooral actief is in de noordoostelijke deelstaten. Risico’s op terreuraanslagen zijn hoog ook in de hoofdsteden van Nigeria. Toch heeft het Nigeriaanse leger een aantal successen geboekt tegen de strijd met Boko Haram. Zoveel mogelijk burgerslachtoffers maken lijkt de gedachte achter deze aanslagen te zijn. De meeste aanslagen worden gepleegd op plekken waar veel mensen bijeen komen. Vermijd deze plekken daarom en wees alert. Laat u door de media informeren of vraag uw hotelmanager om advies. Volg altijd de instructies van lokale autoriteiten op.

Crimineel geweld

Houd in heel Nigeria rekening met criminaliteit. Vaak zijn er schietpartijen met de politie, omdat crimenelen een pistool dragen. Het gaat ook om zware criminaliteit zoals het stelen van auto’s, overvallen, ontvoeringen en afpersingen. Deze mensen zijn vooral uit op geld. Westerlingen vallen op in Nigeria en zijn rijker dan de lokale bevolking. Hierdoor kunt u als mogelijk doelwit worden beschouwt.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

 • Plan uw reis zorgvuldig voor vertrek;
 • Breng uw familie en vrienden op de hoogte van uw reisplannen, route en bereikbaarheid;
 • Verlaat de stad niet in de avond. Dit in verband met berovingen die regelematig plaatsvinden;
 • Reis met een betrouwbare chauffeur;
 • Zorg dat alle deuren en de achterbak van uw voertuig tijdens het rijden op slot zijn;
 • Reis met minimaal 2 voertuigen wanneer u de stad verlaat. Mocht één van de voertuigen hinder ondervinden, dan heeft u een optie achter de hand. Voertuigen alleen zijn een makkelijk doelwit voor berovingen;
 • Als u onderweg bent naar het vliegveld volg dan uitsluitend doorgaande wegen;
 • Regel waar nodig een bewaakte konvooi;
 • Bij beroving of ontvoering moet u geen weerstand bieden, dit lijdt tot meer geweld;
 • Meng u niet in protesten, deze samenkomsten eindigen vaak gewelddadig.

Vervoer

In het wegverkeer zijn vaak ongelukken met dodelijke afloop. Dit komt voornamelijk door het roekeloze rijgedrag. Ook zijn voertuigen en wegen vaak slecht onderhouden. Houdt er rekening mee niet in de avond te reizen, de wegen worden namelijk niet verlicht. De kans op een verkeersongeluk is erg groot als u in het donker gaat reizen. Maak alleen gebruik van doorgaande wegen onderweg naar een vliegveld.

Het wordt afgeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer, vaak bestaan deze uit kleine busjes die overvol zijn. Openbaar vervoer is vaak ook gevaarlijk omdat de voertuigen niet goed onderhouden zijn.

Vliegverkeer is vaak onvoorspelbaar in Nigeria. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan brandstof waardoor vluchten geannuleerd kunnen worden. Ook zijn niet alle luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar. Doe voor het reizen met nationale luchtvaartmaatschappijen onderzoek naar de veiligheid en betrouwbaarheid.

Ambassade tips

Seksuele geaardheid

Let op: homoseksualiteit is strafbaar in Nigeria, dit geldt ook voor reizigers uit het buitenland.

Foto’s

De politie kan u arresteren als u van bepaalde objecten of mensen foto’s maakt. U mag geen foto’s maken van het volgende:

 • Politie
 • Leger
 • Gewapende groepen mensen
 • Strategische objecten
 • Overheidsgebouwen
 • Controle posten
 • Bruggen
 • Fabrieken
 • Ambassade

Vraag altijd eerst toestemming wanneer u mensen wilt fotograferen.

Hulp van de ambassade

In geval van nood, kunt u gedurende uw reis contact opnemen met het algemen alarmnummer: 112. Wilt u graag in contact komen met de Nederlandse ambassade? Dan kunt u het beste de ambassade in Nederland contacteren. Er bevindt zich geen Nederlandse ambassade in de hoofdstad van Nigeria. Voor contact met de ambassade in Nederland kunt u bellen naar: +31 247 247 247. Zij zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar of via het twitteraccount @247BZ.